Már két Michelin csillag ragyog Budapesten!

A Gerendai Károly tulajdonában lévő budapesti Costes étterem a tavalyi siker után az idén újrázott, azaz megtartotta Michelin-csillagát, de újoncként felzárkózott mellé a szintén fővárosi Onyx is - adta hírül a Napi Online.

A Napi Online híradása szerint a Michelin Main Cities of Europe 2011-ben további négy Bib Gourmand kitüntetést osztottak ki Budapesten, a névsor nem változott, azaz továbbra is a 21, az Arcade Bistro, a Bock Bisztró és a Csalogány 26 tartozik ide.

Az Onyx étterem sikerének értékét növeli, hogy az első olyan kitüntetett hazai étterem, ahol magyar szakemberek, Szulló Szabina executive chef és Széll Tamás sous-chef irányítják a szakmai munkát.

A kalauz először 1982-ben jelent meg, a harmincadik kiadvány 20 ország 44 városának szállodáit és éttermeit mutatja be, valamennyi komfort és árkategóriát áttekintve.

A MICHELIN Main Cities of Europe 2011 kalauza összesen 1,557 szállodát ajánl (amelyből 110 új ajánlás) és 1,771 éttermet (köztük199 újat). Az éttermek közül 239 kapott Bib Gourmand jelölést, amely a nagyon jó ár - érték arányt jelöli (közöttük 46 újként), 15 kapott három csillagot, 58 két csillagot (ebből 6 új) és 284 lett egycsillagos (köztük 39 új). Ezen kívül szerepel még a kalauzban 23 pub, ahol finom ételeket talál az utazó és 34 tapas bar is.

A három Michelin csillagot kiérdemelt éttermek közül (15) 11 található Franciaországban (egy kivétellel valamennyi Párizsban, a kivétel Paul Bocuse lyoni étterme), kettő Londonban, és három Olaszországban.

Pikáns érdekesség, hogy két olyan francia nagyágyú, mint Nicolas Le Bec lyoni és Joel Robuchon párizsi étterme veszítette el két csillagját, igaz, Robuchon másik párizsi érdekeltsége egyidejűleg a "kétcsillagos" kategóriába került. Szintén érdekesség, hogy a tavaly a világ legjobb éttermének választott koppenhágai Noma "csak" kétcsillagos, és némi gyógyír lehet az utóbbi hónapokban nem éppen felfelé ívelő szakaszban lévő Gordon Ramsay számára, hogy a londoni, nevét viselő étterme továbbra is három kitüntető csillagot viselhet. (forrás: Napi / Euroastra)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.