Mézes-mogyorós torta vitte a prímet Miskolcon

Idén a kellemesen mézes, mogyorós ízvilágú, látványra is megkapó tortát választották Miskolc tortájának.

A belvárosi Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája kapta meg a diósgyőri törökmogyorófa legendájához köthető Miskolci mézes mogyorós tortájáért a jeles elismerést.

A miskolci TDM, a MIDMAR Miskolci Idegenforgalmi Nonprofit Kft. a miskolci járásban működő cukrászatok számára hirdette meg hagyományteremtő céllal, már negyedik alkalommal a Miskolc torta 2017 versenyt.

A Becherovka Miskolci Kocsonya Farsang rendezvényeihez kapcsolódó pályázat sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhirdetésére a Művészetek Házában került sor csütörtök délután.

A szakmai zsűri elnöke Lazányi János miskolci mestercukrász, tagjai Mátyás Rudolf Oscar díjas világbajnok mesterszakács, Garbóczi Ferenc szikszói mestercukrász.

A pályázati feltételek között szerepelt, hogy a torta magyaros ízvilágú legyen, természetes hozzávalókat tartalmazzon és kreatív új ötlet, ugyanakkor mindennapos elkészítésre alkalmas saját receptúra szerint készüljön.



Az előző évben a versenyre már nevezett tortával ez évben pályázni nem lehetett. Minden cukrászat csak egy tortával nevezhetett. A zsűri fentieken túl vizsgálta a küllemet, a szín- és az ízharmóniát is. Idén hét jelentkezőből öt adta le a tortáit határidőre.

A pályázók átadták a torta készítésének technológiai leírását és a felhasznált nyersanyagok listáját is, mely tájékoztatóként és kontrollként szolgált az értékeléshez, illetve a természetes hozzávalók ellenőrzéséhez.

Az eredményhirdetésen a szervező nevében Nagy Júlia TDM menedzser köszöntötte a megjelenteket. A zsűri elnöke a nyertes torta készítőjének oklevelet adott át, mely a vállalkozást egy évig jogosítja fel a „Miskolc torta 2017” kitüntető cím viselésére, de a többi pályázó is emléklapot kapott, elismerve a verseny szakmai színvonalához történő hozzájárulásukat. A szervező a torták mellett a pályázók nevét és az általuk készített torták elnevezését is nyilvánosságra hozta.

A nyertes vállalkozás mellett a Rossita Kisvendéglő "Miskolci körtés mogyorós", az Avasi Cukrászda "Nyári tizedes" és a Balajti Cukrászda "Bükkaljai, zamatos karamellás" és az Éden Cukrászda "Maccacupi" elnevezésű tortái is kivívták a szakmai zsűri elismerését, a kiírási feltételek értelmében azonban csak egy nyertes torta kihirdetésére volt lehetőség.

Az új Miskolc torta hamarosan kapható lesz a Tourinform irodával és Miskolc Bolttal egy helyiségben működő Miskolc Café-ban, illetve a miskolci TDM igyekszik minél több helyen, marketing kiadványokban bemutatni a díjnyertes terméket. A Miskolc torta hozzájárul ahhoz, hogy a miskolci, helyi, értékes alapanyagokból készült termékeket megízlelhessék az ország minden pontján és népszerűsítse városunk gasztronómiai kultúráját.


Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.