Levendulára kávézaccot? Mi mást?

Egy új együttműködés keretében a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőin hasznosítják újra a használt Nespresso kapszulákból kinyert kávézaccot. És már látható is a különleges együttműködés eredménye: most virágzik a levendula.

A Főapátság levendulamezőin hasznosítják újra egy speciálisan erre a célra kifejlesztett termesztőközeg formájában a kávézaccot. A körforgásos szemléleten alapuló kezdeményezés arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy gyűjtsék szelektíven használt kávékapszuláikat.

Minden egyes használt Nespresso kávékapszula értéket képvisel, hiszen az újrahasznosításuk által minden komponensük - az alumínium és a kávézacc egyaránt - visszakerül a körforgásba ahelyett, hogy hulladékká válna. Magyarországon már 2012 óta elérhető a kapszula-újrahasznosítási lehetőség és itthon a használt Nespresso kávékapszulák több mint 40 százalékát újrahasznosítják.  

 

A Magyarországon begyűjtött kávékapszulák feldolgozása során nyert kávézacc egy részéből a cég egy speciálisan erre a célra kifejlesztett termesztőközeget gyártatott, amelyet a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőin hasznosítottak a termőtalaj minőségének javítására. A kapszulák a hazai fogyasztóktól származtak, és mind a feldolgozás — vagyis az alumínium és a kávézacc szétválasztása —, mind pedig az egyes komponensek újrahasznosítása Magyarországon történt. Az alumínium különböző használati tárgyak, alkatrészek formájában születhet újjá, a kávézaccot pedig komposztálás útján hasznosítják újra. A Pannonhalmi Főapátsággal való együttműködés keretén belül a kávézaccban található értékes tápanyagok egy speciálisan előállított termőközeg formájában kerültek vissza a körforgásba.

A sikeres együttműködés eredményeként a látogatók júniustól megcsodálhatják a pannonhalmi levendulavirágzást.

 

 

Forrás: next9.hu


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.