Magyar borok bemutatkozása Berlinben

Borszakmai bemutató zajlott a Berlini Magyar Szüreten.

Az Agrármarketing Centrum (AMC) Magyarország Németországi Nagykövetségével közösen immár tizedik alkalommal szervezte meg a Berlini Magyar Szüretet. A mesterkurzussal egybekötött borkóstoló program célja segíteni a német piacon jelenlévő és újként belépő termelők és borok bemutatkozását, üzleti kapcsolataik további erősítését, exporttevékenységük fejlesztését.

Fontos a német piac

Az évtizedes múltra visszatekintő esemény lehetőséget ad a magyar borászok számára, hogy megismertethessék a magyar bort a szakmai közönséggel és tovább népszerűsíthessék boraikat a német piacon. Németország a magyar borok szempontjából jelentős célpiac, a magyar borexport folyamatosan növekszik az országban.

Virtuális borkóstolók

A pandémia miatti korlátozásokhoz alkalmazkodva a rendezvény rendhagyó módon a virtuális térben valósult meg. Kielmayer Kristian nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium oktatója, az Agrárminisztérium borszakmai tanácsadója mutatta be a magyar borászat történetét, jellemzőit szakmai prezentáció keretében. Ezt követően hat hazai pincészet prémium borán keresztül a közönség közelebbről is megismerkedhetett az ország öt különböző borvidékének jellegzetes boraival.

A német borpiac szakértői, borújságírói, étteremtulajdonosai, borkereskedői videóhívással kapcsolódhattak be a rendezvénybe, és az AMC által előre kiküldött, személyes mintáikkal kóstolhatták végig a kiváló borsort a bemutató alatt. Az egyes borok kóstolásakor a borászok, illetve a borászatok képviselői is csatlakoztak az online előadáshoz, így közvetlenül irányukba is lehetőség volt kérdéseket feltenni.

 


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.