Magyar siker a Bocuse d'Or-on

A tegnap véget ért a Lyonban megrendezésre kerülő Bocuse d'Or verseny, amelyen a magyar csapat, Kelemen Roland vezetésével, ismét kimagasló eredményt ért el. A 24 részt vevő ország közül a tizenharmadik helyen végeztek, de a magyar csapat nyerte a legjobb tál különdíjat.

A Lyon Eurexpo Hallban megrendezett versenyen a francia csapat vihette haza az áhított aranyszobrot az előző évi győztes, Dánia és Svédország előtt.

A franciák győzelme több okból is különleges. Egyrészt a csapat vezetőjének, a 28 éves Paul Marconnak az édesapja, Regis 1995-ben szintén megnyerte a versenyt, másrészt Marcon asszisztense, Camille Pigot elnyerte a díjat a legjobb Commis szakácsért járó elismerést.

A versenyen három különdíjat osztottak ki: a társadalmi elkötelezettség díjat Új-Zéland és Chile vehette át, a legjobb commis díját Franciaország,a legjobb tányér díját Norvégia, míg a legjobb tálnak járó díjjal Magyarországot díjazták, olvasható a Magyar Bocuse d'Or Akadémia közösségi oldalán.

A magyar csapat és a Legjobb tál díja
A magyar csapat és a Legjobb tál díja
Fotó: Bocuse d'Or Facebook oldala

A magyar csapat vezetője Kelemen Roland, a Hunguest Sóstó séfhelyettese volt, a commis a siófoki Fodor Noel volt, a coach Szabó László, a csapatelnök, pedig Dalnoki Bence, a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous-chefje, mint csapatelnök, és aki az előző versenyen bronzérmes lett.

Az idei téma középpontjában az őzgerinc állt, amelyet egy darabban, csontosan kellett tálalni. Emellett őzlapockából készült pite, egész libamáj, egy adott ország konyhájára jellemző gyümölcsös köret, valamint tea felhasználásával készült töltött tészta is szerepelt a menüben. A tányértémában pedig egy zelleres, halas, homáros minitállal kellett lenyűgözni a zsűrit.

A 24 csapat az órával versenyezve két napon keresztül főzött. A jelölteknek 5 óra és 30 perc volt az őz, a libamáj és tea köré összpontosuló tál elkészítésére, és 4 óra 40 perc áll rendelkezéskre, hogy felszolgálják a zelleres, halas, homáros minitálat, írja az euronews.com.

A világ legrangosabb szakácsversenyét először 1987-ben rendezték meg. Az idei 20. jubileumi verseny egyfajta tisztelgés volt az alapító lyoni séf, Paul Bocuse előtt, aki 2018-ban 91 éves korában hunyt el.

 


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.