Különleges menü ételallergiásoknak

Az ételallergiások száma évről évre nő, a kutatások szerint jelenleg az 1-3 éves gyermekek 8-10 százalékát, a felnőttek 1-2 százalékát érinti a probléma. Az étel-intoleranciások száma ennek többszöröse. A Majomkenyér.hu – a diétát kényszerből vagy önként választóknak szóló portál – felmérésében a felnőttek 43 százaléka glutén-érzékenységről számolt be, míg a gyermekeknél a tejallergia, tejcukor-érzékenység szerepelt az első helyen (39%) - írja a Kultography.

Egyelőre nagyon kevés olyan vendéglátó hely van, ahol felkészültek a diétázó vendégekre. Éppen ezért a Majomkenyér.hu elsőként a SzendZso kávézóval indít közös projektet, amelynek keretében a budai reggeliző – napi menüjét kiegészítve – a Majomkenyér.hu dietetikusa által összeállított tej- és cukormentes ételeket is kínál egy hónapon keresztül, június 4-től.

A közösen forgatott videóban tej- és cukormentes ételeket főző séf és tulajdonos Horváth Zsolt azt mondja: nyitottak az új dolgokra, ugyanakkor menüket is készítő bisztróként akkor tudnak hosszú távon mentes ételeket az étlapon tartani, ha a vendégek igénylik, keresik azokat.

Az oldal emellett jótékonysági akciót is szervez, melyre június 1. és szeptember 15. között pályázhatnak azok a családok, akiknek a gyermeke ételallergiás és a plusz kiadások megterhelik a családi kasszát. A jelentkezők között mentes ajándékcsomagokat sorsolnak ki az akcióhoz csatlakozó gyártók, forgalmazok, üzletek, éttermek felajánlásaiból. (forrás: Kultography, kép: cincinnatistate.edu)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.