Minden a tálaláson múlik?

Az, hogy egy étel finom és tökéletesen van elkészítve, már nem elég az étterembe betérő vendégeknek – olvasható a Népszabadság internetes oldalán. Az ízletes falatokon kívül nagyon fontos szerepe van az általuk rendelt fogások látványának is. Minél szemkápráztatóbb ugyanis valami, annál inkább találják azt finomnak – ez derül ki az Oxford Egyetem kutatásából.

A Wassily Kandinsky orosz festő 201-es kompozíciója által ihletett salátáért akár kétszer annyit is fizetnének a gasztronómia szerelmesei, mint az ugyanazon alapanyagokból készült hagyományos salátáért. Az Oxford Egyetem kutatásában résztvevő 60, tizennyolc és ötvennyolc év közötti önkéntes legalábbis ezt állította.

A válaszadók úgy vélték, a New York-i Modern Művészeti Múzeumban kiállított kép zöldségekből és öntetekből készült mása nem csak, hogy jobban néz ki, mint a hagyományos előétel, vagy az, amelyiknél az egyes összetevőket egymástól néhány milliméterre helyezték el a tányéron, de sokkalta ízletesebb is.

"A legtöbb séfet újabban nem csak az általuk készített ételremekek íze, hanem azok tálalása alapján ítélik meg" – magyarázza a Flavour című lapban megjelent tanulmány egyik szerzője, Charles Spence professzor.

Az Oxford Egyetem kísérleti pszichológiai tanszékének munkatársa úgy véli, a kísérlet során bebizonyosodott, hogy noha a saláta összetevőit külön-külön mind a három ételben kiválónak ítélték a résztvevők, az esztétikus megjelenés hatással volt az ízlelőbimbókra is és az absztrakt festmény mását mindenki jobbnak találta a többinél.

Az eredmény nem nagyon lepte meg Jozef Youssef séfet és ételtudóst, a molekuláris gasztronómia egyik úttörőjét, aki jó ideje kísérletezik az általa készített menük különleges megjelenésével. A tanulmány hatására egyébként ő és kollégái úgy döntöttek, több fogást is Picasso, Magritte és Rothko munkái alapján fognak elkészíteni.

A cikk nem ért véget, tehát értelemszerűen folytatódik. Ezen a linken.



Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.