A találkozón kiderült, hogy a résztvevő országok sütőiparának problémái azonosak, ahogy céljaik is. Minden résztvevő meghatározó problémaként említette a nagy élelmiszerforgalmazó láncok gyakran kedvezőtlen piaci magatartását, a beszerzési árak alacsonyan tartását, a beszállítókkal szembeni aránytalanul erős alkupozíciót és kulcsfontosságúnak ítélték a fenti gyakorlatok elleni közös fellépést.
A résztvevők együtt és egyenként is hangsúlyozták, hogy elsődleges céljuk a biztonságos élelmiszer-előállítás, illetve az iparág és iparági szereplők stabilitásának, folyamatos fejlődésének elősegítése.
A megjelent vezetők megvizsgálták azt is, hogy miként tudnának közösen fellépni az unió megfelelő fórumain az ágazat helyzetének javításáért. „Emellett a jelenlévő 5 ország képviselői megállapodtak abban, hogy a kelet-európai sütőipar helyzetéről és legégetőbb gondjairól memorandumot fogalmaznak meg, amely egyértelművé teszi, hogy nem elszigetelt jelenségről, hanem egy teljes, a régióban több százezer embert foglalkoztató ágazat gondjairól van szó” – ismertette a találkozó eredményeit Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.
Forrás: Élelmiszer Online