Megnyílt a Magyar Borok Pincéje Rádpusztán

(MTI) - Megnyílt a Magyar Borok Pincéje Balatonlelle-Rádpusztán szerdán, egy 656 millió forintos projekt részeként egy 180 éves borospince átalakításával létesült bemutatóhely 22 hazai és a határon túli magyar borvidék kiemelt borainak, az eredetvédett magyar pálinkáknak, valamint a hazai pezsgőknek.

A megnyitó ünnepségen elhangzott, hogy a Balatonlelle melletti idegenforgalmi központ tulajdonosa, Fekete Zoltán a "Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése" című pályázaton nyert 459 millió 424 ezer forint támogatást a Balatonlelle-Rádpuszta Csárda és Szabadidő Centrum kiemelt, dél-balatoni turisztikai központtá fejlesztésére. Ennek részeként alakították át mintegy 80 millió forintból a Tihanyi apátság egykori, 180 éves pincéjét.
A projekt megvalósítása tavaly márciusban kezdődött, a hátra lévő ütemeit október végéig kell megvalósítani.
A beruházás részeként egyebek közt egy 300 fős rendezvényház is épül, valamint lovas-pályát, és más, mozgáskorlátozottak által is igénybe vehető sportpályákat alakítanak ki. A centrum - amely másfél évtizede működik a Balatonlelle és Balatonszemes közötti Rádpusztán, egy természetvédelmi terület mentén, 6,5 hektáron - a jövőben Gasztro élménybirtok néven működik tovább a Balaton déli partjának megújult és kibővült attrakciójaként.
A megújult pince megnyitóján Gelencsér Attila (Fidesz), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta, az utóbbi években az "agrár-megyének" egyik húzóágazata lett a borászat.
A borászat az elmúlt évben országos szinten is látványos fejlődést mutatott, 2012-ben 30 milliárd forintos bevétele származott a mezőgazdaságnak a borászatból, tavaly pedig már 39 milliárd - tette hozzá.
A rádpusztai projektet azért is üdvözölte, mert az egy magyar ember ötleteként magyar kivitelezőkkel megvalósult "nemzeti ügy".
Fekete Zoltán egyéni vállalkozó, az idegenforgalmi központ tulajdonosa beszédében reményének adott hangot, hogy bebizonyosodik, egy összefogást hozó, jó kezdeményezés indult el Rádpusztáról.
Sitányi László, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője azt hangsúlyozta, a rádpusztai projekt azért sikeres, mert három fontos dolog teljesül benne: egy meglévő értékre, hagyományra épül, jó ötleten alapul, és nemcsak egy fellángolásról szól, hanem egy eddig következetesen végigvitt fejlesztésről.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.