Megalakult a Magyar Bor Intézet

Innovatív, dinamikus, fiatalos szervezet támogatná a magyar bor ügyét.

Február végén egy budapesti borbárban mutatkozott be a Magyar Bor Intézet, amely alapítói szándék szerint egyfajta tudásközpont szerepét kívánja betölteni, azzal a fő céllal, hogy segítse egy új szemléletű magyar borkultúra kialakítását. Több területre terjed majd ki az intézet tevékenysége. Elsősorban a borral kapcsolatos tudást kívánják eljuttatni a fiatalokhoz középiskolai és fakultatív egyetemi képzések keretein belül. Emellett egy Kárpát-medencei kietekintésű átfogó, rendszerezett adatbázis létrehozását kezdeményezik, amelyben minden szőlővel, borral, borvidékekkel kapcsolatos információt egy helyen kaphatunk meg egy honlap, majd később egy okostelefonos alkalmazás segítségével.

 

A borfogyasztás népszerűsítése, fiatalokhoz való eljuttatása több ötleten, kezdeményesen keresztül történne. Az egyik ilyen a népszerű honfoglaló internetes játék mintájára elkészített borfoglaló, ahol borral kapcsolatos tudásukat mérhetik össze a játékosok. Itt a harc borvidékekért folyik.

Az intézet célja a fiatal felnőtt korosztály bevonása, ezeltál a fogyasztók átlagéletkorának leszállítása és a borfogyasztók körének bővítése. Az alapítók elképzeléseiben szerepel kutatások támogatása is, első körben egy 20 országra kiterjedő vizsgálat elkészítése, melyben górcső alá veszik az adott ország borágazatának támogatási rendszerét, jogi és bürokratikus hátterét, nemzetgazdaságban betöltött szerepét. Olyan koncepció kidolgozása a cél, amely több ország példáján keresztül rávilágít a nehézségekre, buktatókra, megmutatja egy átfogó ágazati támogatási rendszer kialakitásának legfőbb sarokpontjait.

A szervezet alapítói borhoz különbözőképp kötődő fiatalok: Köles András sommelier-borbíráló, a balatonfüredi Figula Pincészet sommelier-je, Bácsi Zoltán, a Variszkusz pince borásza, Csizmadia Miklós, a Borászportál munkatársa, Gál Zsuzsanna, a szigetcsépi Gál Pincészet munkatársa, Horváth Anett borbíráló, Krizmanits József tanácsadó és Segesdi Gábor, a 22-es csapdája kóstolók szervezője. Az Intézet egyelőre facebook-on érhető el, rövid időn belül honlappal is jelentkeznek.

Forrás: Vendég & Hotel


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.