Megalakult a Magyar Bor Intézet

Innovatív, dinamikus, fiatalos szervezet támogatná a magyar bor ügyét.

Február végén egy budapesti borbárban mutatkozott be a Magyar Bor Intézet, amely alapítói szándék szerint egyfajta tudásközpont szerepét kívánja betölteni, azzal a fő céllal, hogy segítse egy új szemléletű magyar borkultúra kialakítását. Több területre terjed majd ki az intézet tevékenysége. Elsősorban a borral kapcsolatos tudást kívánják eljuttatni a fiatalokhoz középiskolai és fakultatív egyetemi képzések keretein belül. Emellett egy Kárpát-medencei kietekintésű átfogó, rendszerezett adatbázis létrehozását kezdeményezik, amelyben minden szőlővel, borral, borvidékekkel kapcsolatos információt egy helyen kaphatunk meg egy honlap, majd később egy okostelefonos alkalmazás segítségével.

 

A borfogyasztás népszerűsítése, fiatalokhoz való eljuttatása több ötleten, kezdeményesen keresztül történne. Az egyik ilyen a népszerű honfoglaló internetes játék mintájára elkészített borfoglaló, ahol borral kapcsolatos tudásukat mérhetik össze a játékosok. Itt a harc borvidékekért folyik.

Az intézet célja a fiatal felnőtt korosztály bevonása, ezeltál a fogyasztók átlagéletkorának leszállítása és a borfogyasztók körének bővítése. Az alapítók elképzeléseiben szerepel kutatások támogatása is, első körben egy 20 országra kiterjedő vizsgálat elkészítése, melyben górcső alá veszik az adott ország borágazatának támogatási rendszerét, jogi és bürokratikus hátterét, nemzetgazdaságban betöltött szerepét. Olyan koncepció kidolgozása a cél, amely több ország példáján keresztül rávilágít a nehézségekre, buktatókra, megmutatja egy átfogó ágazati támogatási rendszer kialakitásának legfőbb sarokpontjait.

A szervezet alapítói borhoz különbözőképp kötődő fiatalok: Köles András sommelier-borbíráló, a balatonfüredi Figula Pincészet sommelier-je, Bácsi Zoltán, a Variszkusz pince borásza, Csizmadia Miklós, a Borászportál munkatársa, Gál Zsuzsanna, a szigetcsépi Gál Pincészet munkatársa, Horváth Anett borbíráló, Krizmanits József tanácsadó és Segesdi Gábor, a 22-es csapdája kóstolók szervezője. Az Intézet egyelőre facebook-on érhető el, rövid időn belül honlappal is jelentkeznek.

Forrás: Vendég & Hotel


Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.