Márton-napi libalakoma Sóstógyógyfürdőn

Márton-napi libalakomára és az új bor ünnepére várja a Sóstói Múzeumfalu november 8-án látogatóit.

Kisgyörgy Tamás, a skanzen munkatársa elmondta az MTI-nek: a Márton-naphoz kapcsolódó hagyományokat elevenítik fel a rendezvényen, a réges régi hiedelmektől kezdve egészen a mai hóbortokig.

A középpontban persze a torkoskodás lesz, mert Márton napján libát enni szinte kötelező, hiszen aki azt elmulasztja - tartja a mondás - jövőre egész évben éhezni fog. S a lakoma után új borral ajánlatos koccintani, hiszen - a népi hiedelem alapján - minél többet iszik valaki, annál egészségesebb lesz a jövőben.

A Nyíregyházához tartozó Sóstógyógyfürdőn lévő múzeumfalu november 8-án 10 órakor nyitja meg kapuit a libalakomára érkezők előtt, akiket a bejáratnál libazsíros Márton-falattal, tepertővel és persze új borral fogadnak. A Márton nevű látogatókat és az élő libával érkezőket pedig külön meglepetéssel várják.

A program a skanzen anarcsi portáján folytatódik majd, ahol libabecsinált levest és sült libacombot párolt káposztával szolgálnak fel. Régi népi ínyencségek, sütőtök, héjában sült krumpli, libasütemény és persze forró tea is asztalra kerül.

Libák a kifutón

Az ebéd után 14 órától rendezik a libaszépségversenyt, a környék legszebb lúdjait vonultatják fel a tenyésztők, akik még a helyszínen is benevezhetik házi szárnyasaikat a vetélkedőre. 

Kisgyörgy Tamás kiemelte: a zsűri és a közönség együtt választja ki a legszebb libát, amelyet a külcsín és a belső tulajdonság, valamint a kierőszakolt "zsindelyszaggató gágogás" összhatása határoz majd meg.

Más látnivaló is bőven lesz: a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola növendékei Márton-napi legényest táncolnak el, a Burattino Bábszínház tagjai libás darabot mutatnak be, a Kuckó Művésztanya társulata pedig utcaszínházi előadást tart. A múzeumfalu kádármesterei hordót készítenek az új bornak, természetesen a régi, donga összehúzásos módszerrel.

A kézműves foglalkozásokon pedig a legkisebbek is kipróbálhatják a liba-hímzést, a Márton-napi lámpás- és cirokseprű készítést, a lúdtollas írást és még a mesekuckóba is bejuthatnak.

Akik pedig a jövő téli, tavaszi időjárásra szeretnének következtetni a jeles napon, megtudhatják mi várható. Amennyiben ugyanis Márton fehér lovon jön, azaz havazik, akkor enyhe, ha meg "barna a ló színe", kemény tél várható. S a tavasz ugyanolyan lesz, mint amilyen az időjárás Márton napján: jeges-havas csapadékhullás esetén korán jön a kikelet, ha viszont "sima" eső esik, fagyos és aszályosan száraz lesz az évszak - a népi megfigyelések szerint.

Forrás: MTI


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.