Mely borvidékeket radírozza le a térképről a klímaváltozás?

Egy európai és ausztrál szakemberekből álló kutatócsoport érdekes megállapításra jutott.

Évente több mint tíz milliárd dollárnyi veszteséget okoznak világszerte a bortermelőknek a különböző időjárási szélsőségek és természeti katasztrófák a földbirtokok károsodása, a termeléskiesés és a profitveszteség révén - állapította meg egy európai és ausztrál szakemberekből álló kutatócsoport.

A Karlsruhei Műszaki Intézet munkatársaként dolgozó James Daniell által vezetett tanulmány szerint nincs a világon olyan bortermelő vidék, amely ne lenne kitéve a fagyok, a jégesők, az áradások, a hőhullámok, az aszályok, az erdőtüzek, vagy épp a földrengések veszélyeinek - írta az eurekalert.org. tudományos hírportál.

A szakember az Európai Földtudományok Egyesületének (EGU) bécsi közgyűlésén mutatta be a világ borvidékeinek globális kockázati indexét, amelyet 131 ország több mint 7500 borrégiójának tanulmányozását követően készített el kollégáival.

Daniell szerint a jégesők jelentik éves szinten az egyik legnagyobb természeti fenyegetést az európai bortermelők számára. A Franciaországhoz és Olaszországhoz hasonló bortermelő országok jelentős veszteségeket szenvedtek el az elmúlt öt évben a jégesők és fagykárok nyomán, de a világ különböző részein lévő borvidékeknek is legalább egy kiadós jégesővel számolniuk kell évente. A szakember szerint a védőhálók a legtöbb esetben hatékony megoldást jelenthetnek a problémára.

A földrengések évekre képesek tönkretenni egész borvidékek infrastruktúráját. Még a legkisebb földmozgások is képesek arra, hogy az anyagi veszteségeken túl olyan felbecsülhetetlen károkat okozzanak, mint egy borászat kóstolóhelyiségeinek, vagy egy ritka borgyűjteménynek az elpusztítása. A természeti katasztrófák továbbá munkahelyek elvesztését és a turizmus visszaesését is okozhatják.

A vizsgálat szerint a globális klímaváltozásnak pozitív és negatív hatásai is lesznek a bortermelésre. A kutatók előrejelzései szerint komoly elmozdulás várható a bortermelő vidékek elhelyezkedésében a bolygó északi és déli irányába egyaránt, míg az egyenlítőhöz közeli borvidékek egy része valószínűleg eltűnik. "A brit, a kanadai és az észak-kínai borvidékek valószínűleg jelentősen növelni fogják a termelést, folytatják a piaci részesedésük növelését és javítják a minőséget is" - mondta Daniell, hozzátéve, hogy a borászatok egy része feltehetőleg a termesztett szőlőfajták, vagy a szüret idejének megváltoztatásával fog alkalmazkodni a klímaváltozás hatásaihoz.
A kutatók szerint egy sor kisebb tanulmányra van még szükség egyebek között az erdőtüzek, vagy az áradások szőlőtőkékre gyakorolt hatásának feltérképezéséhez, ugyanakkor rámutattak, hogy globális szinten valószínűleg egy jelentős vulkánkitörés jelentené a legsúlyosabb csapást a boriparra.

A tanulmány részletes eredményeit és a megoldási javaslatokat a http://www.winerisk.com címen lehet elérni.

Forrás: Vendég & Hotel/MTI


Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?