Magyar Borok Ünnepe – eddig soha nem látott formában

Május 18-án egyetlen estére Budára költözik 34 díjazott hazai bortermelő és az elmúlt 18 év összes „Év Pincészete” nyertese.

A május 18-án, vasárnap este a budai Kimpton Bem Hotel rendezvényterében megvalósuló rendezvényről a program megálmodója és fő szervezője, Nyikos István számolt be a sajtó képviselőinek április 3-án.

Aki többek közt elmondta,

az idei Borgála eseményére azok a hazai borászok és pincészetek kaptak meghívást, akik vagy elnyerték már valaha az 1991 óta évente megválasztott „Év Bortermelője” elismerést, vagy a 2002 óta minden évben megválasztott „Év pincészete” cím birtokosai – esetleg mindkét kategóriában a díjazottak közt szerepelt.

Azt is hangsúlyozta a főszervező, hogy minden meghívott mindössze egyetlen bort mutathat be a sétálókóstoló alkalmával, méghozzá olyat, amelyet maga választ ki a saját tételei közül, és amelyet ő személyesen kóstoltat az est folyamán.

Nyikos István (Bacchus Arts Stúdió) a Borgála 2025 rendezvény szervezője
Nyikos István (Bacchus Arts Stúdió) a Borgála 2025 rendezvény szervezője
Fotó: Vágó Ágnes

Szintén megtudtuk a tájékoztató alkalmával, hogy a tágas kóstolótérben összesen

35 pincészet lesz jelen 7 borrégió képviseletében, és mindösszesen 48 hazai csúcsbor kóstolható majd.

Az esemény különlegessége lesz még – ahogy azt dr. Csizmadia András borszakértő, a Magyar Bor Akadémia alapítója hozzátette –, hogy az adott kóstolható bortételek mellé hozzáillő fine dining falatkák kerülnek majd az asztalokra. Ezeknek kilétét egyelőre homály fedi, azonban a szakértő garantálja, hogy mind a 48 tételhez válogatott finomságok kerülnek kínálásra. Egyben megtudtuk Csizmadiától, hogy 48 tétel szerinte még a kóstolható kategóriába tartozik, ez annyi bor, amennyit egy este alatt meg lehet ismerni – nagyobb gond nélkül.

Minden további információ megtudható, illetve jelentkezési lehetőség a különleges programra: ITT


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.