Megalakult a Magyar Gyümölcsbor Készítők Egyesülete

Évente 110-130 ezer liter valódi gyümölcsbor készül hazánkban, az olcsó gyümölcsbor-utánzatokból pedig becslések szerint több millió liter kerül a piacra Magyarországon. Az eredeti gyümölcsborok védelmére alakult meg a Magyar Gyümölcsbor Készítők Egyesülete.

A szervezetet pincészetek és magánszemélyek azért hozták létre, hogy az szakmai érdekképviseletként védje a gyümölcsbor készítők érdekeit és elősegítse a minőségi alapanyagokból készült hazai nedűk kereskedelmét.

A Magyar Gyümölcsbor Készítők Egyesületét a Kontyos Borház, a Mokos Családi Pincészet és az Epermester Pincészet más magánszemélyekkel együtt alapította. Az egyesület működésének célja a magyarországi gyümölcsborkészítés kultúrájának felelevenítése, a minőségi gyümölcsborkészítés előmozdítása és az előállított termékek széles körben való megismertetése. Az alapító tagok együttműködést terveznek a magyar gyümölcsborkészítőkkel, valamint törekednek a bortermelés előmozdítására, a borturizmus,falusi turizmus fejlesztésére, a minőségi magyar gyümölcsborok piacának és keresletének növelésére.

Az egyesület tagjai azt szeretnék elérni, hogy különbséget lehessen és kelljen tenni a valódi gyümölcsborkészítők és a „gyümölcsborszerű” italok gyártói között. Terveik között szerepel, hogy a fermentációs eljárással készülő gyümölcsboroknak is komoly presztízsük alakuljon ki Magyarországon,illetve akár a nemzetközi piacokon.

Hosszú távon szeretnék, ha a szőlőborok és a pálinka mintájára a gyümölcsborok is oltalomban részesülhetnének. Ez azért különösen fontos, mert a rossz minőségű, nem szakszerűen készített gyümölcsborszerű italok rontják a hazai gyümölcsbor készítők piaci esélyeit. Jelenleg hozzávetőlegesen évente 110-130 ezer liter valódi gyümölcsbor készül hazánkban, az olcsó gyümölcsbor-utánzatokból pedig becslések szerint több millió liter kerül a piacra Magyarországon.

„Kiváló minőségű gyümölcseink vannak, és ezek jelentős része alkalmas jó minőségű borok elkészítésére. Nem beszélve arról, ami a mezőgazdaságunk és élelmiszeriparunk egyik legfontosabb kitörési pontja: a minél magasabb feldolgozottságú termékek létrehozása” – mondta idősebb Kallós Gábor, az egyesület egyik alapítója. A gyümölcsborok készítésénél alapvető szempont, hogy azok a gyümölcs levének erjesztésével jönnek létre. Ez azt jelenti, hogy a gyümölcsborok 100 százalékban gyümölcsből és bizonyos mértékben hozzáadott cukorból állnak, más adalékanyagot nem tartalmaznak. A borászatban egyébként használatos segédanyagként a borkén és a fajélesztő a gyümölcsboroknál is megengedett.

Forrás: Elitbor


Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán

Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán 

Farsang Kupa néven rendezik meg az ország ételkészítőinek legnagyobb versenyét szombaton a városban.
Kihirdették az Év Mentes Séfjeit

Kihirdették az Év Mentes Séfjeit 

Február 20-án, csütörtökön a METRO Gasztroakadémián idén 7. alkalommal rendezték meg az Év Mentes Séfje versenyt. 
Megvan az ország legjobb lekvárja

Megvan az ország legjobb lekvárja 

Több kategóriában keresték az ország legjobb helyi termékét, a legjobb lekvár címet a Szatmári Éden nyerte el.
Hat furcsa étterem a nagyvilágból

Hat furcsa étterem a nagyvilágból 

A világ számos pontján találhatók olyan éttermek, amelyek nemcsak kulináris élvezeteket kínálnak, hanem egyedi és szokatlan környezetükkel is maradandó élményt nyújtanak.
Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja?

Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja? 

Idén is meghirdetik az Év pálinkás bonbonja versenyt a 25. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében

Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében 

Budapest egyik legújabb közösségi tere, a GlassHouse Kolosy a II. és III. kerület határán nyitotta meg kapuit, izgalmas gasztronómiai és kulturális élményeket kínálva.
A mesterséges intelligencia már a konyhában van

A mesterséges intelligencia már a konyhában van 

Okoseszközök a közelgő Konyhakiállítás idei sztárjai
Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.