Megugrik az elviteles és a házhoz szállított ételek ára

A vendéglátó üzletek 2021. július 31-ig alkalmazhatják az 5 százalékos áfát az elviteles, valamint házhoz szállított ételekre és italokra – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Augusztus 1-jétől a vendéglátó üzlet csak szolgáltatásnyújtás esetén – és az egyéb törvényi feltételek fennállásakor – alkalmazhat 5 százalékos áfát az Áfa tv. 3. számú melléklet II. rész 3. pontja alapján. Az elviteles, házhoz szállított étel és ital értékesítésére ezen időponttól nem alkalmazható a kedvezményes adómérték, mivel az nem szolgáltatásnyújtásnak, hanem termékértékesítésnek minősül az áfa rendszerében.

Korábban megírtuk, hogy a kormány eredetileg azért vezette be az 5 százalékos áfát a kiszállított ételekre, italokra, mivel - a veszélyhelyzet miatt - az éttermekben csak az ott dolgozók tartózkodhattak. A veszélyhelyzet enyhülésével viszont megnyíltak az éttermek, így elvileg visszaállt az általános mértékű forgalmi adó.

A vg.hu foglalta össze cikkében, hogy az 5 százalékos, kedvezményes áfát 2020. november 14. óta akkor lehetett alkalmazni, ha az értékesítő vendéglátó üzletnél az áfatörvény étkezőhelyi vendéglátási szolgáltatásra vonatkozó kedvezményes adómérték alkalmazási feltételei az üzletekre vonatkozó védelmi intézkedések bevezetését megelőzően fennálltak, illetve azok hiányában fennállnának, helyben fogyasztás esetén pedig az ügylet tartalmilag megfelel az étkezőhelyi vendéglátásban alkalmazható kedvezményes adómértékre vonatkozó feltételeknek (TESZOR’15 56.10 alá tartozik).

Ha az azonnal fogyasztható ételt és helyben készített, alkoholmentes italt elvitelre vagy házhoz szállítással értékesítik, az értékesítés áfatörvény szerinti teljesítési időpontja legkorábban 2020. november 14. napjára, illetve legkésőbb 2021. július 31. napjára esik. Az 5 százalékos adómérték nem vonatkozik a kiszállítással kapcsolatos díjra.

Forrás: vg.hu


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.