Magyar és olasz Magyarország kedvenc sajtja

Meglepő eredménnyel zárult a IV. Nemzetek Sajtversenye, hiszen egyszerre két győztest is avathattunk: a magyar és az olasz sajtkülönlegesség holtversenyben aratott sikert a közönség körében.

Immár negyedik alkalommal választhatta ki a gasztronómiát kedvelő közönség, hogy 15 európai ország sajtjai közül melyik a favorit. Holtversenyben győzött a magyar Ranolder és az olasz Pecorino Romano. Az első hatban végzett a francia, spanyol, svájci, ír és finn különlegesség. A 25. Budapest Borfesztiválon tartott eredményhirdetésen a nevezett országok nagykövetségeinek küldöttei vették át a díjakat.

„Az idei egy egészen különleges év volt a verseny történetében. A szavazatok száma jelentősen emelkedett a korábbiakhoz képest: több mint négyezer voks érkezett. Nem volt egyetlen kimagasló sajt, hanem eloszlottak a szavazatok: egyre többen kóstolták végig a sajtokat, és szavazatokkal minősítették is őket. Az eredményt illetően is meglepődtünk, hiszen ezúttal holtverseny alakult ki az első helyen, ahol az olasz sajt mellett a hazai Ranolder végzett.  A magyar győztes Sümegtej Ranolder sajtját egy mindössze néhány éve működő kis, vidéki üzemben készítik. Igazán karakteres sajt, ami egy egyedülálló baktériumflórának köszönhetően kapja jellegzetes ízét. Különleges volt idén az is, hogy a világ egyik legismertebb sajtmestere és sajtlovagja, Roland Barthélemy vezetésével elődöntőt tartottunk a magyar sajtoknak, ahol a francia szakember egyesével értékelte őket, és a nevét adta a versenyhez. Ráadásul olyan megtiszteltetés ért bennünket, hogy felkért: vegyünk részt a magyar sajtokkal, köztük a győztes Ranolderrel a jövő júliusi Salon du Fromage-on, vagyis a sajtok világkiállításán” – mondta Gábossy Ádám, a IV. Nemzetek Sajtversenyét szervező SZEGA Camembert Kft. ügyvezetője.

Az eredményhirdetés végén az esélyegyenlőség nevében a versenyen induló országok nagykövetségének képviselői szimbolikusan meggyújtották az összefogás lángját, ezzel is jelezve, mennyire fontos a társadalmi felelősségvállalás és a fogyatékossággal élők támogatása.

„A társadalmi felelősségvállalás idén központi szerepet töltött be: 150 ezer forinttal, valamint egy tandem biciklivel támogattuk a Mozdulj! Közhasznú Egyesület látássérülteknek szervezett tandemes biciklitúráját, ami most, a paralimpia alatt még aktuálisabb. Bár épp most ért véget az idei megmérettetés, máris a következő verseny körül forognak a gondolataink. A jótékonysági együttműködést feltétlenül folytatni fogjuk, és számos újítást vezetünk be annak érdekében, hogy a Nemzetek Sajtversenye még különlegesebb legyen” – tette hozzá Gábossy Ádám.

 IV. Nemzetek Sajtversenye – első 6 helyezett

1. Ranolder (Magyarország) - Zsíros, kemény, zárt tésztájú sajt
A Ranolder sajt különlegessége a tradíción alapuló egyszerűségében és a kézműves készítési módszerek gondosságában rejlik. A sajt különleges karakteres ízét és illatát, a kissé kemény, de omlós állományát és a zárt szerkezetét első sorban a kiváló minőségű tejnek, az egyedi baktérium flórának, valamint a hosszú, több hónapos levegőn történő kéregérlelésének köszönheti. A sajt íze különleges, karakteres, telt, rendkívül sokrétű, jól strukturált. A sajt ízei, aromái 15-20°C hőmérsékleten kóstolva a legintenzívebbek. A kezdeti enyhén édeskés és sós sajtos alap íz mellett határozottan és hosszan jelennek meg a kesudióra, valamint az aszalt gyümölcsök közül a fügére emlékeztető íz jegyek.          

1. Pecorino Romano (DOP) (Olaszország) - Oltalom alatt álló eredet-megjelölésű, hagyományos, körte formájú félkemény galíciai sajt        
A Pecorino a tisztán juhtejből készült sajtok gyűjtőneve. Már a római legionáriusok is ezt fogyasztották. Valószínűleg a legközkedveltebb Pecorino sajt a Romano, mely Lazio tartományban készül. 12 hónap alatt érik meg, így fejlődik ki jellegzetes zamata: sós, gyümölcsös mellékízekkel. Minél idősebb, annál csípősebb ízű. Aromás, kemény sajt, mely kitűnően reszelhető.    

2. Brie de Meaux (AOC) (Franciaország) - Ellenőrzött eredet megjelöléssel ellátott, nyerstejes, fehér nemes penésszel érő lágy sajt
A Brie de Meaux AOC az egyik legismertebb brie Franciaországban. Tehéntejből készül, kb. 2,5-3 kg-is kerek formában. A sajtot fehér nemes penész kéreg alkotja, vörösesbarna foltokkal. Belseje lágy, krémes. 8-10 hetes érési időszak után a legfinomabb.

