Megugrik az elviteles és a házhoz szállított ételek ára

A vendéglátó üzletek 2021. július 31-ig alkalmazhatják az 5 százalékos áfát az elviteles, valamint házhoz szállított ételekre és italokra – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Augusztus 1-jétől a vendéglátó üzlet csak szolgáltatásnyújtás esetén – és az egyéb törvényi feltételek fennállásakor – alkalmazhat 5 százalékos áfát az Áfa tv. 3. számú melléklet II. rész 3. pontja alapján. Az elviteles, házhoz szállított étel és ital értékesítésére ezen időponttól nem alkalmazható a kedvezményes adómérték, mivel az nem szolgáltatásnyújtásnak, hanem termékértékesítésnek minősül az áfa rendszerében.

Korábban megírtuk, hogy a kormány eredetileg azért vezette be az 5 százalékos áfát a kiszállított ételekre, italokra, mivel - a veszélyhelyzet miatt - az éttermekben csak az ott dolgozók tartózkodhattak. A veszélyhelyzet enyhülésével viszont megnyíltak az éttermek, így elvileg visszaállt az általános mértékű forgalmi adó.

A vg.hu foglalta össze cikkében, hogy az 5 százalékos, kedvezményes áfát 2020. november 14. óta akkor lehetett alkalmazni, ha az értékesítő vendéglátó üzletnél az áfatörvény étkezőhelyi vendéglátási szolgáltatásra vonatkozó kedvezményes adómérték alkalmazási feltételei az üzletekre vonatkozó védelmi intézkedések bevezetését megelőzően fennálltak, illetve azok hiányában fennállnának, helyben fogyasztás esetén pedig az ügylet tartalmilag megfelel az étkezőhelyi vendéglátásban alkalmazható kedvezményes adómértékre vonatkozó feltételeknek (TESZOR’15 56.10 alá tartozik).

Ha az azonnal fogyasztható ételt és helyben készített, alkoholmentes italt elvitelre vagy házhoz szállítással értékesítik, az értékesítés áfatörvény szerinti teljesítési időpontja legkorábban 2020. november 14. napjára, illetve legkésőbb 2021. július 31. napjára esik. Az 5 százalékos adómérték nem vonatkozik a kiszállítással kapcsolatos díjra.

Forrás: vg.hu


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.