Mindenki jobban érzi magát, ha zene szól a háttérben

Legyen szó éttermi ebédről, vacsoráról vagy várakozásról, a vendég kényelmesebben érzi magát, ha közben jó dalokat hallgathat. Kell bármilyen engedély a zenelejátszáshoz? (x)

Sokaknak ismerős helyzet, amikor egy étteremben, hotelben a zene túl hangos, vagy hogy egyáltalán nem szól – mindkettő ugyanolyan nyugtalanságot, diszkomfortérzetet idézhet elő. A zene, azaz a dalszerzők „terméke”sokat segít abban, hogy a vendégek kellemes hangulatba kerülve minél több időt töltsenek a vendéglátóhelyen – és nagyobb eséllyel térjenek oda vissza. 

A dolog jogi hátterét tekintve ilyenkor a zenészek, a dalszerzők szórakoztatják a vendégeket, ezért pedig a hely tulajdonosa jogdíjat fizet számukra az Artisjuson keresztül.

A többség már gyerekként megtanulta: mikor valaki más tulajdonát szeretné használni, arra engedélyt kell kérni. Ugyanígy a dalok használatára is ez lenne a normális ügymenet, de nyilván lehetetlen egy étterem vagy egy panzió tulajdonosaként írogatni Lady Gaga vagy a Halott Pénz menedzsmentjének, hogy engedjék már meg dalaik lejátszását. Ebben segít a közös jogkezelés: az Artisjus révén a vendéglátóhelyek, üzletek, hotelek és szórakozóhelyek mindezt „egykapusan” intézhetik. 

A rádió már fizetett az Artisjusnak, nem? 

Felmerülhet persze a kérdés, hogy ha már egyszer befizette a rádió vagy a tévé a jogdíjat, vagy az benne van a megvásárolt előfizetésben, hanghordozó árában, akkor miért kellene újra fizetni a vendéglátóhelynek is. A közös jogkezelés fontos alapelve az, hogy a teherviselés közös legyen. Gondoljunk bele, hogy egy rádióállomás több ezer vendéglátóhelyen szólhat. Ha ezek az éttermek, kávézók nem fizetnek jogdíjat, akkor vagy a rádiónak kellene irreálisan magas jogdíjat fizetnie, vagy egy olyan sláger alkotói, akiknek a szerzeménye a csapból is folyik, alig pár forintot kapnának.

Hogyan lehet a zene felhasználása legális?  

Azok a vendéglátóhelyek, ahol zene is szól – fontos, hogy a tévé használata is beleértendő –, fel kell, hogy vegyék a kapcsolatot az Artisjusszal, már a zeneszolgáltatás megkezdése előtt. (Magánszálláshelyek ide kattintva, más szálláshelyek pedig ezen az oldalon.)


Letarolta a fagy a cseh gyümölcsöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?