Magyar Borok Ünnepe – eddig soha nem látott formában

Május 18-án egyetlen estére Budára költözik 34 díjazott hazai bortermelő és az elmúlt 18 év összes „Év Pincészete” nyertese.

A május 18-án, vasárnap este a budai Kimpton Bem Hotel rendezvényterében megvalósuló rendezvényről a program megálmodója és fő szervezője, Nyikos István számolt be a sajtó képviselőinek április 3-án.

Aki többek közt elmondta,

az idei Borgála eseményére azok a hazai borászok és pincészetek kaptak meghívást, akik vagy elnyerték már valaha az 1991 óta évente megválasztott „Év Bortermelője” elismerést, vagy a 2002 óta minden évben megválasztott „Év pincészete” cím birtokosai – esetleg mindkét kategóriában a díjazottak közt szerepelt.

Azt is hangsúlyozta a főszervező, hogy minden meghívott mindössze egyetlen bort mutathat be a sétálókóstoló alkalmával, méghozzá olyat, amelyet maga választ ki a saját tételei közül, és amelyet ő személyesen kóstoltat az est folyamán.

Nyikos István (Bacchus Arts Stúdió) a Borgála 2025 rendezvény szervezője
Nyikos István (Bacchus Arts Stúdió) a Borgála 2025 rendezvény szervezője
Fotó: Vágó Ágnes

Szintén megtudtuk a tájékoztató alkalmával, hogy a tágas kóstolótérben összesen

35 pincészet lesz jelen 7 borrégió képviseletében, és mindösszesen 48 hazai csúcsbor kóstolható majd.

Az esemény különlegessége lesz még – ahogy azt dr. Csizmadia András borszakértő, a Magyar Bor Akadémia alapítója hozzátette –, hogy az adott kóstolható bortételek mellé hozzáillő fine dining falatkák kerülnek majd az asztalokra. Ezeknek kilétét egyelőre homály fedi, azonban a szakértő garantálja, hogy mind a 48 tételhez válogatott finomságok kerülnek kínálásra. Egyben megtudtuk Csizmadiától, hogy 48 tétel szerinte még a kóstolható kategóriába tartozik, ez annyi bor, amennyit egy este alatt meg lehet ismerni – nagyobb gond nélkül.

Minden további információ megtudható, illetve jelentkezési lehetőség a különleges programra: ITT


Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.