Milánóban népszerűsítik a magyar mézeket

A Magyarországon évente megtermelt mintegy 20 ezer tonna méz élelmiszerbiztonsági szempontból kiváló minőségű, keresett exportcikk, a nagy hagyományokkal és kultúrával rendelkező hazai méhészet pedig nagymértékben hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez – hangsúlyozta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Milánói világkiállítás magyar mézeket népszerűsítő programján.

A milánói expó magyar pavilonjában szeptember 28-án kezdődő Hungarikum héten az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szakmai irányításával mutatják be a legnépszerűbb magyar mézeket a nemzetközi közönségnek. A kiállításra látogató Zsigó Róbert államtitkár elmondta, hogy a felügyelete alatt működő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal rendszeres vizsgálatai szerint a hazai kereskedelemben kapható termelői mézek élelmiszerbiztonsági szempontból kiváló minőségűek és GMO-mentesek. A hatósági ellenőrzéseken túlmenően a magyar méhészek többségét tömörítő OMME saját hatáskörben is ellenőrzi a mézek minőségét és eredetiségét, a termékek megfelelőségét pedig a csomagoláson elhelyezett zárszalaggal tanúsítja. Többek között a folyamatos ellenőrzésnek is köszönhető, hogy a magyar méz a nemzetközi piacokon is keresett és versenyképes termék. A legnépszerűbb mézfajta továbbra is az akácméz, amely a megtermelt mézmennyiség – sokévi átlagban – 40-50 százalékát adja.

A Magyarországon évente megtermelt mintegy 20 ezer tonna méz háromnegyede a nemzetközi piacokon, elsősorban Olaszországban, Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban talál gazdára. Az Unión belüli mézkereskedelemből Magyarország körülbelül 25 százalékban részesedik.

A kiváló minőségű magyar méz nemcsak az egészséges táplálkozáshoz, hanem a hagyományőrzéshez is hozzájárul. A méhészet Magyarországon olyan tradíciót és egyben kultúrát képvisel, amely a kiváló minőségű élelmiszerek előállításában elengedhetetlen.

A növények megporzásával a méhek felbecsülhetetlen értékű hasznot hajtanak a nemzetgazdaságnak – hangsúlyozta az ágazat jelentőségét Zsigó Róbert, és hozzátette: ma Magyarországon mintegy 1,11 millió méhcsalád él és velük több mint 20 000 méhész foglalkozik. A magyar méhészeti ágazat a 2013-2016-os időszakban 4,2 milliárd forintnak megfelelő euró támogatásban részesül, amelyből az uniós és a nemzeti rész aránya 50-50 százalék.

A világkiállítás remek alkalmat teremt a tapasztalatcserére. Olaszország elsőként ismerte fel a helyi tradicionális ételek fontosságát, azok bevezetését a közétkeztetésbe, és az étkezési kultúra iskolarendszerben történő oktatását. E témának idén különös aktualitása van hazánkban, hiszen 2015 a helyi termék éve.


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjúk könyvheti séfajánlatában

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjúk könyvheti séfajánlatában 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – hamarosan kiderül, melyik kenyér lesz a nyertes

Kovász, kreativitás, kézművesség – hamarosan kiderül, melyik kenyér lesz a nyertes 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.