Lobbis tizenkettő

Közös nyilatkozatot fogadott el tizenkét borászati szakember annak érdekében, hogy meg lehessen határozni a kézműves borok "tartalmi kérdéseit". Rögzítették azokat az alapelveket, amelyek megvitatásához társadalmi egyeztetésre van szükség.

„Bor, minek nevezzelek?” címmel kerekasztal beszélgetést tartott a borágazat szereplőinek Kiss Eliza, a Vidékfejlesztési Minisztérium borágazat fejlesztésért felelős miniszteri biztosa. Az elmúlt időszakban ugyanis több szakmai vita körvonalazódott annak kapcsán, hogy a különféle borokra alkalmazott megnevezéseknek (autentikus bor, öko bor, bio bor, kézműves bor, természethű bor, tájhű bor, igazi bor, egyedi bor, terroir bor) van-e létjogosultsága, azok valóban hozzáadott értéket jelentenek-e - írja az Agrárszektor.

A VM tájékoztatása szerint a megbeszélésen a résztvevők közösen áttekintették azt is, van-e az államnak feladata, tudja–e segíteni az ágazat szereplőit a definíciók rögzítésében, vagy tisztán piaci kérdés a fogalomhasználat tisztázása. A kerekasztal résztvevői és a meghívott szakemberek megállapodtak abban, hogy olyan közös munkára van szükség, amelyet széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetésnek kell megelőznie.

Ez alapján elfogadtak egy közös nyilatkozatot, amely annak a munkának az alapelveit rögzíti, amelyet a kézműves borok tartalmi kérdéseivel kapcsolatban kell elvégezni a következő időszakban. Ennek főbb elemei a következők:

1. A borágazat sikerét közösen kell előre vinni, amelynek érdekében az ágazat szereplőinek egyike sem folytathat kirekesztő marketinget.

2. A legjobbat a legegyszerűbben!

3. A változtatási szándék a termelők alulról jövő kezdeményezése kell legyen

4. A már nagyobb közösségek által elfogadott és működő „best practice” rendszerekből is merítsen (pl. Csopaki Kódex, Mádi Kör, Demeter, Biokontroll tanúsítványok, Terra Hungarica Mozgalom), amelyeket össze kell gyűjteni és közkinccsé kell tenni.

5. Közösen kell kimunkálni a definíciókat, az ökológiai és gazdasági fenntarthatóság jegyében, olyan helyi sajátosságokra figyelemmel megállapított tényszerű paraméterek alapján, melyhez az ellenőrzési rendszer hozzárendelhető.

6. A definícióknak alkalmasaknak kell lenniük a fogyasztói közízlés orientálására, ismeretterjesztésre, és marketing célokra is, de nem sugallhatják a módszer-borminőség összefüggését

7. A definíciók véglegesítésében közre kell működnie a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának, mint az ágazat legnagyobb érdekképviseleti szervének, illetve a Bor Eredetvédelmi Tanácsnak is.

8. Az ágazat hitelessége érdekében, nem téveszthetők meg a fogyasztók, de a fogyasztóknak meg kell hagyni a választás szabadságát úgy, hogy biztosítva legyen annak korrekt szakmai tartalma, amely termék mellett dönt.

9. A kézművesség és az ökogazdálkodás kritériumrendszerének meghatározása kapcsán fenntartható ágazati alternatívát kell kidolgozni a hazai szaktudás szerepének növelése, és a nemzetgazdasági érdekek hatékonyabb érvényesítése érdekében.

A VM szerint a fenti elvek alapján szükség van a borágazati egyeztetésre, amelyhez a megfogalmazott javaslatokat a borkivalosag@vm.gov.hu címre várják 2014. március 31-ig.

A közös nyilatkozat tizenkét aláírója
- Dr. Gál Lajos, PhD (Esterházy Károly Főiskola docense, a Bor Eredetvédelmi Tanács, elnöke)

- Gajdos János (Gajdos Pincészet vezetője)

- Heimann Zoltán (Hegyközségek Nemzeti Tanácsa minőség- és eredetvédelemért felelős elnökségi tag)

- Jásdi István (Pannon Bormíves Céh elnöke)

- Kardos Gábor (Badacsonyi Kör)

- Kielmayer Kristian (Közgazdász, WSET nemzetközi bordiplomás AIWS, borszakíró)

- Kiss Eliza (Vidékfejlesztési Minisztérium, borágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos)

- Kovács András István (Inforádió, Hordóminta magazin szerkesztője)

- Kovács Tamás (Csopaki kódex titkára)

- Lamport József (Thummerer Pincészet borásza)

- Pflanzner Sándor (blogger, Aranysörte Kézműves Borászat)

- Szászi Endre (Szászi Pincészet tulajdonosa)


Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.