Mi lesz veled, konyak?

A világ alkoholfogyasztásában ugyan - sajnos, vagy szerencsére - nem látszik semmifajta visszaesés, a konyak iránt azonban folyamatosan csökkent a kereslet. Amíg 2008-ban 6,2 százalékkal mérséklődött az igény a megelőző évhez képest, addig tavaly már 12,5%-os volt a visszaesés -közölte az hírül az AFP.

A közel 130 millió üveg, ami elhagyja a franciaországi Cognac tartományt persze így sem kevés, egy évvel ezelőtt azonban még 148,2 milliót szállítottak le. A legnagyobb, 18 százalékos visszaesést Európában regisztrálták, de Kelet-Ázsiában is közel tíz százalékkal csökkent a nemes francia rövidital iránti kereslet.
Mindez annak fényében igen meglepő, hogy két évvel ezelőtt még a világ legnagyobb alkoholistájának tartott nemzet is elkezdett átállni vodkáról konyakra. A divatot a tehetős oroszok teremtették meg, akik némi változatosságot akartak csempészni az évtizedes vodkázásba, ám később a középosztály alkoholizálásában is egyre nagyobb teret nyert a fehér borok kétszeri lepárlásával készülő ital. Akkor fél év alatt közel 50 százalékkal nőtt a konyakfogyasztás, ami csak az oroszoknál több mint évi 10 millió üveget jelentett. A visszaeséstől azonban ők sem tudták megmenteni a konyakot, pedig ha valakikre, akkor rájuk igazán lehet számítani ezen a téren. (forrás: Facepress)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.