Mákkal tette függővé vendégeit

Pozitív lett egy kínai autós drogtesztje, miután olyan tésztaételt fogyasztott egy vendéglőben, amelyet titokban őrölt mákgubóval "bolondítottak meg". A férfinak nagy nehezen sikerült tisztáznia magát a kábítószer-élvezet vádja alól, és az is kiderült, hogy a vendéglős ópiáttartalmú ételekkel akarta "függővé" tenni vendégeit az éttermétől.

A csangcsengi "mákgubós" étteremtulajdonos lebukását az okozta, hogy egyik vendégét útban hazafelé igazoltatták a rendőrök az ittas vezetés elleni kampány keretében, és az alapos ellenőrzés során vizelettesztet is végeztek, amely ópiátot mutatott ki a férfi szervezetében. A 26 éves Liu Csü-ju hiába bizonygatta a rendőröknek, hogy nem használ semmiféle drogot, és hogy a teszt valószínűleg a vendéglőben elfogyasztott étel miatt lett pozitív, 15 nap elzárásra ítélték.

 Szabadulása után Liu ártatlansága bizonyítására próbát végeztetett családtagjaival: mindannyiukat arra kérte, hogy egyenek az általa látogatott vendéglő tésztaételeiből. Ez meg is történt, s a hozzátartozók ezt követően végzett drogtesztje is pozitív lett. A családi teszt eredménye láttán a rendőrség vizsgálatot indított a vendéglősnél, aki végül elismerte, hogy mákgubóőrleményt használ ételei elkészítéséhez, de - mint mondta - csak azért, hogy ízletesebbé tegye azokat. Ezt még azzal is bizonyítani próbálta, hogy fogyasztott saját, házi készítésű tésztájából, majd ő maga is pozitív drogtesztet produkált. Ezt azonban a rendőrök nem méltányolták, hanem 10 napra őt is lecsukták - jelentették kínai hírportálok.

A rendőrség szerint a vendéglős azért tett ételeibe mákgubót, hogy vendégei "függővé" váljanak az étterméből. Májusban Sanghajban 10 hónap börtönre és 5000 jüan (200 ezer forint) pénzbírságra ítéltek egy vendéglőst, mert "függőséget okozó" darált mákot tett mártásaiba és leveseibe. Emellett megvonták éttermének működési engedélyét, őt pedig öt évre eltiltották attól, hogy élelmezéssel kapcsolatos tevékenységet folytasson. Korábban két kuangcsoui étterem ellen is vizsgálat indult mák használata miatt. Kínában tavaly júliusban tiltották be a mákot.

Forrás: MTI


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.