Megújul a Magyar Borok Bálja

(MTI) - A tradicionális hazai szőlőfajtákra épül a 9. Magyar Borok Bálja menüjéhez összeállított borsor, de a csúcsgasztronómia kedvelőinek szóló rendezvény egyéb újdonságokkal is várja a bálozókat 2014. február 22-én a budapesti New York Palotában.

Az est megrendezését idén vette át a Winelovers boros rendezvényszervező cég, amely a tradíciók tiszteletben tartása mellett a bál megújítására törekszik - mondták el a szervezők csütörtökön az MTI-nek.
Újdonság lesz például, hogy az ötfogásos menühöz összeállított borsor olyan tételeket, szőlőfajtákat vonultat fel, amelyek mennyiségükben és minőségükben egyaránt meghatározónak számítanak a hazai borkínálatban. A tervek szerint a borsorban szerepelnek többek között a Garamvári Szőlőbirtok Vincent Evolution Rosé és Tokaji Furmint Brut pezsgői, a Szent Tamás 2012-es vagy 2013-as Mád Furmintja, a Szeremley Birtok 2012-es Badacsonyi Olaszrizlingje, az Egri Korona Borház 2008-as Selection Egri Bikavérje, a Malatinszky Szőlőbirtok 2008-as Noblesse Cabernet Franc-ja, valamint a monoszlói Liszkay Pincészet 2008-as bordeaux-i házasítása.
Ezek a bortípusok a tervek szerint évről évre visszatérnek majd, mellettük azonban minden bálon megjelenik egy vendégbor is. 2014-ben ezt a szerepet az egri csillag, az egri bikavér párjaként létrehozott fehér házasítás tölti majd be: a bálozók a Gál Tibor Pincészet 2012-es tételét kóstolhatják majd.
Az est ötfogásos, borok által ihletett menüsorát Wolf András, a Salon Étterem séfje állítja össze és készíti el, akit a Gault & Millau Magyarország 2014-es étteremkalauza az év konyhafőnökének választott.
A Magyar Borok Bálján egy világújdonsággal is találkozhat a közönség: a magyar találmányként néhány hete a piacra került borkaviárokkal, amelyek a ménesi Balla Pincészet, a tokaji Áts Pince és az etyeki Kertész Pincészet boraiból készültek.
Az esten adják át a 2006-ban alapított Gál Tibor Emlékdíjat. A szervezők ifjabb Gál Tiborral és családjával egyeztetve megújították az elismerés odaítélésének koncepcióját annak érdekében, hogy még inkább segítse a hazai borászok fejlődését. Ezért az Év Bortermelője cím birtokosait kérték fel arra, hogy ajánljanak a borrégiójukban dolgozó, de a tágabb fogyasztói kör számára még kevésbé ismert borászokat. A jelöltekre 2014. január 1-je és február 15-e között bárki szavazhat a www.borbal.hu honlapon, majd a Magyar Borok Bálján derül ki, hogy az öt legtöbb szavazatot kapott borász közül kit választ a zsűri.

Forrás: MTI


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.