Milyen a whisky, ha walesi?

Március elseje, vagyis Szent Dávid napja a walesiek nemzeti ünnepe, amelyre a budapesti Brit Nagykövetség és a Good Spirit Bar közös kelta kóstolóval emlékezett – walesi, skót és ír whiskykkel.

A Brit-szigetek népei ugyan rendkívül sokszínűek, de közös bennünk a kelta eredet – mondta el Caitlin Jones nagykövethelyettes a bemutatón. És bár a skót és az ír whisky már világszerte ismertek, walesi társaik ugyan jóval kisebb mennyiségben érhetőek el, ám rendre aranyérmet szereznek a világ nagy párlatversenyein.

Walesben ugyanis a lepárlás hosszú időre feledésbe merült, míg a 90-es években egy baráti társaság elhatározta, hogy ismét whiskyfőzdét nyit. Helyszínnek – és névadónak – a Brecon Beacons nemzeti park lábánál fekvő Penderyn történelmi városát választották, főként kiváló forrásvize miatt, és első kereskedelmi tételüket 2004-ben mutatták be. Whiskyjeik alapját saját malátázású árpájuk adja, és a lepárlás során egy ritka berendezést, a rézüstöt a tornyos lepárlóval vegyítő szerkezetet alkalmaznak, a párlatokat pedig hosszasan érlelik, és többféle verzióban forgalmazzák. A Dragon sorozatot a walesi nemzeti zászló ihlette, és különböző hordókban finiselt single maltokat takar, a Gold a ritka, letisztult és értékes párlatokat fogja össze (és találni közte tőzegfüstös verziót is). Az Icons of Wales  a nemzeti hősöknek állít emléket, limitált kiadásban, díjnyertes tételeket palackozva, és további limitált szériás, single cask (egy hordóban érlelt) változatok is elérhetőek. A kóstolón a Gold sorozatban szereplő madeirát ízlelhettük meg, amelynek határozott gyümölcsös ízvilágot ad a bourbonhordós érlelés utáni madeira-hordós utóérlelés. és jól elkülönül az ikonikus skót és ír tételektől.

A Penderyn jelenleg az egyetlen működő whiskyfőzde Walesben, de két másik cég is elkezdte már a párlatkészítést, ezek eredményei azonban csak néhány év múlva kóstolhatóak.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.