“Menzás” csokis piskóta újratöltve, Sárközi Ákostól

Az iskolai menza menüje évtizedek óta zsigeri nyomot hagy az emberekben: már a csokis piskóta puszta említése is képes megidézni az ebédlőkben tálalt piskótakockákat és a rajtuk elterülő csokoládészószt.

Magyarország egyik legismertebb és legsikeresebb séfje, Sárközi Ákos most beavatott minket a számára legtökéletesebb csokis piskóta rejtelmeibe, ami modern csavarral és átgondolt ízkombinációkkal idézi meg a nosztalgikus ételt.

Figyelem, a recept elkészítése igényel némi tapasztalatot! A receptet a november 15-én megjelent "Így lettem séf" című könyvében és a Dining Guide-on olvashatjuk - már a hozzávalók összetételéből kiderül, hogy ne egyszerű piskótasütésre készüljünk!

Hozzávalók:

Piskótához:
  • 340 g tej
  • 16 g cukor 
  • 2 g só
  • 22 g kukoricakeményítő
  • 170 g vaj
  • 244 g tojásfehérje 
  • 76 g tojássárgája 
  • 45 g süteményliszt 
  • 130 g cukor
  • 0,2 g xantángumi 
  • 1 g albumin
  • 0,5 g borkősav
Piskótaízű krémhez:
  • 100 g tejszín 
  • 480 g tej
  • 100 + 50 g klasszikus piskótatészta, darabokra tépkedve, és a sütőben kétszersültté pirítva 
  • 80 g nádcukor 
  • 120 g tojássárgája 
  • 11 g kukoricakeményítő
  • 6 g zselatin 
  • 40 g kakaóvaj
Kakaómasszás ganache-hoz:
  • 100 g víz
  • 12 g glükózszirup
  • 140 g 70%-os étcsokoládé
  • 45 g kakaómassza
  • 200 g tejszín
  • 2 g szerecsendióvirág
  • 10 g fahéjrúd
  • 0,75 g tonkabab
Meleg kakaós espumához:
  • 240 g tej
  • 20 g kakaópor
  • 55 g cukor
  • 20 g invertcukor
  • 40 g tojássárgája
  • 35 g kakómassza
Kakaós ostyához:
  • 20 g kakaópor
  • 80 g liszt
  • 100 g tojásfehérje 
  • 100 g vaj
  • 100 g porcukor
Csokoládés opaline-hoz:
  • 150 g fondant
  • 100 g glükózszirup
  • 90 g 70%-os étcsokoládé

Tovább az elkészítés leírására a Dining Guide-on >>

Forrás: Dining Guide


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.