Michelin-csillagos étterem séfje tanítja egy szegedi középiskola diákjait

Bernard Fournier francia séftől, egy olaszországi Michelin-csillagos étterem konyhafőnökétől is tanulnak egy Erasmus+ program keretében szervezett workshopon a Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskolának diákjai.

Elek Sándor igazgató a programban elkészített kóstolómenü bemutatása és tálalása előtt hétfőn az MTI-nek elmondta, az intézménynek az Erasmus+ programban lehetősége nyílik külföldi szakértők meghívására, akik az iskola diákjai, oktatói és duális partnerei számára új szakmódszertani ismereteket, jó gyakorlatokat tudnak átadni. A vendégoktatók óráin a tizedikes, tizenegyedikes és a technikumba járó tizenkettedikes diákok vesznek részt, de a külföldi szakemberek megosztják tapasztalataikat az iskola tanáraival és az intézménnyel együttműködő éttermek, szállodák munkatársaival is.

Bernard Fournier chef
Bernard Fournier chef

Bernard Fournier a Luganói-tó partján fekvő Campione d'Italia Da Candida étterem séfjeként 1995-ben nyerte el a Michelin-csillagot. Mint elmondta, franciaként negyven évet élt Itáliában, így külföldön egyaránt képviseli az olasz és a francia konyhát. Egy tavalyi kurzust követően a szegedi iskolába visszatérő, a tanulókkal a többi közt almás rizottót főző séf közölte, azt igyekszik bemutatni, hogy egyszerű alapanyagokból miként készíthetők az olasz konyhára jellemző kifinomult ételek. A szakember hangsúlyozta, a szakmai fogások mellett fontos, hogy a diákok megtanulják azt is, hogy a későbbiekben, munkájuk során hogyan kerülnek kapcsolatba a vendégekkel.

A franciaországi Cholet-ban működő Bistrot de la Gare séfje, Laurent Samson - miközben vörösboros kakast, coq-au-vin-t főzött a diákokkal - kifejtette, rendkívül fontosnak tartja a tudásátadást, a szakember-utánpótlást, hiszen a most a tanulókonyhán dolgozó fiatalok lesznek néhány év múlva az éttermek munkavállalói. A Szegeden szintén második alkalommal kurzust tartó séf hangsúlyozta, miközben a szakmai fogásokat mutatja be a diákoknak, maga is tapasztalatokat gyűjt a magyarországi képzésről. Ezt azért is tartja fontosnak, mert már öt éve rendszeresen érkeznek hozzá fiatalok gyakorlatra az iskolából, jelenleg is két szegedi diák tanul az éttermében.

Egy étel a Campione d'Italia Da Candida étterem étlapjáról
Egy étel a Campione d'Italia Da Candida étterem étlapjáról

Krajkó Fruzsina Zoé, a párizsi Dior-ház cukrásza elmondta, miután 2019-ben végzett a szegedi középiskolában, Laurent Samson első magyar gyakornokaként került Franciaországba. A szakember vaníliás sárgakrémmel töltött- hajtogatott diós tésztát készített a leendő cukrászokkal. Úgy fogalmazott, nagyon örül annak, hogy egykori iskolájában átadhatja a tanulóknak azokat az ismereteket, melyeket az elmúlt években megszerzett, a jövőben pedig szívesen dolgozna olyan helyen is, ahol diákokkal foglalkozhat. (MTI)


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.