Mindenki jobban érzi magát, ha zene szól a háttérben

Legyen szó éttermi ebédről, vacsoráról vagy várakozásról, a vendég kényelmesebben érzi magát, ha közben jó dalokat hallgathat. Kell bármilyen engedély a zenelejátszáshoz? (x)

Sokaknak ismerős helyzet, amikor egy étteremben, hotelben a zene túl hangos, vagy hogy egyáltalán nem szól – mindkettő ugyanolyan nyugtalanságot, diszkomfortérzetet idézhet elő. A zene, azaz a dalszerzők „terméke”sokat segít abban, hogy a vendégek kellemes hangulatba kerülve minél több időt töltsenek a vendéglátóhelyen – és nagyobb eséllyel térjenek oda vissza. 

A dolog jogi hátterét tekintve ilyenkor a zenészek, a dalszerzők szórakoztatják a vendégeket, ezért pedig a hely tulajdonosa jogdíjat fizet számukra az Artisjuson keresztül.

A többség már gyerekként megtanulta: mikor valaki más tulajdonát szeretné használni, arra engedélyt kell kérni. Ugyanígy a dalok használatára is ez lenne a normális ügymenet, de nyilván lehetetlen egy étterem vagy egy panzió tulajdonosaként írogatni Lady Gaga vagy a Halott Pénz menedzsmentjének, hogy engedjék már meg dalaik lejátszását. Ebben segít a közös jogkezelés: az Artisjus révén a vendéglátóhelyek, üzletek, hotelek és szórakozóhelyek mindezt „egykapusan” intézhetik. 

A rádió már fizetett az Artisjusnak, nem? 

Felmerülhet persze a kérdés, hogy ha már egyszer befizette a rádió vagy a tévé a jogdíjat, vagy az benne van a megvásárolt előfizetésben, hanghordozó árában, akkor miért kellene újra fizetni a vendéglátóhelynek is. A közös jogkezelés fontos alapelve az, hogy a teherviselés közös legyen. Gondoljunk bele, hogy egy rádióállomás több ezer vendéglátóhelyen szólhat. Ha ezek az éttermek, kávézók nem fizetnek jogdíjat, akkor vagy a rádiónak kellene irreálisan magas jogdíjat fizetnie, vagy egy olyan sláger alkotói, akiknek a szerzeménye a csapból is folyik, alig pár forintot kapnának.

Hogyan lehet a zene felhasználása legális?  

Azok a vendéglátóhelyek, ahol zene is szól – fontos, hogy a tévé használata is beleértendő –, fel kell, hogy vegyék a kapcsolatot az Artisjusszal, már a zeneszolgáltatás megkezdése előtt. (Magánszálláshelyek ide kattintva, más szálláshelyek pedig ezen az oldalon.)


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.