3. Tetilla (DOP) (Spanyolország)- Oltalom alatt álló eredet-megjelölésű, hagyományos, körte formájú félkemény galíciai sajt
A Tetilla a Spanyol Galícia vidék legjellegzetesebb sajtja. 1992 óta egyike annak a  négy galíciai sajtnak, amelyek eredetvédettek. A név, tetilla jelentése - kis mell - mindent elmond a sajt alakjáról.  Textúrája lágy, krémes. A Tetilla sárgás színű, vajas ízű, enyhén keserű és csípős érzettel. Érlelési ideje 10-30 nap, a meleg és nedves Galíciai éghajlaton.        

4. Vacherin Fribourgeois (AOC) (Svájc)- Ellenőrzött eredet megjelöléssel ellátott, hagyományos, félkemény alpesi sajt
A Vacherin Fribourgeois AOC egy félkemény, nyers tehéntejből készült, mosott kérgű sajt.  A tej, amelyből a sajtot készítik, fribourgeois-i tehenektől származik, akik alpesi füveket és vadvirágokat legelnek késő tavasztól egész nyáron. A hagyományos sajtkészítés biztosítja, a sajt kellemes, diós ízét. 

5. Porter sörös Cheddar (Írország) - Porter sörrel ízesített félkemény Cheddar sajt
Ezt a kézműves sajtot, a Guiness gyárban előállított Porter sörrel ízesítik. A sajt legvonzóbb tulajdonsága, a márványos színvilág, amit a barna sör és a cheddar sajt keveréke alkot. Tökéletes előételként, szeletelve, salátával. Íze édeskés, gazdag.               

6. Finn ementáli (Finnország) - 6 hónapos érlelésű, zsíros, kemény sajt
A finn ementáli a 6 hónapos érlelés miatt egy erőteljes és aromás kemény sajt. Kellemes íze miatt nemcsak főzésre, sütésre használható, de egy szelet kenyér mellé is tökéletes kísérő.    

A verseny további résztvevő sajtjai

Bördespeck (Németország) - Természetes füstölésű, hagyományos félkemény sajt
A Bördespeck-et 1879 óta gyártják Németországban. A régi hagyományokat követve borókabogyón és tölgyfán füstölik. Íze sós és enyhén füstös. Ízében jól kivehető a mogyoró aromája.              

Charmois (Belgium) - Mosott kérgű, lágysajt, nyers tehéntejből
Belgium Vallon Régiójából származó mosott kérgű, nyers tehéntejből előállított sajt. Illata erőteljes, ám íze kellemes, mely a sós vajra emlékeztet. Textúrája krémes, és lágy. Gyümölcsös búzasör, vagy egy lágyabb Belga sör mellé kiváló párosítás.               

Havarti (Dánia) - Félkemény, tehéntejes, érlelt sajt
A Havarti sajt Dánia legkedveltebb sajtjai közé tartozik. Egy belső érésű, kéreg nélküli, sima és enyhén fényes felületű sajt, számos kicsi szabálytalan lyukkal.  Íze vajas, édeskéstől egészen a nagyon édesig változik. Az érlelés előrehaladtával a sajt íze egyre sósabbá válik, akárcsak a földimogyoró esetében. Grillezve, szeletelve, és olvasztva is fogyasztható.              

Blueshires(Egyesült Királyság) - Rétegelt, félkemény, érlelt sajt Stilton és a Double Gloucester sajtokból
A Blueshires a Stilton és a Double Gloucester sajtok rétegeiből álló félkemény sajt. A Double Gloucester tökéletesen illik a Stiltonhoz, és enyhíti a Stilton erőteljesebb ízét. Pazar, krémes íz világú sajt. Előállításához kizárólag a legjobb, és legfrissebb alapanyagokat használják fel.

Pidupäeva (Észtország) - 8 hónapos érlelésű, félkemény gouda sajt
A 8 hónapig érlelt gouda sajtot azoknak ajánljuk, akik az erőteljes sajtokat kedvelik.  A 8 hónapos érlelési időszak alatt éri el a sajt az erőteljes, aromás íz világát. Rendkívül jól illik borokhoz, vagy sajttálakhoz.      

Manouri (PDO) (Görögország)  - Oltalom alatt álló eredet megjelölésű, félkemény, fehér savósajt
A feta vagy a kefalotiri savójából készülő ősi sajt. A Manouri krémes és fehér, a textúrája akár egy könnyű túrós lepény. Szétolvad a szájban, üde, tejes, kissé citromos zamatú sajt.  Aromája enyhén savanyú, akár a friss joghurté. Juh-vagy kecsketejből is készíthetik, különféle formákban.         

Reypenaer V.S.O.P (Hollandia) - 2 éves érlelésű, kemény gouda sajt
A Reypenaer V.S. O.P.-t hagyományos módon egy kisebb sajt gyárban késztik. Ezt követően két évig érlelik egyedülálló mikroklíma alatt, Woerdenben, ahol természetes hőmérsékleti és a páratartalomi különbségek uralkodnak. A sajtnak rendkívül intenzív íze van, összetett aromákkal, mint a karamell és csokoládé. A sajt rendkívül gazdag ásványi anyagokban.               

Tolminc (OEM) (Szlovénia) - Oltalom alatt álló eredet-megjelölésű, zsíros kemény alpesi sajt             
Tolminc sajt, oltalom alatt álló eredet megjelöléssel rendelkező, ma az egyik legismertebb szlovén őshonos sajt.  A források a „Tolminc” sajtot először a tizenharmadik században említik: abban az időben ezzel a sajttal fizették ki a földesúrnak járó adót. A sajtot legalább 60 napig érlelik. Íze édes, enyhén pikáns.           


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.