Michelin-csillagok Ausztriának: kulináris kiválóságok díjazása a MICHELIN Guide-on

2025.január 21-én került sor a Hangar-7-ben a MICHELIN Guide ünnepélyes ceremóniájára és az új osztrák választék 2025-ös kihirdetésére, ahol a neves kulináris útmutató étteremválogatása először 2009 óta ismételten egész Ausztriára kiterjedően lett bemutatva.

A MICHELIN Guide visszatérése és a ceremónia megszervezése az Österreich Werbung (ÖW) és a tartományi idegenforgalmi hivatalok kezdeményezésére és közreműködésével valósult meg. A Gazdasági Kamara ágazati képviselete is hozzájárult ahhoz, hogy Ausztria ismét jelen lehessen a MICHELIN Guide-ban.

Az esemény nemcsak számos séfet vonzott, akik átvehették díjaikat, hanem sok VIP-vendéget, valamint nemzeti és nemzetközi újságírókat is, hogy együtt ünnepeljék a helyi gasztronómia kiválóságait.

A MICHELIN Guide étteremválogatása nemcsak a kulináris sokszínűséget helyezi előtérbe, hanem hangsúlyozza Ausztria gasztronómiájának magas színvonalát és a kulináris és turizmus szempontból nemzetközi irányultságát is.

A kulináris élvezetek, mint Ausztria turizmusának nagykövetei

„A MICHELIN-csillagok ma esti átadása mérföldkő Ausztria kulináriájában, és erős jelzés a gasztronómiánk nemzetközi vonzerejére. A kulinária több mint élvezet – összeköti a kultúrát, a tájat és az embereket. Ez a siker megerősíti Ausztria turizmus-stratégiájának kulcsfontosságú céljait, nevezetesen, hogy tovább erősítse a minőséget és a regionális jellegzetességeket, mint a turizmus központi erősségeit“ – mondta Susanne Kraus-Winkler, turizmusért felelős államtitkár.

Astrid Steharnig-Staudinger, az Österreich Werbung vezérigazgatója
Astrid Steharnig-Staudinger, az Österreich Werbung vezérigazgatója
Fotó: Österreich Werbung

„A MICHELIN Guide-dal való együttműködés nemcsak Ausztria kulináriájának elismerése, hanem annak a szenvedélynek és elkötelezettségnek is a jele, amely minden egyes étteremben jelen van. Kiváló séfjeink kreativitásukkal és tudásukkal kulináris élményeket teremtenek, amelyek megérintik a szíveket és elbűvölik az embereket. Gratulálok nekik ehhez a nagyszerű
sikerhez – ők az osztrák kulináris kiválóság lelkei” – tette hozzá Astrid Steharnig-Staudinger, az Österreich Werbung vezérigazgatója.

A rendezvény középpontjában a csillagokkal kitüntetett éttermek bejelentése állt, különböző kategóriákban.

Az elismert helyek sokfélesége tükrözi az osztrák gasztronómia változatosságát és minőségét. Az idei eredmények ismét megerősítik Ausztria vezető szerepét a nemzetközi kulináris világban.


Fotó: Österreich Werbung

Az alábbiakban láthatók az 2025-ös MICHELIN Guide ceremónián díjazott éttermek:

• Burgenland: 8 díj, köztük egy 2 csillagos étterem, négy Bib Gourmand és három Zöld Csillag
• Karintia: 10 díj, köztük négy 1 csillagos étterem, egy Bib Gourmand és öt Zöld Csillag
• Alsó-Ausztria: 10 díj, köztük egy 2 csillagos étterem, két 1 csillagos étterem, öt Bib Gourmand és két Zöld Csillag
• Felső-Ausztria: 16 díj, köztük egy 2 csillagos étterem, kilenc 1 csillagos étterem, négy Bib Gourmand és két Zöld Csillag
• Salzburg tartomány: 17 díj, köztük öt 2 csillagos étterem, nyolc 1 csillagos étterem és négy Zöld Csillag
• Steiermark: 27 díj, köztük tizenkét 1 csillagos étterem, kilenc Bib Gourmand és hat Zöld Csillag
• Tirol: 30 díj, köztük négy 2 csillagos étterem, tizenhat 1 csillagos étterem, hét Bib Gourmand és három Zöld Csillag
• Vorarlberg: 18 díj, köztük két 2 csillagos étterem, három 1 csillagos étterem, hét Bib Gourmand és hat Zöld Csillag
• Bécs: 22 díj, köztük két 3 csillagos étterem, négy 2 csillagos étterem, nyolc 1 csillagos étterem, hat Bib Gourmand és két Zöld Csillag

Kategóriák:

• Három MICHELIN-csillag: 2 étterem (ebből 1 új)
• Két MICHELIN-csillag: 18 étterem (ebből 13 új)
• Egy MICHELIN-csillag: 62 étterem (ebből 53 új)
• Zöld MICHELIN-csillag a fenntarthatóságért: 33 étterem (ebből 31 új)
• Bib Gourmand: 43 étterem (ebből 38 új)
• MICHELIN Young Chef Award: Julian Stieger, Restaurant Rote Wand Chef’s Table
• MICHELIN Service Award: Barbara Eselböck, Restaurant Taubenkobel
• MICHELIN Sommelier Award: Alexander Koblinger, Döllerer Genießerrestaurant

A Guide MICHELIN éttermeket öt világszerte egységes kritérium szerint értékelik: a termékek minősége, a séfek szakértelme, az ételek eredetisége, valamint az étterem teljesítményének állandósága – hosszú távon és az étlap egészére vonatkozóan. Az értékeléseket főállású, névtelenül dolgozó inspektorok végzik, akik tesztjeiket világosan meghatározott és objektív mércékkel végeznek. Az értékeléseket Ausztriában a jövőben évente egyszer végzik el.

A teljes étteremválogatás elérhető a Guide MICHELIN alkalmazásában és a Guide MICHELIN weboldalon a news.michelin.de címen. Ez kiegészíti a globális ajánlatot, amely több mint 16 000 éttermet és 6 000 szállodát tartalmaz, így Ausztria gasztronómiáját világszerte láthatóvá teszi.


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.