Mit érdemes tudni a rozéborokról?

Főleg az utóbbi pár évre tehető a rozéborok egyre népszerűbbé válása hazánkban – a kilencvenes években ez a kategória szinte ismeretlen volt. Érdekesség, hogy Franciaország mellett hazánkban vált különösen kedveltté ez a kategória.

Friss, gyümölcsös, üdítő pezsgés, egy forró nyári nap estéjén tökéletes – nagyjából ezekkel szokás jellemezni a rozéborokat. Mit is érdemes tudni róluk?

„A rozéborok minden esetben kékszőlőből készülnek, rövid, 6-12 órás héjonáztatással. Ma már szinte nincs olyan kékszőlőfajta, melyből ne készítenének rozét önállóan, vagy más fajtákkal házasítva, cuvée formájában” – magyarázza Szakál Zoltán, a Csányi Pincészet főborásza.

„A Pincészetben főként Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot és Cabernet Sauvignon fajtákból készítünk rozébort. A rozénak való szőlőt egy héttel korábban szüreteljük, mint azokat a fajtákat, amelyekből vörösborainkat készítjük, így megfelelő savtartalmú bort tudunk előállítani – ezzel is fokozva annak üdítő, frissítő jellegét. A szőlőcefrét nagy erjesztő tartályokban dolgozzuk fel, amelyet 8 órás héjonáztatás után leengedünk, vagyis elválasztjuk a bogyóktól. Ezt követően 14˘C-ra hűtve szárazra erjesztjük a színmustot. A hűtött erjesztés lehetővé teszi, hogy megőrizzük a bor gyümölcsös jellegét, elsődleges szőlőaromáit. Az egyes fajtákat az eltérő érési idő miatt külön-külön erjesztjük és később bor állapotban házasítjuk” – mondja el Szakál Zoltán.

„A rozét javasolt a palackozástól számított egy éven belül elfogyasztani, utána elveszítheti üdeségét, gyümölcsös illatát. Kivételt jelenthet a Cabernet fajtát tartalmazó rozébor, amely testesebb, hosszabban eltartható társainál – természetesen ezt sem érdemes éveken keresztül tárolni a pincében” – hívja fel a figyelmet a főborász.

Díjazott rozék

A borversenyekből a rozék sem maradhatnak ki: a legrangosabbnak számító versenyt Cannes-ban rendezik meg 2001 óta minden évben. A Le Mondial du Rosé idei indulóinak a száma meghaladta az ezret – a legtöbb tétel Franciaországból, Spanyolországból és Olaszországból érkezett.

A versenyen 309 érmet, köztük 78 aranyat osztottak ki – ezen aranyakból az egyiket a Csányi Pincészet egyik legnépszerűbb, legnagyobb volumenben értékesített bora hozta el. A Teleki Rosé Cuvée Villány népszerű kékszőlő fajtáinak rövid ideig történő héjon áztatásával készült friss rozé.

A bor zamatában a kékszőlő húsának íze és illata köszön vissza. Üdeségét egy kis maradék szénsav teszi teljessé. Szinte minden étel kísérőjeként ajánljuk, de önállóan is fogyasztható, amíg marad az üvegben akár egy csepp is – mondja Szakál Zoltán, a pincészet főborásza.

 

Forrás: Élelmiszer Online


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.