Különleges étterem és borbár nyílt a pannonhalmi apátság lábánál

Étterem és borbár megnyitásával bővült a Pannonhalmi Bencés Főapátság turisztikai kínálata. Az egyházi zarándokhelyet felkeresők, belekóstolhatnak a környék gasztronómiai különlegességeibe, valamint széles borkínálatába is - írja a Győrinap.

A Pannonhalmi Főapátság több mint ezer éve Közép-Európa kultúrájának őrzője és 1996 óta a Világörökség része. A monostor, a bencés hagyományoknak megfelelően, önellátásra törekszik, éppen ezért szükségszerűvé vált a turisztikai szolgáltatások fejlesztése. Az Apátság 1560 m Ft összegű fejlesztési programja keretében elkészült új látogatóközpontban pénteken nyitotta meg kapuit a Viator Apátsági Étterem és Borbár, valamint Konferenciaterem. A teljes projektből mintegy 880 millió forintba került a látogatóközpont kialakítása, aminek további ütemeiben befejeződnek az arborétum és gyógynövénykert felújítási munkálatai, elkészül a levendula lepárló is és hamarosan megnyílik a vendégház, amely lehetővé teszi a több napos kikapcsolódást és feltöltődést.

A pénteken átadott modern épület éttermében helyet kapott egy önkiszolgáló büfé, valamint egy elkülönített területen a la carte módon lehet étkezni. A modern épületben otthont kapott egy előadóterem, ahol irodalmi, művészeti és természetesen vallási tárgyú rendezvények és kiállítások gazdagítják majd a Főapátság idegenforgalmi programját. Az üvegfalú építményből - a gasztronómiai élvezetek kipróbálása mellett - a kilátás is külön élményt nyújt. Az Apátsági Étterem és Borbár megnyitásával családbarát hellyé vált Pannonhalma, az apátság úgymond szélesebbre tárta kapuit a nagyközönség előtt.

Az új szolgáltatásokkal az átutazó-turizmus helyett a hosszú, családi hétvégék egyik legkedveltebb központja lehet a Világörökség részét képező zarándokhely- mondta el ünnepi köszöntőjében Várszegi Asztrik, püspök, főapát.

A felszín alatt kényelmes parkolót alakítottak ki gépkocsik és autóbuszok számára, de kerékpártárolót és csomagmegőrzőt is létesítettek a kerékpáros turistákra gondolva. A létesítmény különlegessége a növényekkel gazdagon beültetett zöldtető- mutatott rá Knáb János, a kivitelező MerBau Kft. ügyvezetője.

A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.