Megválasztották az ország legjobb sajtjait

Hetedik alkalommal szervezte meg a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a Sajtmustrát, ahol szakmai zsűri döntött az ország legjobb sajtkészítményeiről. A magyar sajtok legnagyobb seregszemléjén három kategóriában kerültek kiválasztásra a legjobb minőségű sajtok. A termékeket október 12-én és 13 -án Budafokon lehetett megkóstolni.

Nyilvánosságra kerültek az ország legjobb sajtjai Budafokon, a Törley Pezsgőmanufaktúrában. Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár adta át a díjazottaknak az elismerő oklevelet. A VII. alkalommal megrendezett Magyar Sajtmustrán három kategóriában nevezhettek a versenyzők, juh-, tehén- és kecskesajt mintákat kóstolhattak a zsűri tagjai. 121 sajt közül számos kiemelkedő termék érkezett, nehéz volt a nemzetközi és hazai bírálóbizottság döntése.

Feldman Zsolt államtitkár az elismerő oklevelek átadása előtt köszöntőjében kiemelte, a magyar sajt közös ügyünk, elismertségének növelése napjaink feladata. Éppen ezért örülünk az olyan lehetőségeknek, mint ez a rendezvény, ahol a minőséget és szakmaiságot testközelből tapasztalhatják meg a fogyasztók. Hálát adhatunk mind az egyre bővülő termékpalettáért, mind a sajtkészítők szaktudásáért is. Köszönetet érdemelnek a töretlen hitért, amely vezérli munkájukat. A magyar sajttermelés az utóbbi években nagy fejlődésnek indult. Ezt a lendületet és elszántságot mutatják a díjazott termékek is. Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének alelnöke szerint a sajtkészítők összefogása a legnagyobb hozadéka a rendezvénynek. A mostani hetedik sajtmustrán tapasztalták meg igazán, hogyha a szakma együttműködik, számos új lehetőség nyílik meg a számukra.


Egész hétvégén Budafokon, a Törley Pezsgőmanufaktúra 100 éves falai között lehetett megízlelni hazánk legfinomabb sajtjait és lehetőség nyílott olyan sajtkészítőkkel találkozni, akik évszázados hagyományokat ötvöznek modern technikákkal. A látogatók a rendezvény keretében bepillanthattak a termelők műhelytitkaikba, és érdekes programok segítségével elmélyülhettek a sajtkészítés tudományában.

Az ún. Sajtvásár mellett számos izgalmas programmal várták az érdeklődőket: "Sajt és pezsgő" címmel tartott kóstolással egybekötött előadást Domián Emese nemzetközi borakadémikus. A többsátras Sajtműhelyben a vendégek bepillantást nyerhettek a kulisszák mögé, hogy miként készül az óriássajt és rekord méretű parenyica is. A gyerekeket idén is a Sajtkukac kreatív játszótér kötötte le izgalmas feladatokkal. Ezenkívül könnyed swing zene kíséretében volt mód a kötetlen együttlétre.

Arany minősítést nyertek el az alábbi sajtok:

  • Paraszt Sajt Svájcer – Ficsor Árpád
  • Parenyica Sajt – Gyugos Bence
  • Balaton „Kékszalag” – Reményik Kálmán

Forrás: Store Insider


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.