Megnyílt a Magyar Borok Pincéje Rádpusztán

(MTI) - Megnyílt a Magyar Borok Pincéje Balatonlelle-Rádpusztán szerdán, egy 656 millió forintos projekt részeként egy 180 éves borospince átalakításával létesült bemutatóhely 22 hazai és a határon túli magyar borvidék kiemelt borainak, az eredetvédett magyar pálinkáknak, valamint a hazai pezsgőknek.

A megnyitó ünnepségen elhangzott, hogy a Balatonlelle melletti idegenforgalmi központ tulajdonosa, Fekete Zoltán a "Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése" című pályázaton nyert 459 millió 424 ezer forint támogatást a Balatonlelle-Rádpuszta Csárda és Szabadidő Centrum kiemelt, dél-balatoni turisztikai központtá fejlesztésére. Ennek részeként alakították át mintegy 80 millió forintból a Tihanyi apátság egykori, 180 éves pincéjét.
A projekt megvalósítása tavaly márciusban kezdődött, a hátra lévő ütemeit október végéig kell megvalósítani.
A beruházás részeként egyebek közt egy 300 fős rendezvényház is épül, valamint lovas-pályát, és más, mozgáskorlátozottak által is igénybe vehető sportpályákat alakítanak ki. A centrum - amely másfél évtizede működik a Balatonlelle és Balatonszemes közötti Rádpusztán, egy természetvédelmi terület mentén, 6,5 hektáron - a jövőben Gasztro élménybirtok néven működik tovább a Balaton déli partjának megújult és kibővült attrakciójaként.
A megújult pince megnyitóján Gelencsér Attila (Fidesz), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta, az utóbbi években az "agrár-megyének" egyik húzóágazata lett a borászat.
A borászat az elmúlt évben országos szinten is látványos fejlődést mutatott, 2012-ben 30 milliárd forintos bevétele származott a mezőgazdaságnak a borászatból, tavaly pedig már 39 milliárd - tette hozzá.
A rádpusztai projektet azért is üdvözölte, mert az egy magyar ember ötleteként magyar kivitelezőkkel megvalósult "nemzeti ügy".
Fekete Zoltán egyéni vállalkozó, az idegenforgalmi központ tulajdonosa beszédében reményének adott hangot, hogy bebizonyosodik, egy összefogást hozó, jó kezdeményezés indult el Rádpusztáról.
Sitányi László, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője azt hangsúlyozta, a rádpusztai projekt azért sikeres, mert három fontos dolog teljesül benne: egy meglévő értékre, hagyományra épül, jó ötleten alapul, és nemcsak egy fellángolásról szól, hanem egy eddig következetesen végigvitt fejlesztésről.


A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg

A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg 

A mostani hétvégére tervezett rendezvény az árvíz miatt kialakult helyzetre való tekintettel nem az eredeti időpontban, hanem 2 héttel később, október 5-6. között lesz megtartva.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Kávé Napja az Akváriumban

Jön a Kávé Napja az Akváriumban 

Korlátlan kávékóstolás, versenyek és csúcskávék otthonra is a kávé világnapján, szeptember 29-én, Budapesten.
Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.