Megalakult az Országos Borszakértő Bizottság

(MTI) - Megalakult a húsztagú Országos Borszakértő Bizottság csütörtökön Budapesten Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Kiss Eliza miniszteri biztos kezdeményezésére.

A testület tagjainak a felkérő leveleket Fazekas Sándor adta át. A bizottság elnöke Horkay András lett.
A bizottság megalakulásával egyidejűleg a vidékfejlesztési miniszter borkiválósági programot hirdetett, amelynek célja, hogy a magyar bor ismertségét és piaci versenyképességét fokozza.
A tárcavezető szerint a kiválóság tekintetében jelentős tartalékok vannak még a magyar borágazatban. Álláspontja szerint a borágazat a minőségi és kiválósági kritériumokat előtérbe helyezve erősíteni tudja pozícióit bel- és külföldön egyaránt.
A borkiválósági program kapcsán a miniszter 6 célterületet jelölt meg. Ezek: a szőlőfajta kiválóságok, a borkiválóságok, az oktatás és a kutatás fejlesztése, a marketing-kiválóság, a humánkapacitás kiválósága, továbbá a szinergikus - azaz az egymást erősítő - kapcsolatok területe.
Kiss Eliza az MTI-nek elmondta: az Országos Borszakértő Bizottság csütörtökön megkezdte működését. A bizottság működési feltételeit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) teremti meg, és a titkársági feladatokat is ez a szervezet látja el.
A miniszteri biztos megemlítette, hogy a borkiválósági program egyik eleme lesz az a védjegy, amely a kiválóságot tanúsítja vagy jelezheti a természeti - azaz vegyszermentesen előállított - borok rendszerét. A most megalakult bizottság egyik feladata a védjegy alkalmazási feltételeinek kidolgozása lesz. Jelezte: a bormarketingre mind bel-, mind külföldön kiemelt figyelmet fordítanak.


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.