Minden a tálaláson múlik?

Az, hogy egy étel finom és tökéletesen van elkészítve, már nem elég az étterembe betérő vendégeknek – olvasható a Népszabadság internetes oldalán. Az ízletes falatokon kívül nagyon fontos szerepe van az általuk rendelt fogások látványának is. Minél szemkápráztatóbb ugyanis valami, annál inkább találják azt finomnak – ez derül ki az Oxford Egyetem kutatásából.

A Wassily Kandinsky orosz festő 201-es kompozíciója által ihletett salátáért akár kétszer annyit is fizetnének a gasztronómia szerelmesei, mint az ugyanazon alapanyagokból készült hagyományos salátáért. Az Oxford Egyetem kutatásában résztvevő 60, tizennyolc és ötvennyolc év közötti önkéntes legalábbis ezt állította.

A válaszadók úgy vélték, a New York-i Modern Művészeti Múzeumban kiállított kép zöldségekből és öntetekből készült mása nem csak, hogy jobban néz ki, mint a hagyományos előétel, vagy az, amelyiknél az egyes összetevőket egymástól néhány milliméterre helyezték el a tányéron, de sokkalta ízletesebb is.

"A legtöbb séfet újabban nem csak az általuk készített ételremekek íze, hanem azok tálalása alapján ítélik meg" – magyarázza a Flavour című lapban megjelent tanulmány egyik szerzője, Charles Spence professzor.

Az Oxford Egyetem kísérleti pszichológiai tanszékének munkatársa úgy véli, a kísérlet során bebizonyosodott, hogy noha a saláta összetevőit külön-külön mind a három ételben kiválónak ítélték a résztvevők, az esztétikus megjelenés hatással volt az ízlelőbimbókra is és az absztrakt festmény mását mindenki jobbnak találta a többinél.

Az eredmény nem nagyon lepte meg Jozef Youssef séfet és ételtudóst, a molekuláris gasztronómia egyik úttörőjét, aki jó ideje kísérletezik az általa készített menük különleges megjelenésével. A tanulmány hatására egyébként ő és kollégái úgy döntöttek, több fogást is Picasso, Magritte és Rothko munkái alapján fognak elkészíteni.

A cikk nem ért véget, tehát értelemszerűen folytatódik. Ezen a linken.



Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.