Mákkal tette függővé vendégeit

Pozitív lett egy kínai autós drogtesztje, miután olyan tésztaételt fogyasztott egy vendéglőben, amelyet titokban őrölt mákgubóval "bolondítottak meg". A férfinak nagy nehezen sikerült tisztáznia magát a kábítószer-élvezet vádja alól, és az is kiderült, hogy a vendéglős ópiáttartalmú ételekkel akarta "függővé" tenni vendégeit az éttermétől.

A csangcsengi "mákgubós" étteremtulajdonos lebukását az okozta, hogy egyik vendégét útban hazafelé igazoltatták a rendőrök az ittas vezetés elleni kampány keretében, és az alapos ellenőrzés során vizelettesztet is végeztek, amely ópiátot mutatott ki a férfi szervezetében. A 26 éves Liu Csü-ju hiába bizonygatta a rendőröknek, hogy nem használ semmiféle drogot, és hogy a teszt valószínűleg a vendéglőben elfogyasztott étel miatt lett pozitív, 15 nap elzárásra ítélték.

 Szabadulása után Liu ártatlansága bizonyítására próbát végeztetett családtagjaival: mindannyiukat arra kérte, hogy egyenek az általa látogatott vendéglő tésztaételeiből. Ez meg is történt, s a hozzátartozók ezt követően végzett drogtesztje is pozitív lett. A családi teszt eredménye láttán a rendőrség vizsgálatot indított a vendéglősnél, aki végül elismerte, hogy mákgubóőrleményt használ ételei elkészítéséhez, de - mint mondta - csak azért, hogy ízletesebbé tegye azokat. Ezt még azzal is bizonyítani próbálta, hogy fogyasztott saját, házi készítésű tésztájából, majd ő maga is pozitív drogtesztet produkált. Ezt azonban a rendőrök nem méltányolták, hanem 10 napra őt is lecsukták - jelentették kínai hírportálok.

A rendőrség szerint a vendéglős azért tett ételeibe mákgubót, hogy vendégei "függővé" váljanak az étterméből. Májusban Sanghajban 10 hónap börtönre és 5000 jüan (200 ezer forint) pénzbírságra ítéltek egy vendéglőst, mert "függőséget okozó" darált mákot tett mártásaiba és leveseibe. Emellett megvonták éttermének működési engedélyét, őt pedig öt évre eltiltották attól, hogy élelmezéssel kapcsolatos tevékenységet folytasson. Korábban két kuangcsoui étterem ellen is vizsgálat indult mák használata miatt. Kínában tavaly júliusban tiltották be a mákot.

Forrás: MTI


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.