Média különdíjak a legjobb boroknak

Magyarország legrangosabb és egyetlen akkreditált nemzetközi borversenyét, a 13. VinAgora Nemzetközi Borversenyt 2012. június 15-17. között rendezték meg Budapesten. A megmérettetésre rekordszámú, 630 nevezés érkezett 20 országból.

A hagyományokat folytatva a szakmai zsűri mellett, az alkalomra felkért média zsűri is meghozta döntéseit, de a korábbi évektől eltérően nem a verseny zárónapján, hanem a június 30-án, szombaton, az 5. VinAgora Borgálán a Boscolo Konferencia Központban, ahol elegáns környezetben a nagyközönség is végig kóstolhatta a versenyre benevezett borokat.

A rendkívüli kánikulai meleg ellenére a déli kapunyitástól az esti nyolc órás zárásig folyamatosan nagy volt az érdeklődés és a borkedvelők hosszú órákat töltöttek el azzal, hogy a nemzetközi zsűri bírálatait összevessék a saját véleményükkel.
Telt ház volt a külön leges és rendhagyó programokon is. Akik részesei lehettek Szakács József egyedi hangulatú előadásának a szarvasgomba vadászatról, a gombavadász kutyákról, és közben a bemutatott gombákhoz illő, kiváló borokat kóstolhattakmeg, biztosan hívei váltak az erdő fekete gyémántjának.
Maguk az előadó borászok (Szepsy István, Tiffán Ede és Zilai Zoltán) is nagy várakozással készültek arra, amikor egy vaksötét szobában hat kiemelkedő borral és borról tartottak mesterkóstolót fehér, vörös és természetes borkülönlegesség kategóriában. Az ínyenceknek szánt, rendhagyó programon mindenki megtapasztalhatta, milyen érzés vaksötétben kóstolni, mennyire befolyásolja a szem kizárása az értékelést, valamint azt is, hogy milyen stílusjegyeket képvisel a nemzetközileg jegyzett minőség és egy nemzetközileg elismert borverseny legnagyobb díjával rendelkező bor. A részvevők állítják: felejthetetlen élményben volt részük.

Hasonló véleményt fogalmaztak meg a média zsűri tagjai is. Többeknek, akik először vettek részt benne, olyan volt ez az esemény, mintha egy olyan ajtón léptek volna be, amely mögött a titkok világa tárult volna fel előttük.
A borszakírókból, a média és a tudomány képviselőiből összeállt média zsűri Zilai Zoltán, a Vinagora Nemzetközi Borverseny igazgatójának szakmai irányításával egy bemelegítő minta után három kategóriában választotta ki a közönségdíjas borokat. Kategóriánként 3-3 bort kóstoltak és értékeltek. Nem a tíz minta megkóstolása jelentett komoly feladatok, hiszen akik jelen voltak, valamilyen formában már tudorai a borok értékelésének, hanem azoknak a boroknak a kiválasztása, amelyek szerintük leginkább megfelelnek a fogyasztók ízlésének. Aranyérmes borokról lévén szó, nagy csalódásra nem lehetett számítani, de izgalmas kihívást jelentett arra gondolni, hogy a döntésükkel esetleg felülírják a nemzetközi és hazai szaktekintélyekből álló zsűri ítéletét.

A száraz fehér borok kategóriájában aránylag könnyen közös nevezőre jutott a társaság, és a Frittmann Testvérek Kft. 2009-es Fahordós Ezerjó bora lett a nyertes.
A száraz vörös borok közötti választásban is a pontszámok alapján megszületett döntést fogadta el a zsűri és Takler Pince Kft. Cabernet sauvignon Reserve kapta meg a média díjat.
Az édes boroknál már nem született meg ilyen egyszerűen a döntés. Ugyan a pontszámok alapján a Pannon Tokaj Pincészet 2006-osTokaji Aszueszenciája került az első helyre, de a zsűri tagjai közül többen a Fitomark-94 Kft. 2000-es Tokaji Aszú 6 puttonyos borát érezték olyannak, amelyet a nagyközönség igazán kedvelhet. Végül, a por és kontra érvek és a kézfeltartásos szavazás alapján, a papírforma diadalmaskodott és a Pannon Tokaj Pincészet 2006-osTokaji Aszueszenciája lett a győztes.

A média zsűri tagjai voltak:
Cseh Márton sommelier, Dr. Freund Tamás agykutató, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének igazgatója, Gyimesi Zsuzsa, a HVG Kiadó gasztronómiai szakértője, Fehér Zsombor, a Kerekes Band alapítója, Kovács Lázár, a TV Paprika házigazda séfje, László Ágnes, a Budavári Borfesztivál sajtófőnöke, Mátyók József, a TV2 Borkultusz-borkultúra magazinjának producere, Nagy Zita, a Borgőz borblog bloggere, Ördögh Bálint, a GoodFood Világkonyha magazin vezető szerkesztője és Varga Gábor, a desszert.eu kreatív cukrásza.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.