Mindenki jobban érzi magát, ha zene szól a háttérben

Legyen szó éttermi ebédről, vacsoráról vagy várakozásról, a vendég kényelmesebben érzi magát, ha közben jó dalokat hallgathat. Kell bármilyen engedély a zenelejátszáshoz? (x)

Sokaknak ismerős helyzet, amikor egy étteremben, hotelben a zene túl hangos, vagy hogy egyáltalán nem szól – mindkettő ugyanolyan nyugtalanságot, diszkomfortérzetet idézhet elő. A zene, azaz a dalszerzők „terméke”sokat segít abban, hogy a vendégek kellemes hangulatba kerülve minél több időt töltsenek a vendéglátóhelyen – és nagyobb eséllyel térjenek oda vissza. 

A dolog jogi hátterét tekintve ilyenkor a zenészek, a dalszerzők szórakoztatják a vendégeket, ezért pedig a hely tulajdonosa jogdíjat fizet számukra az Artisjuson keresztül.

A többség már gyerekként megtanulta: mikor valaki más tulajdonát szeretné használni, arra engedélyt kell kérni. Ugyanígy a dalok használatára is ez lenne a normális ügymenet, de nyilván lehetetlen egy étterem vagy egy panzió tulajdonosaként írogatni Lady Gaga vagy a Halott Pénz menedzsmentjének, hogy engedjék már meg dalaik lejátszását. Ebben segít a közös jogkezelés: az Artisjus révén a vendéglátóhelyek, üzletek, hotelek és szórakozóhelyek mindezt „egykapusan” intézhetik. 

A rádió már fizetett az Artisjusnak, nem? 

Felmerülhet persze a kérdés, hogy ha már egyszer befizette a rádió vagy a tévé a jogdíjat, vagy az benne van a megvásárolt előfizetésben, hanghordozó árában, akkor miért kellene újra fizetni a vendéglátóhelynek is. A közös jogkezelés fontos alapelve az, hogy a teherviselés közös legyen. Gondoljunk bele, hogy egy rádióállomás több ezer vendéglátóhelyen szólhat. Ha ezek az éttermek, kávézók nem fizetnek jogdíjat, akkor vagy a rádiónak kellene irreálisan magas jogdíjat fizetnie, vagy egy olyan sláger alkotói, akiknek a szerzeménye a csapból is folyik, alig pár forintot kapnának.

Hogyan lehet a zene felhasználása legális?  

Azok a vendéglátóhelyek, ahol zene is szól – fontos, hogy a tévé használata is beleértendő –, fel kell, hogy vegyék a kapcsolatot az Artisjusszal, már a zeneszolgáltatás megkezdése előtt. (Magánszálláshelyek ide kattintva, más szálláshelyek pedig ezen az oldalon.)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.