Mindenkiben ott lakik a költő: középiskolásokat vár a legendás kávéház

Szeptember 23-án sajtóesemény keretében mutatták be a Centrál Irodalmi Zsúr névre keresztelt programot, amely középiskolás diákokat hív ingyenes kulturális élményekre. Az ikonikus kávéház enteriőrje, ahol valaha Ady Endre és Kosztolányi Dezső is megfordult, most a jövő generációját invitálja egy remek irodalmi programra.

A kávéház hatalmas belső tere olyan akár egy időkapszula, tekintetünket körbe hordozva a múlt számos régi darabjait fedezhetjük fel. Az írógépek, a szivarvágó, a nagy ablakok, a hatalmas tükrök, a korhű csillárok és az egész berendezés igazi nagypolgári milliőt idéz.

A kávéházak királynője méltó egykori pompájához: a kényelmes pamlagok, a csillogó fapadló, a klasszikus kávéházi márványasztalok mellett egyedi tervezésű elemek, zöld növényzet és izgalmas térrendezés hűen kelti életre a régi elegáns, pezsgő hangulatú belvárosi helyet.  

A Centrál régen egyike volt a századforduló legfontosabb irodalmi kávéházainak, ahol a kultúra, a művészet, az irodalom szervesen összefonódott. A „grand café” falai között rendkívül erős és termékeny közösség működöt, itt született meg 1908-ban a magyar irodalom életét megváltoztató Nyugat folyóirat, ez volt a törzshelye legendás íróinknak és költőinknek, ide járt Ady, Babits, Kosztolányi, Karinthy, Tóth Árpád, Szabó Lőrinc, Szép Ernő, Weöres Sándor, Radnóti és a magyar irodalom megannyi nagy alakja.

Ezt a kulturális bölcsőt idézi meg most a történelmi kávéház Centrál Irodalmi Zsúr elnevezésű programja, amelyre középiskolás osztályokat invitálnak, hogy interaktív módon fedezhessék fel a magyar irodalom világát, ezzel együtt a Nyugat és a Centrál történetét, valamint irodalmi, költői játékra is hívják őket.

„Mert mindenkiben ott lakik egy költő”

– mondta Nagy Gábor, a Centrál Kávéházat is működtető Eventrend Group egyik alapító-tulajdonosa, majd kiemelte, hogy cégcsoportjuk elkötelezett a fiatal generáció képzésében, megismerésében, a kapcsolat megteremtésében. „Fontos számunkra, hogy a duális szakképzési rendszerbe is bekapcsolódjunk és segítsük a fiatal generáció szakmai felkészítését, fejlődését, a vendéglátás és turizmus iránti elköteleződését. Jelenleg 290 középiskolás és közel 40 egyetemista tölti gyakorlati idejét tanulóként az Eventrend Group valamelyik egységében. Tudjuk, hogy a fiataloké a jövő, hiszünk bennük és építünk rájuk. Ezt a hitünket tükrözik rendhagyó irodalomóráink is, melyek során küldetésünkhöz illőn az élményszerűségre és az emlékezetes pillanatokra helyezzük a hangsúlyt.” – tette hozzá.

A diákokat Meskó Zsolt író, rendező és Bence úr, a főpincér látja vendégül és tanítja versírásra, olyan órákon, amelyek arra is ösztönzik őket, hogy saját kreatív tartalmakat hozzanak létre. A versek írói bekerülnek a Centrál Költők Társaságába és a legjobbakat helyben oklevéllel díjazzák. Az irodalmi zsúrok kezdési ideje 9.00 és 10.30. Ez a tanév minden keddjére vonatkozik, kivéve a tanítási szüneteket. Az irodalmi zsúrok alatt a diákokat ásványvízzel és frissen sült házi pogácsával látják vendégül.

Meskó Zsolt író, rendező avatja be a résztvevőket az egykori irodalmi élet titkaiba
Meskó Zsolt író, rendező avatja be a résztvevőket az egykori irodalmi élet titkaiba
Fotó: SZT

Kőrössy Zoltán, a Centrál Kávéház ügyvezetője és az Eventrend Group másik alapító-tulajdonosa kiemelte:

„A kávéház a magyar irodalom, a kultúra, a progresszivitás bölcsője volt az 1920-as, 30-as években. Ezek értékek ma is érvényes gondolatokat jelentenek mindenkinek. A Centrál Irodalmi Zsúrral szeretnénk megmutatni a középiskolásoknak, hogy az írott és a kimondott szöveg minősége, mélysége, gondolatisága pont ugyanannyira fontos ma is, mint száz éve. Felismerést kínálunk számukra arra vonatkozóan, hogy az sms-ek és a dalszövegek világában is lehet és trendi is igényesen, magas minőségben írni és beszélni.”

A Centrál Irodalmi Zsúr tehát nem csupán egy program, hanem egy elköteleződés a kultúra mellett, amellyel a szervezőknek az a célja, hogy egy új generáció számára is elérhetővé váljon a magyar irodalom értékei és egy olyan közösségi élményben legyen részük, amely hosszútávon formálja és gazdagítja a fiatalok életét. Az „irodalmi zsúr” egyben egy igazi, hamisítatlan kávéházi élmény, ahol interaktívan fedezhetik fel a diákok az egykori életet és ahol régi íróasztal és jelmezek segítségével visszautazhatnak az időben és korabeli fotókat készíthetnek magukról. A kávéház saját újságja pedig nemcsak a kávéház múltját és jelenét mutatja be, hanem arra is ösztönzi az olvasókat, hogy hagyják ott saját gondolataikat vagy lepjék meg barátaikat egy üzenettel.


Fotó: SZT

„Ez a hely mindig is az irodalom bölcsője volt, és szeretnénk, ha a jövő generációi is úgy éreznék, hogy ez az ő kávéházuk is” – foglalta össze Nagy Gábor, és a végén hozzátette -

„Fontos, hogy a fiatalok ne csak a digitális világban éljenek, hanem értékeljék a művészetet, az olvasást és a személyes találkozások erejét.”

A program egyértelmű üzenete: az irodalom nem csupán a múlt része, hanem élő, lélegző művészet, amely a mai fiatalok számára is meghatározó élményeket tartogat. A Centrál Kávéház falai között ez az üzenet tökéletesen érvényesül, ahogy a diákok aktív érdeklődésükkel és részvételükkel újraélhetik az egykor pezsgő irodalmi életet.


Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.