Megalakult a Magyar Bor Intézet

Innovatív, dinamikus, fiatalos szervezet támogatná a magyar bor ügyét.

Február végén egy budapesti borbárban mutatkozott be a Magyar Bor Intézet, amely alapítói szándék szerint egyfajta tudásközpont szerepét kívánja betölteni, azzal a fő céllal, hogy segítse egy új szemléletű magyar borkultúra kialakítását. Több területre terjed majd ki az intézet tevékenysége. Elsősorban a borral kapcsolatos tudást kívánják eljuttatni a fiatalokhoz középiskolai és fakultatív egyetemi képzések keretein belül. Emellett egy Kárpát-medencei kietekintésű átfogó, rendszerezett adatbázis létrehozását kezdeményezik, amelyben minden szőlővel, borral, borvidékekkel kapcsolatos információt egy helyen kaphatunk meg egy honlap, majd később egy okostelefonos alkalmazás segítségével.

 

A borfogyasztás népszerűsítése, fiatalokhoz való eljuttatása több ötleten, kezdeményesen keresztül történne. Az egyik ilyen a népszerű honfoglaló internetes játék mintájára elkészített borfoglaló, ahol borral kapcsolatos tudásukat mérhetik össze a játékosok. Itt a harc borvidékekért folyik.

Az intézet célja a fiatal felnőtt korosztály bevonása, ezeltál a fogyasztók átlagéletkorának leszállítása és a borfogyasztók körének bővítése. Az alapítók elképzeléseiben szerepel kutatások támogatása is, első körben egy 20 országra kiterjedő vizsgálat elkészítése, melyben górcső alá veszik az adott ország borágazatának támogatási rendszerét, jogi és bürokratikus hátterét, nemzetgazdaságban betöltött szerepét. Olyan koncepció kidolgozása a cél, amely több ország példáján keresztül rávilágít a nehézségekre, buktatókra, megmutatja egy átfogó ágazati támogatási rendszer kialakitásának legfőbb sarokpontjait.

A szervezet alapítói borhoz különbözőképp kötődő fiatalok: Köles András sommelier-borbíráló, a balatonfüredi Figula Pincészet sommelier-je, Bácsi Zoltán, a Variszkusz pince borásza, Csizmadia Miklós, a Borászportál munkatársa, Gál Zsuzsanna, a szigetcsépi Gál Pincészet munkatársa, Horváth Anett borbíráló, Krizmanits József tanácsadó és Segesdi Gábor, a 22-es csapdája kóstolók szervezője. Az Intézet egyelőre facebook-on érhető el, rövid időn belül honlappal is jelentkeznek.

Forrás: Vendég & Hotel


Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.