Mindenkiben ott lakik a költő: középiskolásokat vár a legendás kávéház

Szeptember 23-án sajtóesemény keretében mutatták be a Centrál Irodalmi Zsúr névre keresztelt programot, amely középiskolás diákokat hív ingyenes kulturális élményekre. Az ikonikus kávéház enteriőrje, ahol valaha Ady Endre és Kosztolányi Dezső is megfordult, most a jövő generációját invitálja egy remek irodalmi programra.

A kávéház hatalmas belső tere olyan akár egy időkapszula, tekintetünket körbe hordozva a múlt számos régi darabjait fedezhetjük fel. Az írógépek, a szivarvágó, a nagy ablakok, a hatalmas tükrök, a korhű csillárok és az egész berendezés igazi nagypolgári milliőt idéz.

A kávéházak királynője méltó egykori pompájához: a kényelmes pamlagok, a csillogó fapadló, a klasszikus kávéházi márványasztalok mellett egyedi tervezésű elemek, zöld növényzet és izgalmas térrendezés hűen kelti életre a régi elegáns, pezsgő hangulatú belvárosi helyet.  

A Centrál régen egyike volt a századforduló legfontosabb irodalmi kávéházainak, ahol a kultúra, a művészet, az irodalom szervesen összefonódott. A „grand café” falai között rendkívül erős és termékeny közösség működöt, itt született meg 1908-ban a magyar irodalom életét megváltoztató Nyugat folyóirat, ez volt a törzshelye legendás íróinknak és költőinknek, ide járt Ady, Babits, Kosztolányi, Karinthy, Tóth Árpád, Szabó Lőrinc, Szép Ernő, Weöres Sándor, Radnóti és a magyar irodalom megannyi nagy alakja.

Ezt a kulturális bölcsőt idézi meg most a történelmi kávéház Centrál Irodalmi Zsúr elnevezésű programja, amelyre középiskolás osztályokat invitálnak, hogy interaktív módon fedezhessék fel a magyar irodalom világát, ezzel együtt a Nyugat és a Centrál történetét, valamint irodalmi, költői játékra is hívják őket.

„Mert mindenkiben ott lakik egy költő”

– mondta Nagy Gábor, a Centrál Kávéházat is működtető Eventrend Group egyik alapító-tulajdonosa, majd kiemelte, hogy cégcsoportjuk elkötelezett a fiatal generáció képzésében, megismerésében, a kapcsolat megteremtésében. „Fontos számunkra, hogy a duális szakképzési rendszerbe is bekapcsolódjunk és segítsük a fiatal generáció szakmai felkészítését, fejlődését, a vendéglátás és turizmus iránti elköteleződését. Jelenleg 290 középiskolás és közel 40 egyetemista tölti gyakorlati idejét tanulóként az Eventrend Group valamelyik egységében. Tudjuk, hogy a fiataloké a jövő, hiszünk bennük és építünk rájuk. Ezt a hitünket tükrözik rendhagyó irodalomóráink is, melyek során küldetésünkhöz illőn az élményszerűségre és az emlékezetes pillanatokra helyezzük a hangsúlyt.” – tette hozzá.

A diákokat Meskó Zsolt író, rendező és Bence úr, a főpincér látja vendégül és tanítja versírásra, olyan órákon, amelyek arra is ösztönzik őket, hogy saját kreatív tartalmakat hozzanak létre. A versek írói bekerülnek a Centrál Költők Társaságába és a legjobbakat helyben oklevéllel díjazzák. Az irodalmi zsúrok kezdési ideje 9.00 és 10.30. Ez a tanév minden keddjére vonatkozik, kivéve a tanítási szüneteket. Az irodalmi zsúrok alatt a diákokat ásványvízzel és frissen sült házi pogácsával látják vendégül.

Meskó Zsolt író, rendező avatja be a résztvevőket az egykori irodalmi élet titkaiba
Meskó Zsolt író, rendező avatja be a résztvevőket az egykori irodalmi élet titkaiba
Fotó: SZT

Kőrössy Zoltán, a Centrál Kávéház ügyvezetője és az Eventrend Group másik alapító-tulajdonosa kiemelte:

„A kávéház a magyar irodalom, a kultúra, a progresszivitás bölcsője volt az 1920-as, 30-as években. Ezek értékek ma is érvényes gondolatokat jelentenek mindenkinek. A Centrál Irodalmi Zsúrral szeretnénk megmutatni a középiskolásoknak, hogy az írott és a kimondott szöveg minősége, mélysége, gondolatisága pont ugyanannyira fontos ma is, mint száz éve. Felismerést kínálunk számukra arra vonatkozóan, hogy az sms-ek és a dalszövegek világában is lehet és trendi is igényesen, magas minőségben írni és beszélni.”

