Milyen a whisky, ha walesi?

Március elseje, vagyis Szent Dávid napja a walesiek nemzeti ünnepe, amelyre a budapesti Brit Nagykövetség és a Good Spirit Bar közös kelta kóstolóval emlékezett – walesi, skót és ír whiskykkel.

A Brit-szigetek népei ugyan rendkívül sokszínűek, de közös bennünk a kelta eredet – mondta el Caitlin Jones nagykövethelyettes a bemutatón. És bár a skót és az ír whisky már világszerte ismertek, walesi társaik ugyan jóval kisebb mennyiségben érhetőek el, ám rendre aranyérmet szereznek a világ nagy párlatversenyein.

Walesben ugyanis a lepárlás hosszú időre feledésbe merült, míg a 90-es években egy baráti társaság elhatározta, hogy ismét whiskyfőzdét nyit. Helyszínnek – és névadónak – a Brecon Beacons nemzeti park lábánál fekvő Penderyn történelmi városát választották, főként kiváló forrásvize miatt, és első kereskedelmi tételüket 2004-ben mutatták be. Whiskyjeik alapját saját malátázású árpájuk adja, és a lepárlás során egy ritka berendezést, a rézüstöt a tornyos lepárlóval vegyítő szerkezetet alkalmaznak, a párlatokat pedig hosszasan érlelik, és többféle verzióban forgalmazzák. A Dragon sorozatot a walesi nemzeti zászló ihlette, és különböző hordókban finiselt single maltokat takar, a Gold a ritka, letisztult és értékes párlatokat fogja össze (és találni közte tőzegfüstös verziót is). Az Icons of Wales  a nemzeti hősöknek állít emléket, limitált kiadásban, díjnyertes tételeket palackozva, és további limitált szériás, single cask (egy hordóban érlelt) változatok is elérhetőek. A kóstolón a Gold sorozatban szereplő madeirát ízlelhettük meg, amelynek határozott gyümölcsös ízvilágot ad a bourbonhordós érlelés utáni madeira-hordós utóérlelés. és jól elkülönül az ikonikus skót és ír tételektől.

A Penderyn jelenleg az egyetlen működő whiskyfőzde Walesben, de két másik cég is elkezdte már a párlatkészítést, ezek eredményei azonban csak néhány év múlva kóstolhatóak.


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.