Master of Wine-ok zsűriznek Pannonhalmán

Kedden vette kezdetét a legkiválóbb hazai borok megmérettetése Pannonhalmán. Soha nem látott színvonalú, a nemzetközi borszakma legnevesebb ítészeiből és hazai szakemberekből álló zsűri előtt versengenek a borászok a XII. Pannon Bormustrán - írja a Borászportál.

A legnagyobb presztízsű hazai borversenyen az idén számos elemében megújuló megmérettetést, - a jogtulajdonos Pannon Bormíves Céh megbízásából - mostantól a Sziget Szervezőiroda rendezi olvasható a verseny új honlapján. Az elsősorban ifjúsági fesztiváljairól ismert rendezvényszervező vállalkozás az idei évtől átvette a Budai Gourmet gasztronómiai fesztivál szervezését is, és ennek a gasztro irány felé való nyitásnak az újabb lépéseként rendezik meg a legjelentősebb hazai borversenyt is május közepén, a hagyományoknak megfelelően Pannonhalmán. A versenyre 112 termelő több mint 270 bort nevezett, amelyből 100 száraz fehérbor, 38 édesbor, 7 pezsgő, és 127 vörösbor - írja a Borászportál.

A legtöbb bort Tokaj-Hegyaljáról nevezték, amelyet szorosan követ az egri, a szekszárdi és a villányi borvidék, de méretéhez képest például Somlóról is sok minta érkezett.

A fajtákat illetően Furmintból neveztek a legtöbbet, a fehéreknél a magyar szőlőfajták egyértelműen vezetik a listát, míg a vöröseknél továbbra is a bordói fajták dominálnak.

A megújulás jegyében 2011-ben új, elsősorban nemzetközi szakértőkből álló zsűrit választottak, amelynek tagságát szándékuk szerint évről-évre megújítják és bővítik majd. A 2011. évi Bormustra zsűri tagjai tudatos választás eredményeként kaptak felkérést. A meghívott szakértők szinte kivétel nélkül jól ismerik a helyi szőlőfajtákat, hazánk borvidékeit és borstílusait, hiszen többször jártak már Magyarországon.

A zsűri:

Caroline Gilby MW - Egyesült Királyság

Kató András AIWS

Matt Kramer - Egyesült Államok

Andreas Larsson - Svédország

Isabelle Legeron MW - Franciaország

Mészáros Gabriella AIWS

John Szabo MS - Kanada

Ronn Wiegand MW & MS - Egyesült Államok

A Bormustra új eleme, hogy - hagyományteremtő szándékkal és a borversenyek világában egyedülálló módon - a díjra jelölt borokat a szervezők az eredményhirdetést megelőzően megvásárolja, és egy külön kóstoló keretében összeméri a beküldött mintákkal.

A hitelesség és a garantált minőség jegyében szervezett vakkóstolóra elsősorban a hazai borsajtó vezető szakíróit és szakértőit hívtuk meg, akik elsőként tájékozódhatnak majd a XII. Bormustra zsűrije által legjobbnak ítélt borok minőségéről.


Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben

Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben 

Megkezdte első szezonját az Ypsilon Yacht Club Alsóörsön.
Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem

Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem 

A közkedvelt Kertész utcai étterem öt év után búcsúzik.
 Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását

Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását 

A MICHELIN 2024. július 4-én este egy rangos ceremónián mutatta be az idei MICHELIN Guide Dubai harmadik kiadását a nemrég megnyílt One&Only One Za'abeel hotelben.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért

Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért 

Rossz hír azok számára, akik több vegetáriánus lehetőséget keresnének a McDonald's-ban.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti

Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti 

Július 2-től, keddtől indul az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme vidéki cukrászdák részére.
 Kaliforniai életérzés Budapesten

Kaliforniai életérzés Budapesten 

Magyarországon szinte egyedülálló módon Kalifornia által inspirált ételekkel várja vendégeit az étterem.
Nincs itthon ehhez hasonló!

Nincs itthon ehhez hasonló! 

Bemutatjuk Maul Zsolt többszörös díjnyertes villányi borászt - alapításának negyedszázados évfordulóját tavaly ünneplő pincészetén keresztül.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 

Interjú

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.