Lebomló csomagolásban a gyümölcsök egyes brit üzletekben

Több tucat brit üzletben indult tesztprogram keretében növényi alapú, ehető bevonat a termékekre, hogy tovább elálljanak és könnyebben lehessen szállítani őket. A Tesco szerint a megoldás segíthet az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemben: a vállalat adatai szerint évente 400 ezer tonna gyümölcsöt dobnak ki háztartási élelmiszer-hulladékként, és 720 ezer egész narancs köt ki a kukában naponta.

Újít a termékek csomagolásán a Tesco: a boltlánc 80 egyesült királyságbeli üzletében teszteli az Apeel nevű, egy növényi alapú, ehető védőbevonatot a friss termékeknél, hogy lássák, milyen hatással van az új csomagolás a termékek, köztük a narancs és a citrom eltarthatóságára a Packaging Europe szakportál cikke szerint, szemlézi a Napi.hu.

Ehető héjat kaphatnak a zöldségek

Az Apeel nevű cég csomagolóanyaga a gyümölcsök és zöldségek héjában, húsában, magjában található lipidekből és glicerolipidekből származik, amelyek vékony, ehető "héjat" hoznak létre a termék külsején. Ez a külső héj pedig lassítja a vízveszteséget és az oxidációt, amelyek főszerepet játszanak abban, hogy megromlanak, rosszabbul néznek ki egy idő után a termékek. Az Apeel szerint ez a héj optimális mikroklímát hoz létre minden gyümölcsben vagy zöldségben, megőrzi a minőséget, meghosszabbítja az eltarthatóságot és segít a termékek szállíthatóságában.

A Tesco először 80 üzletben teszteli az Apeelt, és a vásárlók többek között narancsokon és citromokon találkozhatnak az ehető bevonattal. A Tesco szerint az Apeel bevonata segítheti a vállalatot az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemben: a vállalat adatai szerint évente 400 ezer tonna gyümölcsöt dobnak ki háztartási élelmiszer-hulladékként, és 720 ezer egész narancs köt ki a kukában naponta.

Csomagolni vagy nem csomagolni?

A Packaging Europe idéz egy friss jelentést, amely szerint a műanyag csomagolás növelheti az élelmiszerpazarlást egyes friss termékek esetében, és azt javasolja a boltláncoknak, hogy távolítsák a minőségmegőrzésre vonatkozó dátumokat ezeknél a termékeknél és biztosítsanak több lehetőséget a lédig - azaz ömlesztett - termékek vásárlására.

Más kutatások, így a svájci Empa kutatócsoport jelentése, szerint azonban a műanyag csomagolás használata meghosszabbítja a termékek eltarthatóságát, például egy romlott uborka kidobása rosszabb hatással van a környezetre, mint a csomagolásukhoz használt műanyag csomagolásé. Az Empa egyébként a svájci a Lidllel dolgozott egy törkölyből nyert, ehető cellulózbevonat kialakításán a gyümölcsöknek és zöldségeknek.

Többek között ezért fontosak az olyan megoldások, mint az ehető bevonatok, amelyek egyszerre látják el a termékek szállítás közbeni védelmének szükségességét, és csökkentik a műanyag-felhasználást.

Hínárból is készülhet csomagolás

Nem ez az egyetlen kísérlet az ehető csomagolások bevezetésére, a Notpla brit cég többek között ehető, lebomló fóliát készít hínárból többek között tartós élelmiszereknek is, így például a csomagolásokat ízesíteni is lehet és belefőzni az ebédbe. Így eljöhet annak is az ideje, amikor a tészta megfőzése után a zacskót is a fazékba lehet dobni. Az eddig műanyagból készült elviteles dobozok vagy a papírcsomagolások is átalakulhatnak.

Ráadásul a hínár bőségesen rendelkezésre áll, gyorsan nő, nem használ földet, és nincs szükség rovarirtókra sem a termesztéséhez. Használat után komposztálni vagy feloldani is lehet a csomagolásokat, a jelenlegi kínálatban szerepelnek többek között szószok, víz és alkohol tárolására alkalmas tasakok is, valamint fóliák és elviteles dobozok is, amelyekben a hagyományos, műanyagból készült bevonatot hínáralapúval helyettesítik, így a doboz biológiailag lebomló lesz.

Forrás: Napi.hu / Store Insider


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.