A közel 130 millió üveg, ami elhagyja a franciaországi Cognac tartományt persze így sem kevés, egy évvel ezelőtt azonban még 148,2 milliót szállítottak le. A legnagyobb, 18 százalékos visszaesést Európában regisztrálták, de Kelet-Ázsiában is közel tíz százalékkal csökkent a nemes francia rövidital iránti kereslet.
Mindez annak fényében igen meglepő, hogy két évvel ezelőtt még a világ legnagyobb alkoholistájának tartott nemzet is elkezdett átállni vodkáról konyakra. A divatot a tehetős oroszok teremtették meg, akik némi változatosságot akartak csempészni az évtizedes vodkázásba, ám később a középosztály alkoholizálásában is egyre nagyobb teret nyert a fehér borok kétszeri lepárlásával készülő ital. Akkor fél év alatt közel 50 százalékkal nőtt a konyakfogyasztás, ami csak az oroszoknál több mint évi 10 millió üveget jelentett. A visszaeséstől azonban ők sem tudták megmenteni a konyakot, pedig ha valakikre, akkor rájuk igazán lehet számítani ezen a téren. (forrás: Facepress)
Mi lesz veled, konyak?
A világ alkoholfogyasztásában ugyan - sajnos, vagy szerencsére - nem látszik semmifajta visszaesés, a konyak iránt azonban folyamatosan csökkent a kereslet. Amíg 2008-ban 6,2 százalékkal mérséklődött az igény a megelőző évhez képest, addig tavaly már 12,5%-os volt a visszaesés -közölte az hírül az AFP.
Kiderült, kik kapják idén a Gundel-díjat
2024. szeptember 20-án hivatalosan bejelentésre került, kik az idei év díjazottjai.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!
Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Kiderült: már nem olasz a legjobb pizza
Az 50 Top Pizza Awards listája a világ legjobb pizzáit rangsorolja. A győztes ezúttal azonban nem egy olasz étterem lett!
A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg
A mostani hétvégére tervezett rendezvény az árvíz miatt kialakult helyzetre való tekintettel nem az eredeti időpontban, hanem 2 héttel később, október 5-6. között lesz megtartva.
Jön a Kávé Napja az Akváriumban
Korlátlan kávékóstolás, versenyek és csúcskávék otthonra is a kávé világnapján, szeptember 29-én, Budapesten.
Bezár a Balaton térségének első vegán étterme
Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont
Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást
Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon
A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja
Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Interjú
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén
A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.