Február végén egy budapesti borbárban mutatkozott be a Magyar Bor Intézet, amely alapítói szándék szerint egyfajta tudásközpont szerepét kívánja betölteni, azzal a fő céllal, hogy segítse egy új szemléletű magyar borkultúra kialakítását. Több területre terjed majd ki az intézet tevékenysége. Elsősorban a borral kapcsolatos tudást kívánják eljuttatni a fiatalokhoz középiskolai és fakultatív egyetemi képzések keretein belül. Emellett egy Kárpát-medencei kietekintésű átfogó, rendszerezett adatbázis létrehozását kezdeményezik, amelyben minden szőlővel, borral, borvidékekkel kapcsolatos információt egy helyen kaphatunk meg egy honlap, majd később egy okostelefonos alkalmazás segítségével.
A borfogyasztás népszerűsítése, fiatalokhoz való eljuttatása több ötleten, kezdeményesen keresztül történne. Az egyik ilyen a népszerű honfoglaló internetes játék mintájára elkészített borfoglaló, ahol borral kapcsolatos tudásukat mérhetik össze a játékosok. Itt a harc borvidékekért folyik.
Az intézet célja a fiatal felnőtt korosztály bevonása, ezeltál a fogyasztók átlagéletkorának leszállítása és a borfogyasztók körének bővítése. Az alapítók elképzeléseiben szerepel kutatások támogatása is, első körben egy 20 országra kiterjedő vizsgálat elkészítése, melyben górcső alá veszik az adott ország borágazatának támogatási rendszerét, jogi és bürokratikus hátterét, nemzetgazdaságban betöltött szerepét. Olyan koncepció kidolgozása a cél, amely több ország példáján keresztül rávilágít a nehézségekre, buktatókra, megmutatja egy átfogó ágazati támogatási rendszer kialakitásának legfőbb sarokpontjait.
A szervezet alapítói borhoz különbözőképp kötődő fiatalok: Köles András sommelier-borbíráló, a balatonfüredi Figula Pincészet sommelier-je, Bácsi Zoltán, a Variszkusz pince borásza, Csizmadia Miklós, a Borászportál munkatársa, Gál Zsuzsanna, a szigetcsépi Gál Pincészet munkatársa, Horváth Anett borbíráló, Krizmanits József tanácsadó és Segesdi Gábor, a 22-es csapdája kóstolók szervezője. Az Intézet egyelőre facebook-on érhető el, rövid időn belül honlappal is jelentkeznek.
Forrás: Vendég & Hotel