Master of Wine-ok zsűriznek Pannonhalmán

Kedden vette kezdetét a legkiválóbb hazai borok megmérettetése Pannonhalmán. Soha nem látott színvonalú, a nemzetközi borszakma legnevesebb ítészeiből és hazai szakemberekből álló zsűri előtt versengenek a borászok a XII. Pannon Bormustrán - írja a Borászportál.

A legnagyobb presztízsű hazai borversenyen az idén számos elemében megújuló megmérettetést, - a jogtulajdonos Pannon Bormíves Céh megbízásából - mostantól a Sziget Szervezőiroda rendezi olvasható a verseny új honlapján. Az elsősorban ifjúsági fesztiváljairól ismert rendezvényszervező vállalkozás az idei évtől átvette a Budai Gourmet gasztronómiai fesztivál szervezését is, és ennek a gasztro irány felé való nyitásnak az újabb lépéseként rendezik meg a legjelentősebb hazai borversenyt is május közepén, a hagyományoknak megfelelően Pannonhalmán. A versenyre 112 termelő több mint 270 bort nevezett, amelyből 100 száraz fehérbor, 38 édesbor, 7 pezsgő, és 127 vörösbor - írja a Borászportál.

A legtöbb bort Tokaj-Hegyaljáról nevezték, amelyet szorosan követ az egri, a szekszárdi és a villányi borvidék, de méretéhez képest például Somlóról is sok minta érkezett.

A fajtákat illetően Furmintból neveztek a legtöbbet, a fehéreknél a magyar szőlőfajták egyértelműen vezetik a listát, míg a vöröseknél továbbra is a bordói fajták dominálnak.

A megújulás jegyében 2011-ben új, elsősorban nemzetközi szakértőkből álló zsűrit választottak, amelynek tagságát szándékuk szerint évről-évre megújítják és bővítik majd. A 2011. évi Bormustra zsűri tagjai tudatos választás eredményeként kaptak felkérést. A meghívott szakértők szinte kivétel nélkül jól ismerik a helyi szőlőfajtákat, hazánk borvidékeit és borstílusait, hiszen többször jártak már Magyarországon.

A zsűri:

Caroline Gilby MW - Egyesült Királyság

Kató András AIWS

Matt Kramer - Egyesült Államok

Andreas Larsson - Svédország

Isabelle Legeron MW - Franciaország

Mészáros Gabriella AIWS

John Szabo MS - Kanada

Ronn Wiegand MW & MS - Egyesült Államok

A Bormustra új eleme, hogy - hagyományteremtő szándékkal és a borversenyek világában egyedülálló módon - a díjra jelölt borokat a szervezők az eredményhirdetést megelőzően megvásárolja, és egy külön kóstoló keretében összeméri a beküldött mintákkal.

A hitelesség és a garantált minőség jegyében szervezett vakkóstolóra elsősorban a hazai borsajtó vezető szakíróit és szakértőit hívtuk meg, akik elsőként tájékozódhatnak majd a XII. Bormustra zsűrije által legjobbnak ítélt borok minőségéről.


Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.