“Menzás” csokis piskóta újratöltve, Sárközi Ákostól

Az iskolai menza menüje évtizedek óta zsigeri nyomot hagy az emberekben: már a csokis piskóta puszta említése is képes megidézni az ebédlőkben tálalt piskótakockákat és a rajtuk elterülő csokoládészószt.

Magyarország egyik legismertebb és legsikeresebb séfje, Sárközi Ákos most beavatott minket a számára legtökéletesebb csokis piskóta rejtelmeibe, ami modern csavarral és átgondolt ízkombinációkkal idézi meg a nosztalgikus ételt.

Figyelem, a recept elkészítése igényel némi tapasztalatot! A receptet a november 15-én megjelent "Így lettem séf" című könyvében és a Dining Guide-on olvashatjuk - már a hozzávalók összetételéből kiderül, hogy ne egyszerű piskótasütésre készüljünk!

Hozzávalók:

Piskótához:
  • 340 g tej
  • 16 g cukor 
  • 2 g só
  • 22 g kukoricakeményítő
  • 170 g vaj
  • 244 g tojásfehérje 
  • 76 g tojássárgája 
  • 45 g süteményliszt 
  • 130 g cukor
  • 0,2 g xantángumi 
  • 1 g albumin
  • 0,5 g borkősav
Piskótaízű krémhez:
  • 100 g tejszín 
  • 480 g tej
  • 100 + 50 g klasszikus piskótatészta, darabokra tépkedve, és a sütőben kétszersültté pirítva 
  • 80 g nádcukor 
  • 120 g tojássárgája 
  • 11 g kukoricakeményítő
  • 6 g zselatin 
  • 40 g kakaóvaj
Kakaómasszás ganache-hoz:
  • 100 g víz
  • 12 g glükózszirup
  • 140 g 70%-os étcsokoládé
  • 45 g kakaómassza
  • 200 g tejszín
  • 2 g szerecsendióvirág
  • 10 g fahéjrúd
  • 0,75 g tonkabab
Meleg kakaós espumához:
  • 240 g tej
  • 20 g kakaópor
  • 55 g cukor
  • 20 g invertcukor
  • 40 g tojássárgája
  • 35 g kakómassza
Kakaós ostyához:
  • 20 g kakaópor
  • 80 g liszt
  • 100 g tojásfehérje 
  • 100 g vaj
  • 100 g porcukor
Csokoládés opaline-hoz:
  • 150 g fondant
  • 100 g glükózszirup
  • 90 g 70%-os étcsokoládé

Tovább az elkészítés leírására a Dining Guide-on >>

Forrás: Dining Guide


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.