Más szemmel fogunk nézni a szeszes italokra

Az Európai Bizottság javaslatot tett az alkoholra kivetett jövedéki adóra vonatkozó szabályok átformálására az EU-n belül. Ezzel előkészíti a terepet egy kedvezőbb üzleti környezet kialakításához, az alkohol előállításával foglalkozó kisebb vállalkozások költségeinek csökkentéséhez, valamint a fogyasztók egészségének hatékonyabb védelméhez.

A javaslat azt jelenti, hogy a kis- és kézműves kistermelők (ideértve a kis méretű, független almaborfőzdéket is) hozzáférést kapnak egy új, az egész EU-ra kiterjedő tanúsítási rendszerhez, amely megerősíti azon jogukat, hogy az unió egészében alacsonyabb adómértékek mellett értékesíthetnek. A fogyasztók egészségvédelmét javítani fogja továbbá az adómentességet élvező denaturált alkoholnak a hamisított italok előállításához való jogellenes felhasználása elleni fellépés is. Emellett az alacsonyabb alkoholtartalmú sörökre vonatkozó, kedvezményes adómértékkel járó küszöbérték is növekedni fog.

– Az alkohol és az alkoholtartalmú italok jövedéki adójának szerkezetére vonatkozó közös uniós szabályok több mint 25 évesek, és sürgősen aktualizálásra szorulnak annak érdekében, hogy – a közegészség védelme mellett – lépést tudjanak tartani az új technológiák és kereskedelmi fejlesztések által kínált kihívásokkal és lehetőségekkel. Arra biztatom a tagállamokat, hogy gyorsan és határozottan lépjenek fel e felülvizsgálat során. – mondta Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos.

A javaslat konkrétan:

- Egységes tanúsítási rendszert hoz létre, amely valamennyi uniós országban felismerhető, és amely megerősíti a független kistermelők helyzetét az Unióban. Ez csökkenteni fogja a kisebb termelők adminisztratív és megfelelési költségeit, akik bizonyos feltételek mellett kedvezményes jövedékiadó-mértéket fizethetnek.

- Biztosítja az almabor pontos és következetes osztályozását az Európai Unióban, mivel a szabályozás jelenlegi hiánya jelentős akadályt jelent azon kisüzemi almabortermelők számára, amelyek nem férnek hozzá a sört és szeszes italokat gyártó kisvállalkozásokra vonatkozó kedvezményes adómértékekhez.

- Egyértelművé teszi a denaturált alkohol helyes gyártási eljárásait és feltételeit az EU-ban. Az ilyen alkoholt, amely mentes a jövedéki adó alól, olyan termékek előállításához használják fel, mint a tisztítószerek, a képernyőtisztítók, az illatszerek és a fagyállók. Ezt a mentességet egyes gátlástalan gyártók is kihasználhatják, akik denaturált alkoholt használnak fel, hogy az adófizetést megkerülve hamisított alkoholt állítsanak elő és értékesítsenek, a fogyasztók egészségét veszélyeztetve. A mai javaslat modern rendszert hoz létre az egyes alkoholkészítményekkel kapcsolatos visszaélések bejelentésére annak érdekében, hogy azok többé ne legyenek felhasználhatók denaturáló szerként.


- Frissíti az informatikai rendszereket: Az új szabályok felváltják az egyes denaturált alkoholok szállításának nyomon követéséhez használt elavult, papíralapú eljárásokat, és a jövedékitermék-szállítási és ellenőrzési rendszer (EMCS) kötelező használatához vezetnek. Ez megkönnyíti a nagy kockázatú termékek mozgásának valós időben történő nyomon követését, csökkenti a mentesség csalárd alkalmazását, és védi a fogyasztókat.

- A kedvezményes adómértékben részesülő alacsonyabb alkoholtartalmú söröknél az alkoholtartalom küszöbértékét 2,8%-ról 3,5%-ra növeli, a sörfőzdéket innovációra és új termékek előállítására ösztönözve. Ez arra hivatott ösztönözni a fogyasztókat, hogy a szokásosnál alacsonyabb alkoholtartalmú italokat válasszanak, és csökkentsék alkoholfogyasztásukat.

A javaslatok a jövedéki adóra vonatkozó általános intézkedéseket is tartalmaznak, amelyek a kkv-k előtt álló akadályok megszüntetésére irányulnak. Ez lehetővé teszi számukra, hogy szükség szerint igénybe vegyék a modern informatikai rendszereket, és megszünteti az adóképviselők alkalmazására vonatkozó meglévő kötelezettségüket. A tagállamok jelenleg ragaszkodhatnak ahhoz, hogy a jövedéki termékek távértékesítői adóképviselőket alkalmazzanak, ami pénzügyileg ellehetetlenítheti a jogszerű kereskedelmet.

Következő lépésként a jogalkotási javaslatokat konzultáció céljából az Európai Parlament és az Európai Gazdasági és Szociális Bizo

Forrás: Élelmiszer Online


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.