Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja

A felmérés azt is megállapítja: nem szeretünk neten értékelni, a mentes ételek egyre inkább teret nyernek, a hagyományos helyek még mindig a legvonzóbbak közé tartoznak – de a magyar ember bizony leginkább édesszájú.

Az emberek egyre kevésbé keresik az exkluzív, drága élményéttermeket és sokkal inkább a cukrászdák felé fordulnak. A hagyományos kockás abroszos vendéglők is tartják a népszerűségüket, de a food courtok és a luxuséttermek sereghajtók lettek. Vagyis: a magyar ember szereti a megszokott, barátságos helyeket – és persze az édességeket!


Fotó: Eventrend Group

Hol eszünk a legszívesebben?

A kutatás alapján a cukrászdák lettek a legnépszerűbb vendéglátóhelyek, ahol a látogatók több mint fele legalább alkalmanként megfordul. A hagyományos családias vendéglők és a gyorséttermek is stabilan tartják magukat a listán. Az elegáns fehérabroszos éttermek és a modern bisztrók már kevésbé vonzzák a vendégeket, a fine dining helyek pedig a lista legvégén állnak.

A magyarok többsége a megszokott ízekre és a barátságos, könnyed vendéglátásra esküszik. Az emberek szeretik azokat a helyeket, ahol otthonosan érzik magukat és ahova akár egy spontán ötlettől vezérelve is beugorhatnak egy sütire vagy egy kávéra.

Mi a helyzet az értékelésekkel?

Hiába élünk az online vélemények korszakában, a magyar vendégek nem különösebben szeretnek értékeléseket írni. A kutatás szerint 58 százalék soha nem ad visszajelzést egy vendéglátóhelyről és mindössze 9 százalék mondja, hogy mindig értékel. Az emberek inkább hallgatnak a baráti ajánlásokra vagy a személyes benyomásaikra, mint az online véleményekre.

Mentes ételek: csak trend vagy valós igény?

Egyre többen keresik a glutén- és laktózmentes opciókat, de még mindig nem ez a fő szempont a helyválasztásnál. A válaszadók többsége továbbra is a hagyományos ételeket részesíti előnyben, de már minden hetedik vendég kifejezetten figyeli, hogy a kínálatban szerepelnek-e „mentes” fogások. A vegán étrend iránt is növekvő érdeklődés mutatkozik, de még messze nem annyira elterjedt, hogy alapvetően meghatározza a vendéglátóhelyek kínálatát.


Fotó: Eventrend Group

Fotók az étlapon? A vendégek imádják!

Sok étteremtulajdonos ódzkodik az étlapra tett ételfotóktól, de a kutatásból kiderült, hogy a vendégek kétharmada szereti, ha vizuálisan is látja, mit rendelhet. Bár egyesek szerint a képek olykor csalókák lehetnek, az étlapfotók mégis megkönnyítik a választást. Szóval, ha egy vendéglátós még mindig kételkedik abban, hogy érdemes-e képeket tenni az étlapra, a válasz egyértelmű: igen!

Hol tájékozódunk az éttermekről?

A legtöbben a Google-t használják, amikor új vendéglátóhelyet keresnek – valószínűleg elsősorban a Google Maps étteremkereső funkcióját böngészik. Az online értékelések ugyanakkor sokak számára nem elsődlegesek, inkább az elérhetőség, az árak és a kínálat befolyásolja a döntéseket.

A kutatás konklúziója: a magyarok a hagyományos vendéglátás hívei. Nem a modern dizájn vagy a fine dining csúcsgasztronómiája vonzza a többséget, hanem a jól bevált, otthonos helyek. A cukrászdák lettek a legnagyobb kedvencek, az internetes értékelésekre nem sokan adnak, viszont a mentes ételek egyre inkább teret nyernek.


Fotó: Eventrend Group

A kutatásról:

Fontos alapinformáció az elemzés értékelésénél, hogy a kérdőívben csakis azok válaszai jelennek meg, akik évente legalább 1-2 alkalommal eljutnak vendéglátóhelyekre. Ebbe a körbe a legjobb szakértői becslések szerint is a felnőtt magyarok több mint 80 százaléka tartozik, ezért a vendéglátással kapcsolatos döntési mechanizmus kérdésköre elsősorban rajtuk merhető le. A vendéglátóegység a felmérésben nem csak éttermeket jelöl, hanem például cukrászdát, kávézót, bármi olyan egységet, ahol a vendég ételt, édességet, italt vásárolhat szolgáltatásként, de az nem bolt. A felmérés 2024 őszén készült.


Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.