A közel 130 millió üveg, ami elhagyja a franciaországi Cognac tartományt persze így sem kevés, egy évvel ezelőtt azonban még 148,2 milliót szállítottak le. A legnagyobb, 18 százalékos visszaesést Európában regisztrálták, de Kelet-Ázsiában is közel tíz százalékkal csökkent a nemes francia rövidital iránti kereslet.
Mindez annak fényében igen meglepő, hogy két évvel ezelőtt még a világ legnagyobb alkoholistájának tartott nemzet is elkezdett átállni vodkáról konyakra. A divatot a tehetős oroszok teremtették meg, akik némi változatosságot akartak csempészni az évtizedes vodkázásba, ám később a középosztály alkoholizálásában is egyre nagyobb teret nyert a fehér borok kétszeri lepárlásával készülő ital. Akkor fél év alatt közel 50 százalékkal nőtt a konyakfogyasztás, ami csak az oroszoknál több mint évi 10 millió üveget jelentett. A visszaeséstől azonban ők sem tudták megmenteni a konyakot, pedig ha valakikre, akkor rájuk igazán lehet számítani ezen a téren. (forrás: Facepress)
Mi lesz veled, konyak?
A világ alkoholfogyasztásában ugyan - sajnos, vagy szerencsére - nem látszik semmifajta visszaesés, a konyak iránt azonban folyamatosan csökkent a kereslet. Amíg 2008-ban 6,2 százalékkal mérséklődött az igény a megelőző évhez képest, addig tavaly már 12,5%-os volt a visszaesés -közölte az hírül az AFP.
Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait
Idén bemutatják Budapest Bornegyedének gazdag hagyományait, művészeti értékeit és a pezsgő- és borkultúra új irányvonalait.
Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja
Sok minden kiderült az egyik vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cég megbízására 2024 őszén elkészült kutatásból.
Kávé, költészet, képzőművészet
Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori
Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon
Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón
Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe
Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt
Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett
Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől
Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Interjú
Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.