Megalakult az Országos Borszakértő Bizottság

(MTI) - Megalakult a húsztagú Országos Borszakértő Bizottság csütörtökön Budapesten Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Kiss Eliza miniszteri biztos kezdeményezésére.

A testület tagjainak a felkérő leveleket Fazekas Sándor adta át. A bizottság elnöke Horkay András lett.
A bizottság megalakulásával egyidejűleg a vidékfejlesztési miniszter borkiválósági programot hirdetett, amelynek célja, hogy a magyar bor ismertségét és piaci versenyképességét fokozza.
A tárcavezető szerint a kiválóság tekintetében jelentős tartalékok vannak még a magyar borágazatban. Álláspontja szerint a borágazat a minőségi és kiválósági kritériumokat előtérbe helyezve erősíteni tudja pozícióit bel- és külföldön egyaránt.
A borkiválósági program kapcsán a miniszter 6 célterületet jelölt meg. Ezek: a szőlőfajta kiválóságok, a borkiválóságok, az oktatás és a kutatás fejlesztése, a marketing-kiválóság, a humánkapacitás kiválósága, továbbá a szinergikus - azaz az egymást erősítő - kapcsolatok területe.
Kiss Eliza az MTI-nek elmondta: az Országos Borszakértő Bizottság csütörtökön megkezdte működését. A bizottság működési feltételeit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) teremti meg, és a titkársági feladatokat is ez a szervezet látja el.
A miniszteri biztos megemlítette, hogy a borkiválósági program egyik eleme lesz az a védjegy, amely a kiválóságot tanúsítja vagy jelezheti a természeti - azaz vegyszermentesen előállított - borok rendszerét. A most megalakult bizottság egyik feladata a védjegy alkalmazási feltételeinek kidolgozása lesz. Jelezte: a bormarketingre mind bel-, mind külföldön kiemelt figyelmet fordítanak.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.