Megújult a badacsonyi Tilia borvendégő

Új koncepcióval és új csapattal kezdi a nyarat a 125 éves, badacsonyi Neptun Hotel étterme, a Tilia Borvendéglő. A kínálat a magyaros, századelőt idéző ízeken és a hozzájuk illő, kis helyi pincészetektől származó badacsonyi borokon alapul. A tulajdonosok az egyszerű, letisztult ízek mellett a hely szellemi örökségének ápolására is nagy hangsúlyt fektetnek.

A vendéglátóhely a Neptun Hotel „születésének” időszakát, a századelő hangulatát idézi fel: az ételek egy része e korszak ízeit eleveníti meg. Az étterem neve az árnyas kert évszázados hársfáira utal (a tilia latinul hárs nemzetséget jelent).
Az étlapon magyaros, egyszerű, érthető ételek szerepelnek, és olyan kevésbé „megszokott” hozzávalókból készült ételeket is kóstolhatunk, mint a szürkeharcsa, a kakas, a sertéspofa, vagy a füstölt fürjtojás. A vadételek rajongói vaddisznóburgert és szarvasgerincet is találnak a kínálatban.

Regionális összetevők az asztalon

A Tilia csapata törekszik arra, hogy minél több környékbeli alapanyag kerüljön a tányérokra. Környékbeli termelőktől vásárolják a mandulát és a szezonális gyümölcsöket, a sajt Kalla Roland sümegprágai műhelyéből és a Sümegtejtől, a pisztráng Tapolcáról, a tokhal Keszthelyről érkezik. A szörpöket a Folly Arborétum és Borterasz szállítja.
A Tilia Borvendéglő egyik fontos célja, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson kisebb, kevésbé ismert környékbeli borászatoknak. A mintegy 15-20 tételt tartalmazó borlapot Dömsödi Károly sommelier állítja össze, folyamatosan keresi a borvidék pincészeteinek kiemelkedő és különleges tételeit. Az étel-bor párosításoknál bátran kísérletezik, és tér el a klasszikus szabályoktól.

A tulajdonosok fontosnak tartják a hely szellemi örökségének ápolását is, hogy az méltó legyen Egry József, Szegedy Róza, Kisfaludy Sándor emlékéhez, a borkóstolók mellett kulturális eseményeket is szerveznek.
„Még az út elején vagyunk, a konyha folyamatosan fejlődik. A víziónk a vendégek fejével való gondolkodás, és az, hogy mindig egy kicsit többet adjunk az elvártnál. A célunk, hogy a Neptun Hotel és a Tilia Borvendéglő egy hűs, nyugodt oázis legyen Badacsony forgatagában” – mondta Nagy Miklós, a vendéglátóhely vezetője.

Júliusban és augusztusban ebédmenüt is kínálnak 12 és 16 óra között. A étterem egész évben nyitva tart, nyáron heti hét nap, ősztől tavaszig hétvégén várja a vendégeit magyaros ételekkel és a hozzájuk illó, válogatott, helyi borokkal – szép időben a lombos fák alatt, a hűvös estéken a bazaltkövekkel kirakott pincevendéglőben.

Ínycsiklandó menü, szép borokkal

A menü, amit a szerdai sajtóeseményen kóstoltunk:
Welcome drink:
Napfordító Gyöngyöző Olaszrizling 2019, Szer-elem Szőlőskert (Ábrahámhegy) és Fölföldi Béla
Több mint 30 éves, ábrahámhegyi ültetvényről szüretelt olaszrizlingből készült, citrusos, mandulás gyöngyözőbor. Az 1,2 hektáros birtok borai egyelőre bérfeldolgozásban készülnek.

