Magyar borok horvát borlapokon

Deni Srdoč, aki Michelin csillagot szerzett korábbi éttermének, a rijekai Nebo Restaurant & Lounge séfjeként magyar borokat is szeretett volna látni a borlapon. 

Ezért megkereste a BoReTT-et és a kóstoltatás eredményeként a következő borászatok tételeit listázták be:2HA Szőlőbirtok és Pincészet, Balassa István (Balassa Bor), Homola Pincészet, MajorosBirtok, Somlói Vándor Pince, Villa Sandahl Borászat, Wassmann Pince, Zsirai Pincészet.

Mi az a BoReTT?

A BoReTT-et abból a meggyőződésből alapította Crab Mária Antoanett (Babette), hogy az összefogás lehet a kulcsa a magyar borok nemzetközi piacra lépésének. Ebben a szellemben alakítja a kisebb borászatokat képviselő portfólióját. Korábban sommelier-ként dolgozott itthon és külföldön egyaránt, vallja, hogy óriási kiaknázatlan potenciál rejlik a magyar borokban. Ezért indult el cégével.

Honnan indultak? Hová érkeztek? 

A rijekai kóstolót márciusra sikerült megszervezni, a BoReTT összesen 62 magyar tételt kóstoltatott. A kóstolón Srdoč mellett az étterem sommelier-je, Tomislav Mikinac és a beszerzés vezetője vettek részt. Mikinac 2020-ban bekerült Horvátország legjobb 12 sommelier-je közé, ő elragadtatással beszélt a magyar borokról, a fehérborok mineralitásáról és sajnálatát fejezte ki, hogy a két ország közelsége ellenére még sosem kóstolt juhfarkot vagy hárslevelűt.

A Nebo Restaurant & Lounge borlapjára végül a következő tételek kerültek fel:

Pezsgők: Homola 2017, Wassmann Morizz 2017

Fehérborok: Balassa Kakas Furmint 2018, Balassa Szent Tamás Furmint 2018, Somlói Vándor Birtok Juhfark 2018, Somlói Vándor Öregtőkék - Nyugat Juhfark 2019, Somlói Vándor Celi 2019, Villa Sandahl Wet Stones 2015, Villa Sandahl Rabbit Periscope 2017, 2HA Olaszrizling 2018

Vörösbor: Wassmann Samo cuvée (Cabernet Sauvignon-Merlot)

Édes borok: Majoros Pincészet Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2013, Zsirai Tokaji Fordítás 2017

Forrás: Schneider / Turizmus Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.