A többségi munkahelyek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával csak nyerhetnek – állítják a szakemberek, csak ezt még nem mindenütt ismerték fel. Ezért is fontosak a példamutató vállalkozások és a mostanihoz hasonló nemzetközi tapasztalatcserék.
Állami támogatás, pályázat, szakképzés
A Nem Adom Fel Kávézóban és étteremben tartott eszmecserén – ez volt az első ilyen jellegű hely Budapesten – először Csizi Péter, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára adott rövid tájékoztatást a jelenlegi helyzetről. Örvendetes, hogy ma már az érintettek 40 százaléka dolgozik, ami nemcsak megélhetésük szempontjából fontos, hanem azért is, mert így egy közösséghez tartoznak, más az önbecsülésük, az életmódjuk.
A cél természetesen az, hogy ezt az arányt még jobban növeljék, elsősorban a vendéglátásban és a szállodaiparban. Ma már – beleszámítva a többi ágazatot is – 400 cég alkalmaz fogyatékossággal élő embert. A kormány többféle módon támogatja az ilyen irányú törekvést, például pályázatok kiírásával vagy a mostani helyzetre reagáló kormányhatározattal, amely az üzletek bezárásának idejére, az úgynevezett állásidőre is nyújt támogatást.
Nemzetközi partnerszervezetekkel közösen
A Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet 2019-ben indította el az Európai Unió Erasmus+ programja által támogatott „Fogyatékossággal élő fiatal munkavállalók a vendéglátásban” című, idén lezáruló projektjét, három partnerszervezettel közösen.
Ennek keretén belül magyar, szlovén, lengyel és szlovák szakemberek osztották meg egymással tapasztalataikat, akik közül többen jelen voltak a hétfői budapesti eseményen. A magyarországi szervezetek mellett a CUDV Draga, Druga Violina (Szlovénia, Ljubljana), az Ergo Sum Foundation – „Zycie jest fajne” („Az élet szép”) Klubkávézó (Lengyelország, Varsó)és azAgency for Supported Employment – Radnicka Café (Szlovákia, Pozsony) is képviseltette magát.
Tréninganyag, a vendéglátásra fókuszálva
Az együttműködés eredményeként egy olyan tréninganyag született meg, amely a fogyatékossággal élő fiatalok foglalkoztatásához – különös tekintettel a vendéglátás területére – szeretne alapszintű segítséget nyújtani. Az anyag 4 modulból épül fel, melyek mind egy-egy fontos témában segítenek felkészíteni a fiatalokat: az első két egység általános ismereteket nyújt a munkavállalás és a kommunikáció területén, a második két egység pedig speciálisan a felszolgálással, illetve a konyhai alapismeretekkel kapcsolatos tudásra összpontosít.
A projekt zárásával a képzési anyag ingyenesen elérhetővé válik a www.pwdinclusion.com honlapon.
Az alapítvány is részt vett a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által kiírt, Foglalkoztatás 2021 programban, amelynek keretében 22 ember nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedését segítették, ebből 14-en a vendéglátásban helyezkedtek el, lobby, barista és konyhai kisegítő munkakörökben. Ezen felül 20 munkavállaló számára biztosítottak lehetőséget a gyakorlati munkára a Nem Adom Fel Kávézóban.
Világmárkák is beszálltak a programba
A program kapcsán észrevehetően növekedett a vendéglátás területéről érkező megkeresés, így mára a partnereik között tudhatnak franchise éttermeket, kávézókat üzemeltető multinacionális cégeket (Starbucks, KFC, Pizza Hut, McDonalds), 4 csillagos szállodát (Corvin Hotel), hazai középvállalkozást prémium kategóriában, mint az Igen Pizza, egyetemi büfét, étkezdét, valamint üzemi konyhát is.
A nemzetközi projektek között nagy érdeklődés kísérte a Starbucks és a Budapest Party Service szakmai együttműködését a Nem Adjuk Fel alapítvánnyal és a szövetkezettel.
Sajnos, ma még mindig furcsaságként és különleges helyként említjük az effajta foglalkoztatást. Majd ha nem az lesz a téma egy-egy ilyen étterem, kávézó említésekor, hogy ott megváltozott munkaképességűek dolgoznak, hanem az, hogy milyen jó náluk a capuccino, vagy a felszolgált étel, akkor mondhatjuk, hogy ott tartunk, ahol kellene ebben a témában.
Forrás: Turizmus Online