Mit érdemes tudni a rozéborokról?

Főleg az utóbbi pár évre tehető a rozéborok egyre népszerűbbé válása hazánkban – a kilencvenes években ez a kategória szinte ismeretlen volt. Érdekesség, hogy Franciaország mellett hazánkban vált különösen kedveltté ez a kategória.

Friss, gyümölcsös, üdítő pezsgés, egy forró nyári nap estéjén tökéletes – nagyjából ezekkel szokás jellemezni a rozéborokat. Mit is érdemes tudni róluk?

„A rozéborok minden esetben kékszőlőből készülnek, rövid, 6-12 órás héjonáztatással. Ma már szinte nincs olyan kékszőlőfajta, melyből ne készítenének rozét önállóan, vagy más fajtákkal házasítva, cuvée formájában” – magyarázza Szakál Zoltán, a Csányi Pincészet főborásza.

„A Pincészetben főként Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot és Cabernet Sauvignon fajtákból készítünk rozébort. A rozénak való szőlőt egy héttel korábban szüreteljük, mint azokat a fajtákat, amelyekből vörösborainkat készítjük, így megfelelő savtartalmú bort tudunk előállítani – ezzel is fokozva annak üdítő, frissítő jellegét. A szőlőcefrét nagy erjesztő tartályokban dolgozzuk fel, amelyet 8 órás héjonáztatás után leengedünk, vagyis elválasztjuk a bogyóktól. Ezt követően 14˘C-ra hűtve szárazra erjesztjük a színmustot. A hűtött erjesztés lehetővé teszi, hogy megőrizzük a bor gyümölcsös jellegét, elsődleges szőlőaromáit. Az egyes fajtákat az eltérő érési idő miatt külön-külön erjesztjük és később bor állapotban házasítjuk” – mondja el Szakál Zoltán.

„A rozét javasolt a palackozástól számított egy éven belül elfogyasztani, utána elveszítheti üdeségét, gyümölcsös illatát. Kivételt jelenthet a Cabernet fajtát tartalmazó rozébor, amely testesebb, hosszabban eltartható társainál – természetesen ezt sem érdemes éveken keresztül tárolni a pincében” – hívja fel a figyelmet a főborász.

Díjazott rozék

A borversenyekből a rozék sem maradhatnak ki: a legrangosabbnak számító versenyt Cannes-ban rendezik meg 2001 óta minden évben. A Le Mondial du Rosé idei indulóinak a száma meghaladta az ezret – a legtöbb tétel Franciaországból, Spanyolországból és Olaszországból érkezett.

A versenyen 309 érmet, köztük 78 aranyat osztottak ki – ezen aranyakból az egyiket a Csányi Pincészet egyik legnépszerűbb, legnagyobb volumenben értékesített bora hozta el. A Teleki Rosé Cuvée Villány népszerű kékszőlő fajtáinak rövid ideig történő héjon áztatásával készült friss rozé.

A bor zamatában a kékszőlő húsának íze és illata köszön vissza. Üdeségét egy kis maradék szénsav teszi teljessé. Szinte minden étel kísérőjeként ajánljuk, de önállóan is fogyasztható, amíg marad az üvegben akár egy csepp is – mondja Szakál Zoltán, a pincészet főborásza.

 

Forrás: Élelmiszer Online


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.