Milyen a whisky, ha walesi?

Március elseje, vagyis Szent Dávid napja a walesiek nemzeti ünnepe, amelyre a budapesti Brit Nagykövetség és a Good Spirit Bar közös kelta kóstolóval emlékezett – walesi, skót és ír whiskykkel.

A Brit-szigetek népei ugyan rendkívül sokszínűek, de közös bennünk a kelta eredet – mondta el Caitlin Jones nagykövethelyettes a bemutatón. És bár a skót és az ír whisky már világszerte ismertek, walesi társaik ugyan jóval kisebb mennyiségben érhetőek el, ám rendre aranyérmet szereznek a világ nagy párlatversenyein.

Walesben ugyanis a lepárlás hosszú időre feledésbe merült, míg a 90-es években egy baráti társaság elhatározta, hogy ismét whiskyfőzdét nyit. Helyszínnek – és névadónak – a Brecon Beacons nemzeti park lábánál fekvő Penderyn történelmi városát választották, főként kiváló forrásvize miatt, és első kereskedelmi tételüket 2004-ben mutatták be. Whiskyjeik alapját saját malátázású árpájuk adja, és a lepárlás során egy ritka berendezést, a rézüstöt a tornyos lepárlóval vegyítő szerkezetet alkalmaznak, a párlatokat pedig hosszasan érlelik, és többféle verzióban forgalmazzák. A Dragon sorozatot a walesi nemzeti zászló ihlette, és különböző hordókban finiselt single maltokat takar, a Gold a ritka, letisztult és értékes párlatokat fogja össze (és találni közte tőzegfüstös verziót is). Az Icons of Wales  a nemzeti hősöknek állít emléket, limitált kiadásban, díjnyertes tételeket palackozva, és további limitált szériás, single cask (egy hordóban érlelt) változatok is elérhetőek. A kóstolón a Gold sorozatban szereplő madeirát ízlelhettük meg, amelynek határozott gyümölcsös ízvilágot ad a bourbonhordós érlelés utáni madeira-hordós utóérlelés. és jól elkülönül az ikonikus skót és ír tételektől.

A Penderyn jelenleg az egyetlen működő whiskyfőzde Walesben, de két másik cég is elkezdte már a párlatkészítést, ezek eredményei azonban csak néhány év múlva kóstolhatóak.


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.