Más szemmel fogunk nézni a szeszes italokra

Az Európai Bizottság javaslatot tett az alkoholra kivetett jövedéki adóra vonatkozó szabályok átformálására az EU-n belül. Ezzel előkészíti a terepet egy kedvezőbb üzleti környezet kialakításához, az alkohol előállításával foglalkozó kisebb vállalkozások költségeinek csökkentéséhez, valamint a fogyasztók egészségének hatékonyabb védelméhez.

A javaslat azt jelenti, hogy a kis- és kézműves kistermelők (ideértve a kis méretű, független almaborfőzdéket is) hozzáférést kapnak egy új, az egész EU-ra kiterjedő tanúsítási rendszerhez, amely megerősíti azon jogukat, hogy az unió egészében alacsonyabb adómértékek mellett értékesíthetnek. A fogyasztók egészségvédelmét javítani fogja továbbá az adómentességet élvező denaturált alkoholnak a hamisított italok előállításához való jogellenes felhasználása elleni fellépés is. Emellett az alacsonyabb alkoholtartalmú sörökre vonatkozó, kedvezményes adómértékkel járó küszöbérték is növekedni fog.

– Az alkohol és az alkoholtartalmú italok jövedéki adójának szerkezetére vonatkozó közös uniós szabályok több mint 25 évesek, és sürgősen aktualizálásra szorulnak annak érdekében, hogy – a közegészség védelme mellett – lépést tudjanak tartani az új technológiák és kereskedelmi fejlesztések által kínált kihívásokkal és lehetőségekkel. Arra biztatom a tagállamokat, hogy gyorsan és határozottan lépjenek fel e felülvizsgálat során. – mondta Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos.

A javaslat konkrétan:

- Egységes tanúsítási rendszert hoz létre, amely valamennyi uniós országban felismerhető, és amely megerősíti a független kistermelők helyzetét az Unióban. Ez csökkenteni fogja a kisebb termelők adminisztratív és megfelelési költségeit, akik bizonyos feltételek mellett kedvezményes jövedékiadó-mértéket fizethetnek.

- Biztosítja az almabor pontos és következetes osztályozását az Európai Unióban, mivel a szabályozás jelenlegi hiánya jelentős akadályt jelent azon kisüzemi almabortermelők számára, amelyek nem férnek hozzá a sört és szeszes italokat gyártó kisvállalkozásokra vonatkozó kedvezményes adómértékekhez.

- Egyértelművé teszi a denaturált alkohol helyes gyártási eljárásait és feltételeit az EU-ban. Az ilyen alkoholt, amely mentes a jövedéki adó alól, olyan termékek előállításához használják fel, mint a tisztítószerek, a képernyőtisztítók, az illatszerek és a fagyállók. Ezt a mentességet egyes gátlástalan gyártók is kihasználhatják, akik denaturált alkoholt használnak fel, hogy az adófizetést megkerülve hamisított alkoholt állítsanak elő és értékesítsenek, a fogyasztók egészségét veszélyeztetve. A mai javaslat modern rendszert hoz létre az egyes alkoholkészítményekkel kapcsolatos visszaélések bejelentésére annak érdekében, hogy azok többé ne legyenek felhasználhatók denaturáló szerként.


- Frissíti az informatikai rendszereket: Az új szabályok felváltják az egyes denaturált alkoholok szállításának nyomon követéséhez használt elavult, papíralapú eljárásokat, és a jövedékitermék-szállítási és ellenőrzési rendszer (EMCS) kötelező használatához vezetnek. Ez megkönnyíti a nagy kockázatú termékek mozgásának valós időben történő nyomon követését, csökkenti a mentesség csalárd alkalmazását, és védi a fogyasztókat.

- A kedvezményes adómértékben részesülő alacsonyabb alkoholtartalmú söröknél az alkoholtartalom küszöbértékét 2,8%-ról 3,5%-ra növeli, a sörfőzdéket innovációra és új termékek előállítására ösztönözve. Ez arra hivatott ösztönözni a fogyasztókat, hogy a szokásosnál alacsonyabb alkoholtartalmú italokat válasszanak, és csökkentsék alkoholfogyasztásukat.

A javaslatok a jövedéki adóra vonatkozó általános intézkedéseket is tartalmaznak, amelyek a kkv-k előtt álló akadályok megszüntetésére irányulnak. Ez lehetővé teszi számukra, hogy szükség szerint igénybe vegyék a modern informatikai rendszereket, és megszünteti az adóképviselők alkalmazására vonatkozó meglévő kötelezettségüket. A tagállamok jelenleg ragaszkodhatnak ahhoz, hogy a jövedéki termékek távértékesítői adóképviselőket alkalmazzanak, ami pénzügyileg ellehetetlenítheti a jogszerű kereskedelmet.

Következő lépésként a jogalkotási javaslatokat konzultáció céljából az Európai Parlament és az Európai Gazdasági és Szociális Bizo

Forrás: Élelmiszer Online


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.