Magyar cukrász a párizsi világverseny döntőjében

Menyhárt Attila nyerte a World Chocolate Masters közép-európai fordulóját. Így 2022 októberében ott lesz a világ legnagyobb cukrászversenyének döntőjében, Párizsban.

Neves és elismert cukrászmesterek mutatták be tudásuk legjavát Kölnben, a World Chocolate Masters közép-európai regionális fordulóján. A versenyen Menyhárt Attila a Németországot képviselő Markus Weber és az Ausztriából érkező Johannes Warmuth elől magabiztosan nyerte el a megtisztelő, Közép-Európa Csokoládémestere címet. Attila 2022 áprilisában Barcelonában, a WCM Bootcampen készül fel a világdöntőre. 

 

A hagyományosan Párizsban megrendezett World Chocolate Masters verseny hasonló színvonalat képvisel szakmai körökben mint a lyoni Coupe du Monde de la Pâtisserie (Pastry World Cup) cukrász-világbajnokság. A „holnap” tematikára épülő versenyen idén fontos szerepet kapott a művészet, a tudomány, a technológia és a dizájn, melyek együttesen hivatottak megformálni a jövő csokoládéját. A versenyzőknek többféle nézetből kellett bemutatniuk a csokoládét és a legmodernebb cukrász technikákat. A regionális fordulóban Attilának egy desszertet (french pâtisserie-t), egy 100 százalékig növényi alapú snacket, egy bonbont és egy maximum 5 kg súlyú csokoládészobrot kellett egyedül elkészítenie mindössze 8,5 óra leforgása alatt. 

Attila, aki a Four Seasons és a Kollázs vezető cukrásza. a kezdetek óta tudatosan dolgozott azon, hogy világszínvonalú, elismert cukrásszá váljon. Francia alapokon nyugvó egyedi stílusa, a prémium kategóriát képviselő alkotásai és a szakmája iránti szenvedélye miatt számos rangos nemzetközi elismerést begyűjtött pályafutása során. 2019 januárjában a desszertek Michelin Guide-jának tartott angol nyelvű So Good évkönyvben, 2020-ban a spanyol nyelvű, nagy múltú Dulcypas magazinban szerepelt legújabb desszertkollekciójával. 

„Kezdetektől fogva Párizs és a döntőbe kerülés volt a cél, és nagyon hálás vagyok a csapatomnak és a szponzoroknak, hogy támogattak ebben. Ha jól sikerül a döntő, az sem csak személyes győzelem, hiszen az egész magyar cukrász szakma felkerülhet a világtérképre.”

Röviden a hazai sztárcukrászról

Menyhárt Attila, a Four Seasons és a Kollázs vezető cukrásza 14 évesen kezdte pályafutását. Közel 6 éven át a Seabourn és a Regent Seven Seas Cruise Lines óceánjáró hajóin tanulta a szakmát, majd évtizedeken át dolgozott a legnevesebb európai cukrászatokban. 2015. óta építi saját, önálló brandjét a Meinhart Patissiert, és 2017-ben fogadta el a nagy presztízsű Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest főcukrászi felkérését. A minőségi alapanyagok iránti elköteleződése okán 2021. február óta a Debic, a professzionális tejszínek, vajak gyártójának és forgalmazójának magyarországi márkanagykövete. Attila felkészülését a Debic, a professzionális tejszíneket előállító brand szponzorálta, de a munkahelye, a Four Seasons Hotel Budapest is beállt a cukrász mögé. A szakmai támogatást egy 11 főből álló profi csapat biztosította, a versenyt megelőző munkában formatervező, profi ételfotós, több cukrász, ételszobrász, PR-os, marketinges szakértő is részt vállalt. 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.