Megnyílt az idei Budavári Borfesztivál

Megnyílt az idei, immár 24. Budavári Borfesztivál, amelyen tizenöt ország 220 borászata több mint 5000 féle borkínálattal várja az érdeklődőket a koncertek, szüreti felvonulás, borkvíz és tematikus kóstolóútvonalak mellett szerdától vasárnapig a budai Vár teraszain.

„A bor és a kultúra kéz a kézben járnak, ez egy évezredes örökségünk" - hívta fel a figyelmet a rendezvény szerdai megnyitóján Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára, aki emlékeztetett arra, hogy a magyar irodalom számos kiválósága idézte meg a bor és az ember kapcsolatát. Példaként említette Hamvas Béla írását, valamint Huszárik Zoltán Szinbád című filmjét, amelyben a rendező szemléletesen mutatja be a főhős borhoz fűződő viszonyát.

Kiemelte, hogy a borkultúra Magyarországon a rendszerváltás után nagy fejlődésen ment keresztül, amely során a minőség elsődleges szemponttá vált, többek között az új szabályozásoknak is köszönhetően.

Hangsúlyozta: az immár 24-ik alkalommal megrendezett összművészeti fesztivál rangjával nemzetközi megbecsülést is kivívott. „A nemzetközi fesztiválok sorában az egyik legkiemelkedőbb minősítéssel rendelkezik a magyar gasztronómiai fesztiválok közül elsőnként" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a kultúra és a bor, a nemzetgazdaságot erősítő tényező Magyarországon.


Rohamos fejlődés

Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a magyar szőlő-és borgazdaság az elmúlt negyed században nagy utat járt be, a minőség fejlődése „szemünkkel, orrunkkal és ízlelőbimbóinkkal egyaránt kitapintható".

Zilai Zoltán fesztiváligazgató hangsúlyozta: a megszokott programválasztékát több olyan eseménnyel bővült az idén, amelyek a bor ismeretéről szólnak és interaktív játékokkal, valamint foglakozásokkal kiegészülve kínálnak szórakozási lehetőséget az érdeklődőknek.

Szerdán és csütörtökön borpárok megismerése nyílik lehetősége a borkedvelőknek. Felhívta a figyelmet a Taste of Hungary: Magyarország ízei című kiadványra, amelyben a legreprezentatívabb magyar borkínálatot gyűjtötték össze.

Öt napon át a borok mellett kulináris élmények, gazdag kulturális és zenei program szórakoztatja az érdeklődőket. Csaknem 50 produkciót mutatnak be a Borfesztivál színpadán. Fellépnek a világzene legkedveltebb magyar együttesei, a népzene, a néptánc és a dzsessz képviselői - mondta.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.