Hazai éttermek a francia gasztronómia világünnepén

Magyar éttermek is csatlakoznak a Gout de France/Good France kezdeményezéshez, melynek során március 21. és 24. között öt kontinens százötven országának séfjei ünneplik a francia gasztronómiát és a fenntartható fejlődést.

A világszerte mintegy ötezer étterem részvételével zajló eseménysorozat immár ötödik éve hívja fel a figyelmet a francia gasztronómia értékeire; idén először még Grönlandon is - emlékeztetett a Gout de France/Good France csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Franciaország magyarországi nagykövete. Pascale Andréani elmondása szerint március 21-én és az azt követő napokban a csatlakozó éttermek séfjei hagyományosan franciás menüsort kínálnak. Valamennyi menü azt fogja illusztrálni, hogyan lehet kevesebb zsírt, cukrot és sót használni a konyhában, odafigyelve a "jól evés" és a környezetvédelem szempontjaira - hangsúlyozta a diplomata.

Az éttermek francia kulináris hagyományt középpontba helyező menüsorokkal pályázhattak a részvételre. A résztvevők listáját egy séfekből álló nemzetközi zsűri hagyta jóvá a nagykövetségek segítségével, ügyelve a menük minőségére és összetételére. Pascale Andréani hangsúlyozta, hogy a Gout de France/Good France elkötelezett a fenntartható fejlődés és a környezet védelme mellett. Több helyszínen a nélkülözőkre is gondolnak, így például a humanitárius válságban szenvedő Venezuela fővárosában, Caracasban is franciás ételeket osztanak az éhezőknek - árulta el.

A tavalyi évtől a rendezvénysorozat minden évben a középpontba állítja Franciaország egy-egy régióját: idén Provence gasztronómiája élvez kiemelt figyelmet. Jerome Szkuta, a budapesti francia rezidencia séfje a provence-i gasztronómiáról szót ejtve kiemelte a híres marseilles-i hallevest és a ratatouille-t. Mint elmondta, a provence-i igazi, könnyű mediterrán konyha, amely gyakran használja a tenger gyümölcseit, sok olívaolajat és a rengeteg napsütésnek köszönhetően ízletes zöldségeket és gyümölcsöket. Jerome Szkuta felhívta a figyelmet a régió kiváló boraira is, hiszen Provence bortermelése ma már nem csupán a rosékról nevezetes.

Magyarországon idén Budapestről a Baraka, a Biarritz, a Borssó Bistro, a Cyrano, a Jardinette, a Kolette Bistro, Paris Budapest és a Petrus éttermek vesznek részt, Szegedről az Alkimista Kulináris Műhely, Debrecenből az Ikon Debrecen, Veszprémből pedig a Gusto13 Bistro&Delicate csatlakozott a kezdeményezéshez.

Forrás: MTI


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.