Master of Wine-ok zsűriznek Pannonhalmán

Kedden vette kezdetét a legkiválóbb hazai borok megmérettetése Pannonhalmán. Soha nem látott színvonalú, a nemzetközi borszakma legnevesebb ítészeiből és hazai szakemberekből álló zsűri előtt versengenek a borászok a XII. Pannon Bormustrán - írja a Borászportál.

A legnagyobb presztízsű hazai borversenyen az idén számos elemében megújuló megmérettetést, - a jogtulajdonos Pannon Bormíves Céh megbízásából - mostantól a Sziget Szervezőiroda rendezi olvasható a verseny új honlapján. Az elsősorban ifjúsági fesztiváljairól ismert rendezvényszervező vállalkozás az idei évtől átvette a Budai Gourmet gasztronómiai fesztivál szervezését is, és ennek a gasztro irány felé való nyitásnak az újabb lépéseként rendezik meg a legjelentősebb hazai borversenyt is május közepén, a hagyományoknak megfelelően Pannonhalmán. A versenyre 112 termelő több mint 270 bort nevezett, amelyből 100 száraz fehérbor, 38 édesbor, 7 pezsgő, és 127 vörösbor - írja a Borászportál.

A legtöbb bort Tokaj-Hegyaljáról nevezték, amelyet szorosan követ az egri, a szekszárdi és a villányi borvidék, de méretéhez képest például Somlóról is sok minta érkezett.

A fajtákat illetően Furmintból neveztek a legtöbbet, a fehéreknél a magyar szőlőfajták egyértelműen vezetik a listát, míg a vöröseknél továbbra is a bordói fajták dominálnak.

A megújulás jegyében 2011-ben új, elsősorban nemzetközi szakértőkből álló zsűrit választottak, amelynek tagságát szándékuk szerint évről-évre megújítják és bővítik majd. A 2011. évi Bormustra zsűri tagjai tudatos választás eredményeként kaptak felkérést. A meghívott szakértők szinte kivétel nélkül jól ismerik a helyi szőlőfajtákat, hazánk borvidékeit és borstílusait, hiszen többször jártak már Magyarországon.

A zsűri:

Caroline Gilby MW - Egyesült Királyság

Kató András AIWS

Matt Kramer - Egyesült Államok

Andreas Larsson - Svédország

Isabelle Legeron MW - Franciaország

Mészáros Gabriella AIWS

John Szabo MS - Kanada

Ronn Wiegand MW & MS - Egyesült Államok

A Bormustra új eleme, hogy - hagyományteremtő szándékkal és a borversenyek világában egyedülálló módon - a díjra jelölt borokat a szervezők az eredményhirdetést megelőzően megvásárolja, és egy külön kóstoló keretében összeméri a beküldött mintákkal.

A hitelesség és a garantált minőség jegyében szervezett vakkóstolóra elsősorban a hazai borsajtó vezető szakíróit és szakértőit hívtuk meg, akik elsőként tájékozódhatnak majd a XII. Bormustra zsűrije által legjobbnak ítélt borok minőségéről.


Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.