Különleges étterem és borbár nyílt a pannonhalmi apátság lábánál

Étterem és borbár megnyitásával bővült a Pannonhalmi Bencés Főapátság turisztikai kínálata. Az egyházi zarándokhelyet felkeresők, belekóstolhatnak a környék gasztronómiai különlegességeibe, valamint széles borkínálatába is - írja a Győrinap.

A Pannonhalmi Főapátság több mint ezer éve Közép-Európa kultúrájának őrzője és 1996 óta a Világörökség része. A monostor, a bencés hagyományoknak megfelelően, önellátásra törekszik, éppen ezért szükségszerűvé vált a turisztikai szolgáltatások fejlesztése. Az Apátság 1560 m Ft összegű fejlesztési programja keretében elkészült új látogatóközpontban pénteken nyitotta meg kapuit a Viator Apátsági Étterem és Borbár, valamint Konferenciaterem. A teljes projektből mintegy 880 millió forintba került a látogatóközpont kialakítása, aminek további ütemeiben befejeződnek az arborétum és gyógynövénykert felújítási munkálatai, elkészül a levendula lepárló is és hamarosan megnyílik a vendégház, amely lehetővé teszi a több napos kikapcsolódást és feltöltődést.

A pénteken átadott modern épület éttermében helyet kapott egy önkiszolgáló büfé, valamint egy elkülönített területen a la carte módon lehet étkezni. A modern épületben otthont kapott egy előadóterem, ahol irodalmi, művészeti és természetesen vallási tárgyú rendezvények és kiállítások gazdagítják majd a Főapátság idegenforgalmi programját. Az üvegfalú építményből - a gasztronómiai élvezetek kipróbálása mellett - a kilátás is külön élményt nyújt. Az Apátsági Étterem és Borbár megnyitásával családbarát hellyé vált Pannonhalma, az apátság úgymond szélesebbre tárta kapuit a nagyközönség előtt.

Az új szolgáltatásokkal az átutazó-turizmus helyett a hosszú, családi hétvégék egyik legkedveltebb központja lehet a Világörökség részét képező zarándokhely- mondta el ünnepi köszöntőjében Várszegi Asztrik, püspök, főapát.

A felszín alatt kényelmes parkolót alakítottak ki gépkocsik és autóbuszok számára, de kerékpártárolót és csomagmegőrzőt is létesítettek a kerékpáros turistákra gondolva. A létesítmény különlegessége a növényekkel gazdagon beültetett zöldtető- mutatott rá Knáb János, a kivitelező MerBau Kft. ügyvezetője.

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.