Mindenki jobban érzi magát, ha zene szól a háttérben

Legyen szó éttermi ebédről, vacsoráról vagy várakozásról, a vendég kényelmesebben érzi magát, ha közben jó dalokat hallgathat. Kell bármilyen engedély a zenelejátszáshoz? (x)

Sokaknak ismerős helyzet, amikor egy étteremben, hotelben a zene túl hangos, vagy hogy egyáltalán nem szól – mindkettő ugyanolyan nyugtalanságot, diszkomfortérzetet idézhet elő. A zene, azaz a dalszerzők „terméke”sokat segít abban, hogy a vendégek kellemes hangulatba kerülve minél több időt töltsenek a vendéglátóhelyen – és nagyobb eséllyel térjenek oda vissza. 

A dolog jogi hátterét tekintve ilyenkor a zenészek, a dalszerzők szórakoztatják a vendégeket, ezért pedig a hely tulajdonosa jogdíjat fizet számukra az Artisjuson keresztül.

A többség már gyerekként megtanulta: mikor valaki más tulajdonát szeretné használni, arra engedélyt kell kérni. Ugyanígy a dalok használatára is ez lenne a normális ügymenet, de nyilván lehetetlen egy étterem vagy egy panzió tulajdonosaként írogatni Lady Gaga vagy a Halott Pénz menedzsmentjének, hogy engedjék már meg dalaik lejátszását. Ebben segít a közös jogkezelés: az Artisjus révén a vendéglátóhelyek, üzletek, hotelek és szórakozóhelyek mindezt „egykapusan” intézhetik. 

A rádió már fizetett az Artisjusnak, nem? 

Felmerülhet persze a kérdés, hogy ha már egyszer befizette a rádió vagy a tévé a jogdíjat, vagy az benne van a megvásárolt előfizetésben, hanghordozó árában, akkor miért kellene újra fizetni a vendéglátóhelynek is. A közös jogkezelés fontos alapelve az, hogy a teherviselés közös legyen. Gondoljunk bele, hogy egy rádióállomás több ezer vendéglátóhelyen szólhat. Ha ezek az éttermek, kávézók nem fizetnek jogdíjat, akkor vagy a rádiónak kellene irreálisan magas jogdíjat fizetnie, vagy egy olyan sláger alkotói, akiknek a szerzeménye a csapból is folyik, alig pár forintot kapnának.

Hogyan lehet a zene felhasználása legális?  

Azok a vendéglátóhelyek, ahol zene is szól – fontos, hogy a tévé használata is beleértendő –, fel kell, hogy vegyék a kapcsolatot az Artisjusszal, már a zeneszolgáltatás megkezdése előtt. (Magánszálláshelyek ide kattintva, más szálláshelyek pedig ezen az oldalon.)


Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.
Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait

Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait 

Idén bemutatják Budapest Bornegyedének gazdag hagyományait, művészeti értékeit és a pezsgő- és borkultúra új irányvonalait.
Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja

Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja 

Sok minden kiderült az egyik vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cég megbízására  2024 őszén elkészült kutatásból.
Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.