A Centrál Irodalmi Zsúr tehát nem csupán egy program, hanem egy elköteleződés a kultúra mellett, amellyel a szervezőknek az a célja, hogy egy új generáció számára is elérhetővé váljon a magyar irodalom értékei és egy olyan közösségi élményben legyen részük, amely hosszútávon formálja és gazdagítja a fiatalok életét. Az „irodalmi zsúr” egyben egy igazi, hamisítatlan kávéházi élmény, ahol interaktívan fedezhetik fel a diákok az egykori életet és ahol régi íróasztal és jelmezek segítségével visszautazhatnak az időben és korabeli fotókat készíthetnek magukról. A kávéház saját újságja pedig nemcsak a kávéház múltját és jelenét mutatja be, hanem arra is ösztönzi az olvasókat, hogy hagyják ott saját gondolataikat vagy lepjék meg barátaikat egy üzenettel.


Fotó: SZT

„Ez a hely mindig is az irodalom bölcsője volt, és szeretnénk, ha a jövő generációi is úgy éreznék, hogy ez az ő kávéházuk is” – foglalta össze Nagy Gábor, és a végén hozzátette -

„Fontos, hogy a fiatalok ne csak a digitális világban éljenek, hanem értékeljék a művészetet, az olvasást és a személyes találkozások erejét.”

A program egyértelmű üzenete: az irodalom nem csupán a múlt része, hanem élő, lélegző művészet, amely a mai fiatalok számára is meghatározó élményeket tartogat. A Centrál Kávéház falai között ez az üzenet tökéletesen érvényesül, ahogy a diákok aktív érdeklődésükkel és részvételükkel újraélhetik az egykor pezsgő irodalmi életet.


Járatlan utakon - elindult az új boros kampány

Járatlan utakon - elindult az új boros kampány 

Az idei kampány keretében a három kiemelt borvidékről készült videóban mutatják be az egyes vidékek ikonikus fajtáit.
Badacsonyi borokat díjaztak a Winelovers Wine Awards-on

Badacsonyi borokat díjaztak a Winelovers Wine Awards-on 

Kilenc borvidéki bor hamarosan a 100 Legjobb bor kiadványban is megjelenik.
Már az Oktoberfest sem a régi - egyre jobban fogy az alkoholmentes sör!

Már az Oktoberfest sem a régi - egyre jobban fogy az alkoholmentes sör! 

A Nemzeti Sörfőzdék Szövetségének statisztikái is azt mutatják, hogy 2015 óta folyamatosan csökken a sörértékesítés.
Változó alkoholfogyasztás a világ legnépesebb generációjánál

Változó alkoholfogyasztás a világ legnépesebb generációjánál 

A Z generáció a fejlődés és a jövő egyik kulcsa, és most kiderült, hogy lényegesen kevesebb alkoholt fogyaszt, mint az idősebb korosztályok.
Kiderült, kik kapják idén a Gundel-díjat

Kiderült, kik kapják idén a Gundel-díjat 

2024. szeptember 20-án hivatalosan bejelentésre került, kik az idei év díjazottjai.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Kiderült: már nem olasz a legjobb pizza

Kiderült: már nem olasz a legjobb pizza 

Az 50 Top Pizza Awards listája a  világ legjobb pizzáit rangsorolja. A győztes ezúttal azonban nem egy olasz étterem lett!
A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg

A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg 

A mostani hétvégére tervezett rendezvény az árvíz miatt kialakult helyzetre való tekintettel nem az eredeti időpontban, hanem 2 héttel később, október 5-6. között lesz megtartva.
Jön a Kávé Napja az Akváriumban

Jön a Kávé Napja az Akváriumban 

Korlátlan kávékóstolás, versenyek és csúcskávék otthonra is a kávé világnapján, szeptember 29-én, Budapesten.
Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.