Megtiltanák az éttermekben a dohányzást

Tovább szigorodhat a nem dohányzók védelméről szóló törvény, ha az egészségügyi bizottság javaslatát a parlament is támogatja.

A legfontosabb javaslat az éttermeket érintené, ugyanis a melegkonyhás vendéglátóhelyek zárt helyiségeiben jövő júliustól teljes mértékben megtiltanák a dohányzást, szemben a mai helyzettel, amikor is megengedett a dohányzó és nem dohányzó helyek elkülönítése. A törvény az utcai füstölést is korlátozná, ugyanis az önkormányzatok felhatalmazást kapnának nem dohányzó közterületek kialakítására – ez esetben a jogalkotó elsősorban a játszóterekre, parkokra gondol. A zárt közterületeken viszont – aluljárókban vagy zárt légterű átjárókban – teljes tilalom lépne érvénybe, csakúgy, mint a személyszállító vonatokon.

A dohánytermékek árusítására feljogosított boltok köre nem csökkenne, ám az üzletekben alapterülettől függően mérsékelni kellene a dohányértékesítő helyek számát, amelyek ráadásul – a kis boltokat nem számítva – nem is lehetnének a pénztárnál. A jelenlegi szabályozáshoz hasonlóan a hipermarketeknél külön dohánypultot kellene fenntartani. A törvénytervezet javasolja átvenni – az uniós szabályozásnak megfelelően – képes figyelmezető feliratok elhelyezését a dohánytermékeken, így nálunk is megjelenhetnek például a dohányzástól roncsolt tüdő fotójával ékesített cigarettásdobozok. (Napi Gazdaság)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.