Master of Wine-ok zsűriznek Pannonhalmán

Kedden vette kezdetét a legkiválóbb hazai borok megmérettetése Pannonhalmán. Soha nem látott színvonalú, a nemzetközi borszakma legnevesebb ítészeiből és hazai szakemberekből álló zsűri előtt versengenek a borászok a XII. Pannon Bormustrán - írja a Borászportál.

A legnagyobb presztízsű hazai borversenyen az idén számos elemében megújuló megmérettetést, - a jogtulajdonos Pannon Bormíves Céh megbízásából - mostantól a Sziget Szervezőiroda rendezi olvasható a verseny új honlapján. Az elsősorban ifjúsági fesztiváljairól ismert rendezvényszervező vállalkozás az idei évtől átvette a Budai Gourmet gasztronómiai fesztivál szervezését is, és ennek a gasztro irány felé való nyitásnak az újabb lépéseként rendezik meg a legjelentősebb hazai borversenyt is május közepén, a hagyományoknak megfelelően Pannonhalmán. A versenyre 112 termelő több mint 270 bort nevezett, amelyből 100 száraz fehérbor, 38 édesbor, 7 pezsgő, és 127 vörösbor - írja a Borászportál.

A legtöbb bort Tokaj-Hegyaljáról nevezték, amelyet szorosan követ az egri, a szekszárdi és a villányi borvidék, de méretéhez képest például Somlóról is sok minta érkezett.

A fajtákat illetően Furmintból neveztek a legtöbbet, a fehéreknél a magyar szőlőfajták egyértelműen vezetik a listát, míg a vöröseknél továbbra is a bordói fajták dominálnak.

A megújulás jegyében 2011-ben új, elsősorban nemzetközi szakértőkből álló zsűrit választottak, amelynek tagságát szándékuk szerint évről-évre megújítják és bővítik majd. A 2011. évi Bormustra zsűri tagjai tudatos választás eredményeként kaptak felkérést. A meghívott szakértők szinte kivétel nélkül jól ismerik a helyi szőlőfajtákat, hazánk borvidékeit és borstílusait, hiszen többször jártak már Magyarországon.

A zsűri:

Caroline Gilby MW - Egyesült Királyság

Kató András AIWS

Matt Kramer - Egyesült Államok

Andreas Larsson - Svédország

Isabelle Legeron MW - Franciaország

Mészáros Gabriella AIWS

John Szabo MS - Kanada

Ronn Wiegand MW & MS - Egyesült Államok

A Bormustra új eleme, hogy - hagyományteremtő szándékkal és a borversenyek világában egyedülálló módon - a díjra jelölt borokat a szervezők az eredményhirdetést megelőzően megvásárolja, és egy külön kóstoló keretében összeméri a beküldött mintákkal.

A hitelesség és a garantált minőség jegyében szervezett vakkóstolóra elsősorban a hazai borsajtó vezető szakíróit és szakértőit hívtuk meg, akik elsőként tájékozódhatnak majd a XII. Bormustra zsűrije által legjobbnak ítélt borok minőségéről.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.