Már fenik a kést a konyhában

Gőzerővel készülnek a magyar versenyzők az október eleji prágai szakács világversenyre. Skót lazacból, holland borjúbélszínből és 64%-os kakaótartalmű csokoládéból kell majd időre dolgozniuk.

Hónapok óta zajlik a folyamatos felkészülés a gasztronómiai világszövetség (WACS) szakácsversenyének közép-európai döntőjére, melyen három magyar fiatal képviseli hazánkat, Elek Richárd (Fausto) felnőtt szakács, Hack Barnabás (Costes) junior szakács és Domonkos Dávid (Horváth Cukrászda Budapest) felnőtt cukrász kategóriában.

A tegnapi napon mutatkozott be először hivatalosan is versenymenüjével Elek Richárd, melyet végigkóstolt Ruszinkó Ádám a Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmusért Felelős Helyettes Államtitkára is.

Richárdnak 3 óra áll rendelkezésre, hogy a WACS által meghatározott kötelező alapanyagok felhasználásával elkészítse 3 fogásos versenymenüjét, melyet 5 perces időközönként tálalnak egymás után a versenyzők.

Az idei évben a kötelező alapanyagok:

• előétel (hal) – Halibut, skót lazac, Szent Jakab kagyló, wasabi

• főétel – holland borjú bélszín, lapocka és velő

• desszert – Valrhona Grand Cru Manjari csokoládé (64%), Dilmah tea

A versenyt 2015. október 1-4. között rendezik meg a prágai PVA For Gastro&Hotel szakkiállításon 35 ezer látogató előtt. A tét nagy, a világszövetség hét régiójából a felnőtt szakácsoktól az első kettő, a junior szakácsnál és cukrászoknál pedig az első helyezettek jutnak tovább a 2016-os világdöntőbe - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ).


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.