Michelin-csillagok Ausztriának: kulináris kiválóságok díjazása a MICHELIN Guide-on

2025.január 21-én került sor a Hangar-7-ben a MICHELIN Guide ünnepélyes ceremóniájára és az új osztrák választék 2025-ös kihirdetésére, ahol a neves kulináris útmutató étteremválogatása először 2009 óta ismételten egész Ausztriára kiterjedően lett bemutatva.

A MICHELIN Guide visszatérése és a ceremónia megszervezése az Österreich Werbung (ÖW) és a tartományi idegenforgalmi hivatalok kezdeményezésére és közreműködésével valósult meg. A Gazdasági Kamara ágazati képviselete is hozzájárult ahhoz, hogy Ausztria ismét jelen lehessen a MICHELIN Guide-ban.

Az esemény nemcsak számos séfet vonzott, akik átvehették díjaikat, hanem sok VIP-vendéget, valamint nemzeti és nemzetközi újságírókat is, hogy együtt ünnepeljék a helyi gasztronómia kiválóságait.

A MICHELIN Guide étteremválogatása nemcsak a kulináris sokszínűséget helyezi előtérbe, hanem hangsúlyozza Ausztria gasztronómiájának magas színvonalát és a kulináris és turizmus szempontból nemzetközi irányultságát is.

A kulináris élvezetek, mint Ausztria turizmusának nagykövetei

„A MICHELIN-csillagok ma esti átadása mérföldkő Ausztria kulináriájában, és erős jelzés a gasztronómiánk nemzetközi vonzerejére. A kulinária több mint élvezet – összeköti a kultúrát, a tájat és az embereket. Ez a siker megerősíti Ausztria turizmus-stratégiájának kulcsfontosságú céljait, nevezetesen, hogy tovább erősítse a minőséget és a regionális jellegzetességeket, mint a turizmus központi erősségeit“ – mondta Susanne Kraus-Winkler, turizmusért felelős államtitkár.

Astrid Steharnig-Staudinger, az Österreich Werbung vezérigazgatója
Astrid Steharnig-Staudinger, az Österreich Werbung vezérigazgatója
Fotó: Österreich Werbung

„A MICHELIN Guide-dal való együttműködés nemcsak Ausztria kulináriájának elismerése, hanem annak a szenvedélynek és elkötelezettségnek is a jele, amely minden egyes étteremben jelen van. Kiváló séfjeink kreativitásukkal és tudásukkal kulináris élményeket teremtenek, amelyek megérintik a szíveket és elbűvölik az embereket. Gratulálok nekik ehhez a nagyszerű
sikerhez – ők az osztrák kulináris kiválóság lelkei” – tette hozzá Astrid Steharnig-Staudinger, az Österreich Werbung vezérigazgatója.

A rendezvény középpontjában a csillagokkal kitüntetett éttermek bejelentése állt, különböző kategóriákban.

Az elismert helyek sokfélesége tükrözi az osztrák gasztronómia változatosságát és minőségét. Az idei eredmények ismét megerősítik Ausztria vezető szerepét a nemzetközi kulináris világban.


Fotó: Österreich Werbung

Az alábbiakban láthatók az 2025-ös MICHELIN Guide ceremónián díjazott éttermek:

• Burgenland: 8 díj, köztük egy 2 csillagos étterem, négy Bib Gourmand és három Zöld Csillag
• Karintia: 10 díj, köztük négy 1 csillagos étterem, egy Bib Gourmand és öt Zöld Csillag
• Alsó-Ausztria: 10 díj, köztük egy 2 csillagos étterem, két 1 csillagos étterem, öt Bib Gourmand és két Zöld Csillag
• Felső-Ausztria: 16 díj, köztük egy 2 csillagos étterem, kilenc 1 csillagos étterem, négy Bib Gourmand és két Zöld Csillag
• Salzburg tartomány: 17 díj, köztük öt 2 csillagos étterem, nyolc 1 csillagos étterem és négy Zöld Csillag
• Steiermark: 27 díj, köztük tizenkét 1 csillagos étterem, kilenc Bib Gourmand és hat Zöld Csillag
• Tirol: 30 díj, köztük négy 2 csillagos étterem, tizenhat 1 csillagos étterem, hét Bib Gourmand és három Zöld Csillag
• Vorarlberg: 18 díj, köztük két 2 csillagos étterem, három 1 csillagos étterem, hét Bib Gourmand és hat Zöld Csillag
• Bécs: 22 díj, köztük két 3 csillagos étterem, négy 2 csillagos étterem, nyolc 1 csillagos étterem, hat Bib Gourmand és két Zöld Csillag

