Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Nyolcvan éves korában elhunyt Orbán Sándor, a legendás Kádár Étkezde egykori tulajdonosa. A nehézsúlyú bokszolóból lett vendéglős életét a főzésnek szentelte, és a Klauzál téri intézményt egyedülálló hangulattal töltötte meg. Halálával a magyar gasztronómia egy ikonikus alakját veszítette el.

Az étkezde helyén egykor nyomda működött, ám az államosítás után Kádár Béla és felesége a korábban elvett éttermükért cserébe megkapták a Klauzál téri nyomdát, olvasható a Magyar Konyha cikkében. Az 1957-ben megnyílt a magánkifőzde ekkor kapta a Kádár Étkezde nevet, amelyet tulajdonosa magáról nevezett el.


Fotó: Színes Erzsébetváros Facebook oldala

Mint írják, Kádáréktól Garami Tibor vette át a hely irányítását, majd jött Orbán Sándor, aki eredetileg nem szakács, hanem nehézsúlyő bokszoló volt. A főzést viszont szenvedélyesen szerette és a vendéglátóipar számos területén kipróbálta magát.

A Kádár Étkezde a házias ízek és a családias hangulat otthona volt, ahol az évtizedek során generációk nőttek fel. A legendás vendéglős hagyatékát Gerendai Károly vette át, bár egyelőre a Kádár Étkezde újranyitása még egy darabig  várat magára.

Kapcsolódó cikkünk itt olvasható: 

Nyitókép: Magyar Konyha

 


Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Franciaországban csökkenő borfogyasztás, ellenben hódít a sör

Franciaországban csökkenő borfogyasztás, ellenben hódít a sör 

Különösen a vörösbor szenvedi meg a trendek változását.
A miskolci étteremben lehúzták a rolót

A miskolci étteremben lehúzták a rolót 

A miskolci Grill Farm étterem, mint közölték, végleg bezárt.
Bezárta budapesti gyárát az ikonikus édességgyár

Bezárta budapesti gyárát az ikonikus édességgyár 

A budapesti gyár több mint 150 évig működött.
Eladó a Káli-medence menő pékségének épülete

Eladó a Káli-medence menő pékségének épülete 

A tavaly tavasszal bezárt Andriska Pékbisztró az egyik legnépszerűbb pékség volt a Balaton környékén. 
Pezsgők és aszúk arzenálja várja e héten a pesti ötcsillagos házban

Pezsgők és aszúk arzenálja várja e héten a pesti ötcsillagos házban 

Hagyományos érlelésű pezsgőkből és tokaji aszúkból rendez kóstolót a Winelovers december 27-én, a budapesti Hotel Intercontinentalban.
Közönségdíjas a Master Good karácsonyi tévéreklámja

Közönségdíjas a Master Good karácsonyi tévéreklámja 

Az egyik szakmai portál közönségdíját vehették át.
Friss felmérés: a töltött káposzta toronymagasan vezet, mögötte a halászlé és a rántott hús is dobogós

Friss felmérés: a töltött káposzta toronymagasan vezet, mögötte a halászlé és a rántott hús is dobogós 

Mindez az Europion reprezentatív felméréséből derül ki, amelynek során a magyar lakosság karácsonyi és újévi szokásait, valamint a magyarok kedvenc ételeit, filmjeit, zenéit vizsgálták.
Hamarosan Budapesten is nyílik egy Time Out Market

Hamarosan Budapesten is nyílik egy Time Out Market 

2025-ben megnyílhat az első olyan gasztronómiai és kultúrális központ, amely már a világ több nagyvárosában létezik.
Hová tart a világ? Már a méregdrága Dubai csokiban sem bízhat az ember

Hová tart a világ? Már a méregdrága Dubai csokiban sem bízhat az ember 

A baden-württembergi élelmiszer-ellenőrző hatóságok Dubai csokikat vizsgált meg, és arra jutottak, hogy azok nemkívánatos anyagokat tartalmaztak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.