Magyar bártenderek útban a világhír felé

A Bacardí Legacy Global Cocktail Competition idén is lehetőséget biztosít arra, hogy a legkiválóbb bártenderek megmutassák rátermettségüket, kreativitásukat, a legjobb versenyző pedig megalkothassa a Bacardí új klasszikus koktélját. Kitartás, hagyomány és kísérletezés – ezekből építkeztek a Bacardí Legacy koktélverseny nyertesei.

A hazai elődöntőn 20 tehetséges jelentkező igyekezett élőben is elvarázsolni a tapasztalt szakemberekből álló zsűrit. A koktélok alapösszetevőjét Bacardí Carta Blanca, a Bacardí Oro vagy a BACARDÍ Gran Reserva 8 Años közül választhatták ki a versenyzők. Az ital többi összetevőjét illetően színek, illatok és elkészítési technikák kavalkádja jellemezte a bártenderek munkáját.

A Bacardí Legacy Global Cocktail Competition a világ egyik legjelentősebb koktélversenye, mely 39 ország részvételével zajlik. Magyarországon immáron második alkalommal nevezhettek a hazai bár-tenderek a budapesti elődöntőre, ahol 20 kiválasztott mutathatta be tehetségét és kreativitását a szakma legjobbjainak. A verseny tétje nem kisebb, mint a Bacardí örökség részesévé válni és nyomot hagyni a Bacardí történelmében. A nemzetközi döntőre Berlinben kerül sor, ahol minden ország legjobb versenyzője mérheti össze tudását és nyerheti el 2017 legjobb bártendere címét.


A verseny három győztese a koktélok koncepciójának megalkotásakor közös alapokhoz nyúlt vissza, mégis teljesen más koncepcióval ragadta meg a koktélkészítés lényegét. Gózon Péter saját korlátait állandóan feszegeti, amit győztes koktéljával, a Sin limites-szel is igyekszik kifejezni. Kalydy Gábor Péter a hagyományokat helyezte előtérbe, így a Bacardí család tradícióiban rejlő értékeire építette az Uvas Oro italt. Kocsis Tamás pedig a folyamatos küzdeni akarás és kitartás motiválja, amiket egy letisztult, mégis kerek italban, a Ganbattéban testesített meg.


„A Bacardí által életre hívott verseny különlegessége többek között abban rejlik, hogy rendkívül sokoldalúan közelíti meg a bártender szakmát. A verseny során a koktél neve, időtállósága és egyéb szempontok mellett figyelembe vesszük az előadó fellépését, stílusát is. Olyan tehetségeket kere-sünk, aki a szakma hagyományai mellett nem félnek kísérletezni, újat és egyedit alkotni.” – mondta el Kovács Kálmán, a Bacardí Legacy Global Cocktail Competition 2017 zsűritagja, aki a márka hazai nagykövete is egyben.
„Túlzás nélkül állíthatom, hogy igazi különlegességeket kóstolhattunk az elődöntő során. Egy koktélt az ízén kívül számos dolog meghatároz, ezekben mind kiemelkedőt kellett alkotni a versenyzőknek, ami nem egyszerű feladat. Cserében viszont a tét sem kevés, hiszen a győztes koktél bekerül a Bacardí klasszikusok közé, készítője pedig egy világhírű márka jövőjét is alakíthatja, hozzátéve saját stílusát, egyéniségét.” – mondta el zsűritagunk, Iufriakova Elizavetha, a Bacardí Legacy Global Cocktail Competition 2013-as világbajnoka, aki a márka kelet-európai nagykövete is egyben.


A szakmai zsűrit Elizavetán kívül Kovács Kálmán a Bacardí magyarországi nagykövete illetve Dez O’Conell a Brody Studio tulajdonosa alkotta.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.