Magyar Ízek Utcája Budapesten

Magyarország tortájának, cukormentes tortájának és a Honvédség tortájának felszelésével kezdődnek a programok augusztus 20-án a Magyar Ízek Utcájában Budapesten.

A Magyar Ízek Utcájában - a Clark Ádám tér és a Döbrentei tér közötti szakaszon - augusztus 20-án és 21-én idén három gyümölcs kap kiemelt szerepet három évszakot megjelenítve: az eper, a barack és a szilva - mondta el Novotny Antal szervező, a Katlan Tóni Konyhájának tulajdonosa szerdán, a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón Budapesten.

A látogatók többek között csimbókos levest, paradicsommal készített kukoricakását, szilvalekváros csavartfánkot, barackos süteményeket és sparhelten sült lepényeket kóstolhatnak a Szent István-napi tönkölyös kenyér, az ország tortája címet viselő Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta, a honvédségi Tessedik mézes körtetorta és a cukormentes Barackos buboréktorta mellett. A kínálatban emellett lekvárok, gyümölcslevek, sajtok és kézműves italok is szerepelnek.

Az Ybl Miklós téren, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sátraiban a látogatók ingyenes vércukorszint-mérésen és tanácsadáson vehetnek részt - közölte Erős Antónia, az alapítvány alapítója. Magyarország cukormentes tortájáról elmondta, hogy Vaslóczki Orsolya Barackos buboréktortájának egy szelete - a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján - 11,8 gramm szénhidrátot és 278 kalóriát tartalmaz. Hozzátette: az alapítvány versenyt hirdetett nem szakképzett cukrászok számára, akik szeptember 15-ig küldhetik el cukormentes receptjeiket. További információ a megmérettetésről a szervezet weboldalán található.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke arról szólt, hogy az ünnepre kalácsokkal, kuglófokkal, rétesekkel, hókiflikkel és pogácsákkal is készülnek. A Szent István-napi kenyérről elmondta: a kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy természetes alapanyagokból, kovászos technológiával készüljön, vastag héjú legyen, jó illat-, íz- és zamatanyagokat tartalmazzon. Idén Vajda Péter, a Pedró Pékség tulajdonosának hosszúérlelésű, kovásszal készült tönkölybúzás kenyere nyert.

A Magyar Pékség Védjegy programról kifejtette: matrica jelzi majd szeptembertől, hogy magyar, természetes alapanyagokból, kovászos technológiával, magyar üzemben, 100 százalékos minőségben készült termékekről van szó. Magyarország tortáját, Szó Gellért Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltortáját Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke úgy jellemezte, hogy a nyertes torta mandula, karamell, sárgabarack és sárgabarack-pálinka ízkombinációja, amelyet gyerekek is fogyaszthatnak, mert az alkohol a szirup főzésekor elpárolog. Hozzáfűzte: a tortákat országszerte több száz cukrászdában lehet majd megkóstolni, további információkat a helyszínekről a cukraszat.net oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.