Milyen a whisky, ha walesi?

Március elseje, vagyis Szent Dávid napja a walesiek nemzeti ünnepe, amelyre a budapesti Brit Nagykövetség és a Good Spirit Bar közös kelta kóstolóval emlékezett – walesi, skót és ír whiskykkel.

A Brit-szigetek népei ugyan rendkívül sokszínűek, de közös bennünk a kelta eredet – mondta el Caitlin Jones nagykövethelyettes a bemutatón. És bár a skót és az ír whisky már világszerte ismertek, walesi társaik ugyan jóval kisebb mennyiségben érhetőek el, ám rendre aranyérmet szereznek a világ nagy párlatversenyein.

Walesben ugyanis a lepárlás hosszú időre feledésbe merült, míg a 90-es években egy baráti társaság elhatározta, hogy ismét whiskyfőzdét nyit. Helyszínnek – és névadónak – a Brecon Beacons nemzeti park lábánál fekvő Penderyn történelmi városát választották, főként kiváló forrásvize miatt, és első kereskedelmi tételüket 2004-ben mutatták be. Whiskyjeik alapját saját malátázású árpájuk adja, és a lepárlás során egy ritka berendezést, a rézüstöt a tornyos lepárlóval vegyítő szerkezetet alkalmaznak, a párlatokat pedig hosszasan érlelik, és többféle verzióban forgalmazzák. A Dragon sorozatot a walesi nemzeti zászló ihlette, és különböző hordókban finiselt single maltokat takar, a Gold a ritka, letisztult és értékes párlatokat fogja össze (és találni közte tőzegfüstös verziót is). Az Icons of Wales  a nemzeti hősöknek állít emléket, limitált kiadásban, díjnyertes tételeket palackozva, és további limitált szériás, single cask (egy hordóban érlelt) változatok is elérhetőek. A kóstolón a Gold sorozatban szereplő madeirát ízlelhettük meg, amelynek határozott gyümölcsös ízvilágot ad a bourbonhordós érlelés utáni madeira-hordós utóérlelés. és jól elkülönül az ikonikus skót és ír tételektől.

A Penderyn jelenleg az egyetlen működő whiskyfőzde Walesben, de két másik cég is elkezdte már a párlatkészítést, ezek eredményei azonban csak néhány év múlva kóstolhatóak.


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.