Magyar siker a Bocuse d'Or-on

A tegnap véget ért a Lyonban megrendezésre kerülő Bocuse d'Or verseny, amelyen a magyar csapat, Kelemen Roland vezetésével, ismét kimagasló eredményt ért el. A 24 részt vevő ország közül a tizenharmadik helyen végeztek, de a magyar csapat nyerte a legjobb tál különdíjat.

A Lyon Eurexpo Hallban megrendezett versenyen a francia csapat vihette haza az áhított aranyszobrot az előző évi győztes, Dánia és Svédország előtt.

A franciák győzelme több okból is különleges. Egyrészt a csapat vezetőjének, a 28 éves Paul Marconnak az édesapja, Regis 1995-ben szintén megnyerte a versenyt, másrészt Marcon asszisztense, Camille Pigot elnyerte a díjat a legjobb Commis szakácsért járó elismerést.

A versenyen három különdíjat osztottak ki: a társadalmi elkötelezettség díjat Új-Zéland és Chile vehette át, a legjobb commis díját Franciaország,a legjobb tányér díját Norvégia, míg a legjobb tálnak járó díjjal Magyarországot díjazták, olvasható a Magyar Bocuse d'Or Akadémia közösségi oldalán.

A magyar csapat és a Legjobb tál díja
A magyar csapat és a Legjobb tál díja
Fotó: Bocuse d'Or Facebook oldala

A magyar csapat vezetője Kelemen Roland, a Hunguest Sóstó séfhelyettese volt, a commis a siófoki Fodor Noel volt, a coach Szabó László, a csapatelnök, pedig Dalnoki Bence, a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous-chefje, mint csapatelnök, és aki az előző versenyen bronzérmes lett.

Az idei téma középpontjában az őzgerinc állt, amelyet egy darabban, csontosan kellett tálalni. Emellett őzlapockából készült pite, egész libamáj, egy adott ország konyhájára jellemző gyümölcsös köret, valamint tea felhasználásával készült töltött tészta is szerepelt a menüben. A tányértémában pedig egy zelleres, halas, homáros minitállal kellett lenyűgözni a zsűrit.

A 24 csapat az órával versenyezve két napon keresztül főzött. A jelölteknek 5 óra és 30 perc volt az őz, a libamáj és tea köré összpontosuló tál elkészítésére, és 4 óra 40 perc áll rendelkezéskre, hogy felszolgálják a zelleres, halas, homáros minitálat, írja az euronews.com.

A világ legrangosabb szakácsversenyét először 1987-ben rendezték meg. Az idei 20. jubileumi verseny egyfajta tisztelgés volt az alapító lyoni séf, Paul Bocuse előtt, aki 2018-ban 91 éves korában hunyt el.

 


Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.