Első előétel:
Erdélyi padlizsánkrém, bagett, tapolcai füstölt pisztráng, savanyított zöldség
 + Budai Zöld 2021, Válibor borászat (Badacsonyörs)
A budai zöld hungarikum szőlőfajta, a kéknyelű hagyományos porzótársa. A bor reduktív eljárással készült, könnyű ételek kiegészítője, de a badacsonyiak szerint jéghidegen, fröccsként az igazi.Második előétel:
Vaslapon sült keszthelyi tokhal, serpenyős zöldség   
+ Békássy Olaszrizling 2019 (Badacsony)
Összetett ízvilágú bor. A Békássy-család az 1840-es évek óta foglalkozik borászattal a Badacsony déli lejtőin, boraik kizárólag spontán erjesztéssel, a fajták és a termőhely sajátosságait érvényesítve, a lehető legkisebb beavatkozással készülnek.Főétel:
Csáky rostélyos, vajas metélt,
+ Kéknyelű 2019, Málik Pince (Badacsony)
Málik Zoltán kéthektáros területe a Badacsony hegy déli oldalán fekszik. Borai fahordóban erjednek, és csak megfelelő ideig tartó palackos érlelés után kerülnek forgalomba.
+ Szürkebarát 2020, Válibor borászat (Badacsonyörs)
A bor színe a rozét idézi: 36 órás héjon áztatást követően a bor felét hordókban, a másik felét pedig tartályban erjesztették, és további 6-8 hónapig érlelték.Desszert:
Kölespuding, epervelő, túrós palacsinta
+ Napolaj 2018 (zeus, kései szüret) Négy80 (Badacsonyörs)
A pincészet névadója 4,8 méteres sortávolság, ami a Badacsonyban csak az ő ültetvényükre jellemző. A Napolaj sűrű, aranyló bor, amelyet csak a jobb évjáratokban készítenek el.Hotelből kórház, majd megint szálláshely

A Neptun szálloda története több mint 120 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a turizmus térnyerésével együtt a Balatonnál – és Badacsonyban is - megnőtt az igény a színvonalas szálláshelyek iránt. A ház Badacsony első szállója volt, alapkövét 1902-ben fektették le. A századelő első vendégei azonban alig egy évtizedig élvezhették a romantikus épület kényelmét. Az I. világháború idején a hotelben működött ugyanis a Magyar Szent Korona Országos Vörös-Kereszt Egylet Badacsonyi Kisegítő Kórháza. A Neptun épülete egy híres szerelem helyszíne is volt: Egry József, a Balaton festője 1916-ban került a badacsonyi hadikórházba, és itt találkozott a nála 9 évvel idősebb, férjezett, önkéntes ápolónőként dolgozó Pauler Juliskával. Botrányos kapcsolatuk végül boldog házasságban simult ki, a szerelmesek kitartottak egymás mellett 35 évig, a festő haláláig. A ház később vállalati és szakszervezeti üdülőként üzemelt, szállodalánc tulajdonába is került, szobáiban nemesek, polgárok, munkások, hadirokkantak, táborozó gyerekek és családok is nyaraltak.


Bővül a patinás hotel

A Nagy család 1999-ben kapcsolódott be a történetbe: egy sikeres pályázat útján tulajdonrészt szereztek az ingatlanból és elkezdték felújítani az épületet. Nagy Miklós, a hely tulajdonosa és vezetője gyerekkora óta kötődik Badacsonyhoz, rengeteg történetet, ismeretet "örökölt" helytörténész nagyapjától. Nem véletlen, hogy a panzió felújításánál ragaszkodott ahhoz, hogy a ház minél jobban hasonlítson egykori önmagához.
A ház 2018-ban ismét megújult, a nagypolgári jellegű épületben működő panzió kényelmes butikhotellé alakult, és egy wellnessrészleggel is gazdagodott.

A fejlesztések nem állnak le, a tetőteret hamarosan beépítik: így a jelenlegi 15 szobás kapacitás hamarosan újabb 5 szobával bővül, kialakítanak egy 30-40 fő befogadására alkalmas konferenciatermet és egy a Balatonra csodás kilátást biztosító, csupaüveg skybar is helyet kap a legfelső emeleten. A szálloda földszinti szobáinak dizájnja egy indusztriálisabb, az első emeletiek romantikus és a készülők pedig egy skandináv minimalista stílust képviselnek.

