Más szemmel fogunk nézni a szeszes italokra

Az Európai Bizottság javaslatot tett az alkoholra kivetett jövedéki adóra vonatkozó szabályok átformálására az EU-n belül. Ezzel előkészíti a terepet egy kedvezőbb üzleti környezet kialakításához, az alkohol előállításával foglalkozó kisebb vállalkozások költségeinek csökkentéséhez, valamint a fogyasztók egészségének hatékonyabb védelméhez.

A javaslat azt jelenti, hogy a kis- és kézműves kistermelők (ideértve a kis méretű, független almaborfőzdéket is) hozzáférést kapnak egy új, az egész EU-ra kiterjedő tanúsítási rendszerhez, amely megerősíti azon jogukat, hogy az unió egészében alacsonyabb adómértékek mellett értékesíthetnek. A fogyasztók egészségvédelmét javítani fogja továbbá az adómentességet élvező denaturált alkoholnak a hamisított italok előállításához való jogellenes felhasználása elleni fellépés is. Emellett az alacsonyabb alkoholtartalmú sörökre vonatkozó, kedvezményes adómértékkel járó küszöbérték is növekedni fog.

– Az alkohol és az alkoholtartalmú italok jövedéki adójának szerkezetére vonatkozó közös uniós szabályok több mint 25 évesek, és sürgősen aktualizálásra szorulnak annak érdekében, hogy – a közegészség védelme mellett – lépést tudjanak tartani az új technológiák és kereskedelmi fejlesztések által kínált kihívásokkal és lehetőségekkel. Arra biztatom a tagállamokat, hogy gyorsan és határozottan lépjenek fel e felülvizsgálat során. – mondta Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos.

A javaslat konkrétan:

- Egységes tanúsítási rendszert hoz létre, amely valamennyi uniós országban felismerhető, és amely megerősíti a független kistermelők helyzetét az Unióban. Ez csökkenteni fogja a kisebb termelők adminisztratív és megfelelési költségeit, akik bizonyos feltételek mellett kedvezményes jövedékiadó-mértéket fizethetnek.

- Biztosítja az almabor pontos és következetes osztályozását az Európai Unióban, mivel a szabályozás jelenlegi hiánya jelentős akadályt jelent azon kisüzemi almabortermelők számára, amelyek nem férnek hozzá a sört és szeszes italokat gyártó kisvállalkozásokra vonatkozó kedvezményes adómértékekhez.

- Egyértelművé teszi a denaturált alkohol helyes gyártási eljárásait és feltételeit az EU-ban. Az ilyen alkoholt, amely mentes a jövedéki adó alól, olyan termékek előállításához használják fel, mint a tisztítószerek, a képernyőtisztítók, az illatszerek és a fagyállók. Ezt a mentességet egyes gátlástalan gyártók is kihasználhatják, akik denaturált alkoholt használnak fel, hogy az adófizetést megkerülve hamisított alkoholt állítsanak elő és értékesítsenek, a fogyasztók egészségét veszélyeztetve. A mai javaslat modern rendszert hoz létre az egyes alkoholkészítményekkel kapcsolatos visszaélések bejelentésére annak érdekében, hogy azok többé ne legyenek felhasználhatók denaturáló szerként.


- Frissíti az informatikai rendszereket: Az új szabályok felváltják az egyes denaturált alkoholok szállításának nyomon követéséhez használt elavult, papíralapú eljárásokat, és a jövedékitermék-szállítási és ellenőrzési rendszer (EMCS) kötelező használatához vezetnek. Ez megkönnyíti a nagy kockázatú termékek mozgásának valós időben történő nyomon követését, csökkenti a mentesség csalárd alkalmazását, és védi a fogyasztókat.

- A kedvezményes adómértékben részesülő alacsonyabb alkoholtartalmú söröknél az alkoholtartalom küszöbértékét 2,8%-ról 3,5%-ra növeli, a sörfőzdéket innovációra és új termékek előállítására ösztönözve. Ez arra hivatott ösztönözni a fogyasztókat, hogy a szokásosnál alacsonyabb alkoholtartalmú italokat válasszanak, és csökkentsék alkoholfogyasztásukat.

A javaslatok a jövedéki adóra vonatkozó általános intézkedéseket is tartalmaznak, amelyek a kkv-k előtt álló akadályok megszüntetésére irányulnak. Ez lehetővé teszi számukra, hogy szükség szerint igénybe vegyék a modern informatikai rendszereket, és megszünteti az adóképviselők alkalmazására vonatkozó meglévő kötelezettségüket. A tagállamok jelenleg ragaszkodhatnak ahhoz, hogy a jövedéki termékek távértékesítői adóképviselőket alkalmazzanak, ami pénzügyileg ellehetetlenítheti a jogszerű kereskedelmet.

Következő lépésként a jogalkotási javaslatokat konzultáció céljából az Európai Parlament és az Európai Gazdasági és Szociális Bizo

Forrás: Élelmiszer Online


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.