Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Nyolcvan éves korában elhunyt Orbán Sándor, a legendás Kádár Étkezde egykori tulajdonosa. A nehézsúlyú bokszolóból lett vendéglős életét a főzésnek szentelte, és a Klauzál téri intézményt egyedülálló hangulattal töltötte meg. Halálával a magyar gasztronómia egy ikonikus alakját veszítette el.

Az étkezde helyén egykor nyomda működött, ám az államosítás után Kádár Béla és felesége a korábban elvett éttermükért cserébe megkapták a Klauzál téri nyomdát, olvasható a Magyar Konyha cikkében. Az 1957-ben megnyílt a magánkifőzde ekkor kapta a Kádár Étkezde nevet, amelyet tulajdonosa magáról nevezett el.


Fotó: Színes Erzsébetváros Facebook oldala

Mint írják, Kádáréktól Garami Tibor vette át a hely irányítását, majd jött Orbán Sándor, aki eredetileg nem szakács, hanem nehézsúlyő bokszoló volt. A főzést viszont szenvedélyesen szerette és a vendéglátóipar számos területén kipróbálta magát.

A Kádár Étkezde a házias ízek és a családias hangulat otthona volt, ahol az évtizedek során generációk nőttek fel. A legendás vendéglős hagyatékát Gerendai Károly vette át, bár egyelőre a Kádár Étkezde újranyitása még egy darabig  várat magára.

Kapcsolódó cikkünk itt olvasható: 

Nyitókép: Magyar Konyha

 


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.