Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Elnöksége 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat. Ezt a rangos gasztrokitüntetést adják át április 30-án, a Hírösvárosban.

Mint ezzl kapcsolatos közleményükben írják,

Boros László világéletében a fiatalok karrierútjának egyengetéséért és a magyar gasztrokultúra öregbítéséért dolgozott.

A díjat azok a 25 év alatti fiatalok kaphatják, akik példamutató munkásságukkal, rövid időn belül saját korosztályuk példaképévé váltak.

Eddigi szakmai munkája elismeréseként, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Elnöksége április 12-én, Budapesten jelentette be, hogy

Nyikos Patrik lesz az első szakember, akinek Boros László-díjat adományoznak.

A díj ünnepélyes átadására 2024. április 30-án 11 órakor a debreceni Vénkert utca 2. szám alatt, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola kertjében található Boros László-mellszobornál kerül sor.

Ki a díj első nyertese?

Nyikos Patrik azon szerencsés fiatal szakemberek közé tartozik, akinek a munkája a hivatása is egyben. Tanulmányait a DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép és Szakiskolában kezdte, majd szakmai gyakorlatát a debreceni Viktória Étteremben töltötte. Számos szakmai versenyen vett részt, majd Erasmus+ program keretén belül Németországban is dolgozott.

Hazatérése után a debreceni Ikon Étteremben szakácsként dolgozott, majd a Michelin csillagos Stand Étterembe került Budapesten, ahol jelenleg is erősíti a csapatot.

2021-ben a Bocuse d’Or magyar versenyén első helyezést ért el Dalnoki Bence commis-jaként, 2022-ben az európai döntőn pedig második helyen végeztek. 2023-ban a Bocuse d’Or lyoni versenyén már történelmet írtak, hiszen harmadik helyezést értek el, ami addig egy magyar csapatnak sem sikerült, teszik hozzá a közleményben.

 


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.