Magyar cukrász a párizsi világverseny döntőjében

Menyhárt Attila nyerte a World Chocolate Masters közép-európai fordulóját. Így 2022 októberében ott lesz a világ legnagyobb cukrászversenyének döntőjében, Párizsban.

Neves és elismert cukrászmesterek mutatták be tudásuk legjavát Kölnben, a World Chocolate Masters közép-európai regionális fordulóján. A versenyen Menyhárt Attila a Németországot képviselő Markus Weber és az Ausztriából érkező Johannes Warmuth elől magabiztosan nyerte el a megtisztelő, Közép-Európa Csokoládémestere címet. Attila 2022 áprilisában Barcelonában, a WCM Bootcampen készül fel a világdöntőre. 

 

A hagyományosan Párizsban megrendezett World Chocolate Masters verseny hasonló színvonalat képvisel szakmai körökben mint a lyoni Coupe du Monde de la Pâtisserie (Pastry World Cup) cukrász-világbajnokság. A „holnap” tematikára épülő versenyen idén fontos szerepet kapott a művészet, a tudomány, a technológia és a dizájn, melyek együttesen hivatottak megformálni a jövő csokoládéját. A versenyzőknek többféle nézetből kellett bemutatniuk a csokoládét és a legmodernebb cukrász technikákat. A regionális fordulóban Attilának egy desszertet (french pâtisserie-t), egy 100 százalékig növényi alapú snacket, egy bonbont és egy maximum 5 kg súlyú csokoládészobrot kellett egyedül elkészítenie mindössze 8,5 óra leforgása alatt. 

Attila, aki a Four Seasons és a Kollázs vezető cukrásza. a kezdetek óta tudatosan dolgozott azon, hogy világszínvonalú, elismert cukrásszá váljon. Francia alapokon nyugvó egyedi stílusa, a prémium kategóriát képviselő alkotásai és a szakmája iránti szenvedélye miatt számos rangos nemzetközi elismerést begyűjtött pályafutása során. 2019 januárjában a desszertek Michelin Guide-jának tartott angol nyelvű So Good évkönyvben, 2020-ban a spanyol nyelvű, nagy múltú Dulcypas magazinban szerepelt legújabb desszertkollekciójával. 

„Kezdetektől fogva Párizs és a döntőbe kerülés volt a cél, és nagyon hálás vagyok a csapatomnak és a szponzoroknak, hogy támogattak ebben. Ha jól sikerül a döntő, az sem csak személyes győzelem, hiszen az egész magyar cukrász szakma felkerülhet a világtérképre.”

Röviden a hazai sztárcukrászról

Menyhárt Attila, a Four Seasons és a Kollázs vezető cukrásza 14 évesen kezdte pályafutását. Közel 6 éven át a Seabourn és a Regent Seven Seas Cruise Lines óceánjáró hajóin tanulta a szakmát, majd évtizedeken át dolgozott a legnevesebb európai cukrászatokban. 2015. óta építi saját, önálló brandjét a Meinhart Patissiert, és 2017-ben fogadta el a nagy presztízsű Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest főcukrászi felkérését. A minőségi alapanyagok iránti elköteleződése okán 2021. február óta a Debic, a professzionális tejszínek, vajak gyártójának és forgalmazójának magyarországi márkanagykövete. Attila felkészülését a Debic, a professzionális tejszíneket előállító brand szponzorálta, de a munkahelye, a Four Seasons Hotel Budapest is beállt a cukrász mögé. A szakmai támogatást egy 11 főből álló profi csapat biztosította, a versenyt megelőző munkában formatervező, profi ételfotós, több cukrász, ételszobrász, PR-os, marketinges szakértő is részt vállalt. 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.