Magyar siker a Bocuse d'Or-on

A tegnap véget ért a Lyonban megrendezésre kerülő Bocuse d'Or verseny, amelyen a magyar csapat, Kelemen Roland vezetésével, ismét kimagasló eredményt ért el. A 24 részt vevő ország közül a tizenharmadik helyen végeztek, de a magyar csapat nyerte a legjobb tál különdíjat.

A Lyon Eurexpo Hallban megrendezett versenyen a francia csapat vihette haza az áhított aranyszobrot az előző évi győztes, Dánia és Svédország előtt.

A franciák győzelme több okból is különleges. Egyrészt a csapat vezetőjének, a 28 éves Paul Marconnak az édesapja, Regis 1995-ben szintén megnyerte a versenyt, másrészt Marcon asszisztense, Camille Pigot elnyerte a díjat a legjobb Commis szakácsért járó elismerést.

A versenyen három különdíjat osztottak ki: a társadalmi elkötelezettség díjat Új-Zéland és Chile vehette át, a legjobb commis díját Franciaország,a legjobb tányér díját Norvégia, míg a legjobb tálnak járó díjjal Magyarországot díjazták, olvasható a Magyar Bocuse d'Or Akadémia közösségi oldalán.

A magyar csapat és a Legjobb tál díja
A magyar csapat és a Legjobb tál díja
Fotó: Bocuse d'Or Facebook oldala

A magyar csapat vezetője Kelemen Roland, a Hunguest Sóstó séfhelyettese volt, a commis a siófoki Fodor Noel volt, a coach Szabó László, a csapatelnök, pedig Dalnoki Bence, a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous-chefje, mint csapatelnök, és aki az előző versenyen bronzérmes lett.

Az idei téma középpontjában az őzgerinc állt, amelyet egy darabban, csontosan kellett tálalni. Emellett őzlapockából készült pite, egész libamáj, egy adott ország konyhájára jellemző gyümölcsös köret, valamint tea felhasználásával készült töltött tészta is szerepelt a menüben. A tányértémában pedig egy zelleres, halas, homáros minitállal kellett lenyűgözni a zsűrit.

A 24 csapat az órával versenyezve két napon keresztül főzött. A jelölteknek 5 óra és 30 perc volt az őz, a libamáj és tea köré összpontosuló tál elkészítésére, és 4 óra 40 perc áll rendelkezéskre, hogy felszolgálják a zelleres, halas, homáros minitálat, írja az euronews.com.

A világ legrangosabb szakácsversenyét először 1987-ben rendezték meg. Az idei 20. jubileumi verseny egyfajta tisztelgés volt az alapító lyoni séf, Paul Bocuse előtt, aki 2018-ban 91 éves korában hunyt el.

 


Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár

Ha február, akkor Kávébár Bazár 

A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában

Üdítőket hív vissza a multicég Európában 

Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát

A Lidl csökkenti a tojás árát 

A lépés nem meglepő.
Gasztrorendezvény Szlovákiában

Gasztrorendezvény Szlovákiában 

Új ételek, élő főzés és technológiák a HoReCa szegmens számára – ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és konyhai berendezések.
Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog

Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog 

A dél-koreai mokpang influenszer, aki napjainkban Budapesten hódít hatalmas étvágyával, úgy tűnik, legyőzőre talált néhány kolbász és hurka képében.
 Nagy Szabolcs: Egy szalontüdő és egy töltött káposzta is lehet izgalmas

Nagy Szabolcs: Egy szalontüdő és egy töltött káposzta is lehet izgalmas 

A tradíciók tisztelete és a kreativitás ötvözése áll Nagy Szabolcs séf konyhájának középpontjában.
Halleluja! – ilyen a szentév fagylaltja

Halleluja! – ilyen a szentév fagylaltja 

A 2025-ös szentév fagylaltjának alapját a gianduja, a mogyoró és a csokoládé adja.
Majka videójában emlegetett Bindzsisztán nevet kapott desszert lázában ég Hódmezővásárhely

Majka videójában emlegetett Bindzsisztán nevet kapott desszert lázában ég Hódmezővásárhely 

Az egyik magyar rapper legújabb dala ihlette sütemény született egy hódmezővásárhelyi cukrászdában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.