Kategóriák:

• Három MICHELIN-csillag: 2 étterem (ebből 1 új)
• Két MICHELIN-csillag: 18 étterem (ebből 13 új)
• Egy MICHELIN-csillag: 62 étterem (ebből 53 új)
• Zöld MICHELIN-csillag a fenntarthatóságért: 33 étterem (ebből 31 új)
• Bib Gourmand: 43 étterem (ebből 38 új)
• MICHELIN Young Chef Award: Julian Stieger, Restaurant Rote Wand Chef’s Table
• MICHELIN Service Award: Barbara Eselböck, Restaurant Taubenkobel
• MICHELIN Sommelier Award: Alexander Koblinger, Döllerer Genießerrestaurant

A Guide MICHELIN éttermeket öt világszerte egységes kritérium szerint értékelik: a termékek minősége, a séfek szakértelme, az ételek eredetisége, valamint az étterem teljesítményének állandósága – hosszú távon és az étlap egészére vonatkozóan. Az értékeléseket főállású, névtelenül dolgozó inspektorok végzik, akik tesztjeiket világosan meghatározott és objektív mércékkel végeznek. Az értékeléseket Ausztriában a jövőben évente egyszer végzik el.

A teljes étteremválogatás elérhető a Guide MICHELIN alkalmazásában és a Guide MICHELIN weboldalon a news.michelin.de címen. Ez kiegészíti a globális ajánlatot, amely több mint 16 000 éttermet és 6 000 szállodát tartalmaz, így Ausztria gasztronómiáját világszerte láthatóvá teszi.


Felmérés: mennyit költenek fenntartás nélkül a vendégek egy étteremben?

Felmérés: mennyit költenek fenntartás nélkül a vendégek egy étteremben? 

A hazai vendéglátóipar számára érdekes adatokat szolgáltat az a kutatás, amelynek legfőbb megállapításait most ismertetjük.
Rangos elismerés a Törleynek

Rangos elismerés a Törleynek 

Alkoholmentes rosé pezsgőjük aranyérmet nyert a londoni Drinks Business által szervezett Global Low and No Alcohol Wine Masters 2024 versenyen.
Változnak a német étkezési szokások

Változnak a német étkezési szokások 

A tendencia összhangban van a globális egészségtudatosság és fenntarthatóság iránti növekvő igénnyel.
Folytatódnak a koreai influenszer kulináris kalandjai Budapesten

Folytatódnak a koreai influenszer kulináris kalandjai Budapesten 

Budapestre érkezett egy koreai influenszer, aki útra kelt a fővárosban, hogy felfedezze a magyar gasztronómia finomságait.
Meghökkentő édességeket készít egy magyar cukrász

Meghökkentő édességeket készít egy magyar cukrász 

Most például túrós csuszás csokoládéval kísérletezik.
Amikor a szomorú vasárnapot követi a mélabús hétfő

Amikor a szomorú vasárnapot követi a mélabús hétfő 

Azt tartják, az az egyetlen jó döntés, ha ilyenkor kényeztetjük a testet és a lelket. Így tettünk mi is, és egyáltalán nem bántuk meg.
Róma a világ legjobb gasztronómiai úti célja

Róma a világ legjobb gasztronómiai úti célja 

A 2025-ös listán Róma olyan városokat előzött meg, mint London Marrakech, Párizs, és Nápoly.
Kétkilós rántott szeletet tüntetett el Pesten a koreai lány, a világ egyik legismertebb gasztroinfluenszere

Kétkilós rántott szeletet tüntetett el Pesten a koreai lány, a világ egyik legismertebb gasztroinfluenszere 

Pihenésképpen aztán jóétvággyal nekilátott egy pacalpörköltnek is, majd visszatért a rántott húshoz.
A Lidl német egységeiben alaposan megemelik a béreket

A Lidl német egységeiben alaposan megemelik a béreket 

Megfejelik az óránként 5100 forintos minimálbért németországi üzleteikben.
Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.