Megújul a Magyar Borok Bálja

(MTI) - A tradicionális hazai szőlőfajtákra épül a 9. Magyar Borok Bálja menüjéhez összeállított borsor, de a csúcsgasztronómia kedvelőinek szóló rendezvény egyéb újdonságokkal is várja a bálozókat 2014. február 22-én a budapesti New York Palotában.

Az est megrendezését idén vette át a Winelovers boros rendezvényszervező cég, amely a tradíciók tiszteletben tartása mellett a bál megújítására törekszik - mondták el a szervezők csütörtökön az MTI-nek.
Újdonság lesz például, hogy az ötfogásos menühöz összeállított borsor olyan tételeket, szőlőfajtákat vonultat fel, amelyek mennyiségükben és minőségükben egyaránt meghatározónak számítanak a hazai borkínálatban. A tervek szerint a borsorban szerepelnek többek között a Garamvári Szőlőbirtok Vincent Evolution Rosé és Tokaji Furmint Brut pezsgői, a Szent Tamás 2012-es vagy 2013-as Mád Furmintja, a Szeremley Birtok 2012-es Badacsonyi Olaszrizlingje, az Egri Korona Borház 2008-as Selection Egri Bikavérje, a Malatinszky Szőlőbirtok 2008-as Noblesse Cabernet Franc-ja, valamint a monoszlói Liszkay Pincészet 2008-as bordeaux-i házasítása.
Ezek a bortípusok a tervek szerint évről évre visszatérnek majd, mellettük azonban minden bálon megjelenik egy vendégbor is. 2014-ben ezt a szerepet az egri csillag, az egri bikavér párjaként létrehozott fehér házasítás tölti majd be: a bálozók a Gál Tibor Pincészet 2012-es tételét kóstolhatják majd.
Az est ötfogásos, borok által ihletett menüsorát Wolf András, a Salon Étterem séfje állítja össze és készíti el, akit a Gault & Millau Magyarország 2014-es étteremkalauza az év konyhafőnökének választott.
A Magyar Borok Bálján egy világújdonsággal is találkozhat a közönség: a magyar találmányként néhány hete a piacra került borkaviárokkal, amelyek a ménesi Balla Pincészet, a tokaji Áts Pince és az etyeki Kertész Pincészet boraiból készültek.
Az esten adják át a 2006-ban alapított Gál Tibor Emlékdíjat. A szervezők ifjabb Gál Tiborral és családjával egyeztetve megújították az elismerés odaítélésének koncepcióját annak érdekében, hogy még inkább segítse a hazai borászok fejlődését. Ezért az Év Bortermelője cím birtokosait kérték fel arra, hogy ajánljanak a borrégiójukban dolgozó, de a tágabb fogyasztói kör számára még kevésbé ismert borászokat. A jelöltekre 2014. január 1-je és február 15-e között bárki szavazhat a www.borbal.hu honlapon, majd a Magyar Borok Bálján derül ki, hogy az öt legtöbb szavazatot kapott borász közül kit választ a zsűri.

Forrás: MTI


A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg

A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg 

A mostani hétvégére tervezett rendezvény az árvíz miatt kialakult helyzetre való tekintettel nem az eredeti időpontban, hanem 2 héttel később, október 5-6. között lesz megtartva.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Kávé Napja az Akváriumban

Jön a Kávé Napja az Akváriumban 

Korlátlan kávékóstolás, versenyek és csúcskávék otthonra is a kávé világnapján, szeptember 29-én, Budapesten.
Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.