Lássuk a világ második legjobb éttermeit!

Közzétették a The World's 50 Best Restaurants idei bővített rangsorának 51-100-dik helyezettjét. A Pellegrino és az Acqua Panna prémium ásványvízmárkák támogatásával megvalósított rangos nemzetközi kezdeményezés ünnepélyes díjátadóját június 20-án rendezik meg Valenciában, ahol kihirdetik a lista első 50 helyezettjét is. Az idei, 21. díjkiosztón öt kontinens éttermei mutatkoznak be. A teljes rangsor egy több mint ezer fős, független szakértőkből, nemzetközileg elismert séfekből, gasztronómiai újságírókból és utazó ínyencekből álló testület szavazatai alapján áll össze - tájékoztatta lapunkat a S. Pellegrino.

Az 51-100-as lista számokban

  •   A listán 12 új étterem szerepel 11 különböző városból, Quitótól és Panama Citytől egészen Isztambulig és Párizsig
  •     Öt kontinens 22 régiójának éttermei képviseltetik magukat
  •     A listára 15 helyszín került Ázsiából, 21 Európából, hat Észak-Amerikából, öt Dél-Amerikából és három a Közel-Keletről és Afrikából
  •     Az újoncok közül a legelőkelőbb, 59. helyet a limai Mérito étterem kapta

Dél-Amerikából három új belépőt köszönthetünk, közülük a limai Mérito étterem érte el a legelőkelőbb, 59. helyezést. Észak-Amerika versenyző éttermei között idén nincs újonc, a visszatérők között a brooklyni Chef's Table lett a legeredményesebb 61. helyezettként. A legnagyobb számban európai éttermek kerültek a listára, a négy új belépő közül pedig Enrico Barolini milánói étterme volt a legsikeresebb a 85-ik hellyel. Közép-Kelet és Észak Afrika csak tavaly kapcsolódott be a versenybe, de idén ismét új indulóval, a dubai-i Ossiano-val (87. hely) bővült a régió. Ázsia 15 rangsorolt étterme között három újonc kapott helyet, amelyek közül a bangkoki Nusara ért el figyelemre méltó, 74. helyezést. Az 51-100-as ranglista élére egy tokiói étterem került, a Narisawa.

 „Örömmel látjuk, hogy mennyi új helyszín került fel a bővített listára. A rangsorolt éttermek mindegyike kiváló gasztronómiai élményt kínál és kiemelkedő vendéglátói minőségről tesz tanúbizonyságot. Szívből gratulálunk minden résztvevőnek, mindig megtisztelő feladat elismerni a sikerek mögött álló csapatok odaadó munkáját. Már nagyon várjuk, hogy együtt ünnepelhessünk a rangsorolt éttermek képviselőivel díjátadó ceremóniánkon, Valenciában" – mondta el William Drew, a The World's 50 Best Restaurants tartalomért felelős igazgatója.



A szavazás menete

A The World's 50 Best Restaurants idei listája az 1080 főt számláló, nemzetközi szakértőkből és világutazó ínyencekből álló Akadémia tagjainak szavazatai alapján állt össze. A testület összesen 27 különálló régióra oszlik világszerte, egyenként 40 tagú, összetétele pedig nemek szerint is kiegyensúlyozott. A szavazási folyamatra az esemény egyetlen szponzorának sincs hatása. A listát a Deloitte professzionális tanácsadó cég vizsgálja felül, beleértve az 51-től 100-ig tartó rangsort is, amely garantálja az eredményül kapott rangsor integritását és hitelességét.

Eredményhirdetés

A világ 50 legjobb éttermének 2023-as rangsorát Valencia kikötővárosában, ünnepélyes díjátadón jelentik be június 20-án, kedden, amelyet az esemény Facebook és Youtube oldalán követhet élőben a nagyközönség. Az élő közvetítés 20:40-kor kezdődik, amely során a lista kihirdetése mellett további díjakat is kiosztanak.


Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.