Miért félünk megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatni?

Sajnos, még ma is elég ritka az olyan munkahely – a vendéglátásban és a szállodaiparban –, ahol megváltozott munkaképességűeket alkalmaznának. Pedig amint az a hétfői szakmai fórumon elhangzott, a kezdeti 18 százalékról 40 százalékra nőtt a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatása.

A többségi munkahelyek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával csak nyerhetnek – állítják a szakemberek, csak ezt még nem mindenütt ismerték fel.  Ezért is fontosak a példamutató vállalkozások és a mostanihoz hasonló nemzetközi tapasztalatcserék.

Állami támogatás, pályázat, szakképzés

A Nem Adom Fel Kávézóban és étteremben tartott eszmecserén – ez volt az első ilyen jellegű hely Budapesten – először Csizi Péter, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára adott rövid tájékoztatást a jelenlegi helyzetről. Örvendetes, hogy ma már az érintettek 40 százaléka dolgozik, ami nemcsak megélhetésük szempontjából fontos, hanem azért is, mert így egy közösséghez tartoznak, más az önbecsülésük, az életmódjuk.

A cél természetesen az, hogy ezt az arányt még jobban növeljék, elsősorban a vendéglátásban és a szállodaiparban. Ma már – beleszámítva a többi ágazatot is – 400 cég alkalmaz fogyatékossággal élő embert. A kormány többféle módon támogatja az ilyen irányú  törekvést, például pályázatok kiírásával vagy a mostani helyzetre reagáló kormányhatározattal, amely az üzletek bezárásának idejére, az úgynevezett állásidőre is nyújt támogatást.

Nemzetközi partnerszervezetekkel közösen

A Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet 2019-ben indította el az Európai Unió Erasmus+ programja által támogatott „Fogyatékossággal élő fiatal munkavállalók a vendéglátásban” című, idén lezáruló projektjét, három partnerszervezettel közösen.

Ennek keretén belül magyar, szlovén, lengyel és szlovák szakemberek osztották meg egymással tapasztalataikat, akik közül többen jelen voltak a hétfői budapesti eseményen. A magyarországi  szervezetek mellett a CUDV Draga, Druga Violina (Szlovénia, Ljubljana), az Ergo Sum Foundation – „Zycie jest fajne” („Az élet szép”) Klubkávézó (Lengyelország, Varsó)és azAgency for Supported Employment – Radnicka Café (Szlovákia, Pozsony) is képviseltette magát.

Tréninganyag, a vendéglátásra fókuszálva

Az együttműködés eredményeként egy olyan tréninganyag született meg, amely a fogyatékossággal élő fiatalok foglalkoztatásához – különös tekintettel a vendéglátás területére – szeretne alapszintű segítséget nyújtani. Az anyag 4 modulból épül fel, melyek mind egy-egy fontos témában segítenek felkészíteni a fiatalokat: az első két egység általános ismereteket nyújt a munkavállalás és a kommunikáció területén, a második két egység pedig speciálisan a felszolgálással, illetve a konyhai alapismeretekkel kapcsolatos tudásra összpontosít.

A projekt zárásával a képzési anyag ingyenesen elérhetővé válik a www.pwdinclusion.com honlapon.

Az alapítvány is részt vett a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által kiírt, Foglalkoztatás 2021 programban, amelynek keretében 22 ember nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedését segítették, ebből 14-en a vendéglátásban helyezkedtek el, lobby, barista és konyhai kisegítő munkakörökben. Ezen felül 20 munkavállaló számára biztosítottak lehetőséget a gyakorlati munkára a Nem Adom Fel Kávézóban.

Világmárkák is beszálltak a programba

A program kapcsán észrevehetően növekedett a vendéglátás területéről érkező megkeresés, így mára a partnereik között tudhatnak franchise éttermeket, kávézókat üzemeltető multinacionális cégeket (Starbucks, KFC, Pizza Hut, McDonalds), 4 csillagos szállodát (Corvin Hotel), hazai középvállalkozást prémium kategóriában, mint az Igen Pizza,  egyetemi büfét, étkezdét, valamint üzemi konyhát is.

A nemzetközi projektek között nagy érdeklődés kísérte a Starbucks és a Budapest Party Service szakmai együttműködését a Nem Adjuk Fel alapítvánnyal és a szövetkezettel.

Sajnos, ma még mindig furcsaságként és különleges helyként említjük az effajta foglalkoztatást. Majd ha nem az lesz a téma egy-egy ilyen étterem, kávézó említésekor, hogy ott megváltozott munkaképességűek dolgoznak, hanem az, hogy milyen jó náluk a capuccino, vagy a felszolgált étel, akkor mondhatjuk, hogy ott tartunk, ahol kellene ebben a témában.

 

 

Forrás: Turizmus Online


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.