A tulajdonos tagja a balatoni szezonalitás meghosszabbításán fáradozó szolgáltatói kezdeményezésnek, a Balatoni Körnek, és elmondta, hogy fennállásuk óta jelentős eredményeket sikerült elérni. A klasszikus szezonon kívül eső, a helyi éttermek, borászatok részvételével szervezett gasztrohétvégék 400-600 vendéget is vonzanak, ami 100 adagot is jelent egy-egy alkalommal egy-egy étteremnek. Azt, hogy a tó turizmusára erősen jellemző szezonalitást sikerült oldani, a ház foglaltsági adatai is jelzik: a pandémia előtti évben, 2019-ben éves szinten 60 százalékot tudtak elérni, amely egy ekkora szálláshely esetében nagyon jó eredmény, és idén is már 55 százalékos foglaltságon állnak.

Egy novella Badacsonyról
Csikós Attila író egy novellával készült a június 8-ai eseményre, amelynek címe „Leszesz szép múltunk nekünk”.
Az író számos folyóirat, napilap és színház külsős munkatársaként dolgozott. Legújabb regénye, az Öszvér 2022 júniusában jelent meg a Cser Kiadó gondozásában. Nagy Miklós az ebéd után egy különleges balatoni élményre is meginvitálta a sajtó képviselőit és a beszállító borászokat, akik a a kuriózumnak számító kétárbocos Phoenix vitorlás fedélzetéről gyönyörködhettek a tájban és élvezhették a kiváló badacsonyi borokat.


Életműdíj a villányi borásznak

Életműdíj a villányi borásznak 

A most díjazott villányi szakembert a 2017-ben alapított Életmű Díj átadásán családtagjai, a Magyar Bor Akadémia tagjai és barátai köszöntötték.
Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t

Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t 

A technológia már a kezdetek kezdetén ellentmondásos volt, bár eleinte csak azért aggódott mindenki, hogy a mesterséges intelligencia elveszi majd az emberek munkáját.
Görögnek már a vevők felé a magyar görög dinnyék

Görögnek már a vevők felé a magyar görög dinnyék 

Jövő hétvégétől érkeznek a Lidl Magyarország raktáraiba a kizárólag magyar termelőktől és beszállítóktól származó görögdinnyék.
Kiderült, ki a legjobb fagylaltkészítő mester

Kiderült, ki a legjobb fagylaltkészítő mester 

Fazekas Ádám kétszázhuszonhét ponttal és három koronával ugrott a nemzetközi dobogó legfelső fokára.
Újabb világsztár reklámoz egy HELL-terméket

Újabb világsztár reklámoz egy HELL-terméket 

Először Bruce Willis, majd az olasz szívtipró, Michele Morrone után újabb világsztárt mondott igent a HELL felkérésére.
Cipőt a cipőboltból, BalatonBort a Balatontól!

Cipőt a cipőboltból, BalatonBort a Balatontól! 

Június 16-án a tihanyi Balaton Pikniken tartotta a Balatoni Kör a BalatonBor, Hegybor premier rendezvényét. Itt megtudhattuk idén melyik tó körüli pincészetek adják majd a legjobb fröccsbort?
Új visszaváltási megoldások a vendéglátás és a rendezvények számára

Új visszaváltási megoldások a vendéglátás és a rendezvények számára 

Fontos információk az új visszaváltási rendszerrel kapcsolatban.
Bezárt a Rutin Budaörsön

Bezárt a Rutin Budaörsön 

Pallag Dávid alapító-tulajdonos videóban mesélt a helyzetről.
Exkluzív csúcsgasztronómiai találkozó a Bükk lábánál

Exkluzív csúcsgasztronómiai találkozó a Bükk lábánál 

Borsod vármegyébe érkezik a legendás Thummerer Pincészet országjárása.
Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből

Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből 

Utoljára 2020-ban volt nyereséges a cég, bár akkor is mindössze 3,3 milliós profitot könyvelhetett el.