Növekvő kereslet és csökkenő kínálat: drágul a sertéshús

Egyelőre nincs, ami gátat szabjon az afrikai sertéspestis terjedésének a világban - és Magyarországon sem. A növekvő kereslet és csökkenő kínálat folyamatosan feljebb hajtja a húsárakat.

Az afrikai sertéspestis (ASP) hatásait már a magyar a fogyasztók is érezhetik a zsebükön – írja a Népszava. Idén a sertéshús ára az első háromnegyed évben átlagosan 10-12 százalékkal emelkedett. Az egyik legnépszerűbb termék, a sertéscomb ára például kilónként 900-1 000 forintról 1 300-1 400 forintra nőtt, de a karajért már 1400–1500 forintot kell fizetni. A legdrágább sertéshús, az oldalas 1700-1800 forintot kóstál. Egyes piaci szereplők már nem zárják ki azt sem, hogy a sertéshús utoléri, esetenként le is körözheti a marhahús árát.

A drágulással még legalább 1-2 évig együtt kell élnünk – nyilatkozta a Népszavának Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Egyelőre ugyanis senki nem tudja megjósolni, mikor ér véget a járvány.

Augusztusig a húskészítményeknél az áremelkedés idén átlagosan 4 százalék volt. Év végig ez is feljebb kúszhat, ráadásul az élő-, a félsertéssel és a tőkehúsokkal ellentétben itt még a kedvezményes 5 százalékos áfa hatása sem fékezi a drágulást, hiszen ezeket a termékeket jelenleg is 27 százalékos áfa terheli.  Az áremelkedést gerjesztheti, hogy az év első háromnegyed évében az élő sertés felvásárlási ára 30-40 százalékkal emelkedett, és a júniusi átlagosan 490-500 forintról szeptemberre 600-650 forintra ugrott – fogalmazott a Népszava.

A magyar sertéshúst és a készítményeket olyan fontos piacokról tiltották ki a hazai sertéspestis-fertőzések miatt, mint Japán, vagy Dél-Korea. Az ázsiai piacok tették ki a 2017-es export majd’ egyharmadát. Ugyanakkor Romániában a kór ottani terjedése miatt levágott állományok olyan hiányt teremtettek, hogy a magyar export egy év alatt megkétszereződött a szomszédos országba. A napokban Szerbia egy évnyi szünet után ismét megnyitotta piacát a magyar sertéshús előtt. 

Forrás: Népszava

Forrás: Store Insider


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.